facebook
twitter

Здраве

Главоболието може да има неочакван произход

Сред причинителите са прекаленият прием на обезболяващи и неудобните обувки
915
 Pixabay

Главоболието е най-честата болежка, за щастие обикновено и най-безобидната, колкото и неприятна и дискомфортна да е тя. Смята се, че само в 5 от 100 случая главоболието е признак за някакво заболяване. А около 80% от хората страдат от т.нар. тензионно главоболие, т.е. причинено от напрежение, или с други думи - от стрес.

Обичайно тензионното главоболие се причинява от умора, емоционални конфликти, депресия, гняв, недоспиване, нередовно хранене, неправилна стойка на тялото, преумора на очите. Главоболието обаче може да се дължи и на някои по-рядко подозирани причини. Кои са те?


Медикаменти
За съжаление приемът на различни лекарства може да причини дори хронично главоболие. Ако установите връзка между приеманото лекарство и главоболието, информирайте своя лекар, който ще промени дозата или ще смени медикамента с друг. Обикновено вещества, които предизвикват главоболие, са алкалоидите на моравото рогче, алкохол, антимикробни средства, Н2-блокери: ранитидин, циметидин, вазодилататори - например нитрати, никотин, нитразепам, нестероидни противовъзпалителни средства, перорални контрацептиви,
симпатомиметици, теофилин.

Храната
Много хора реагират с пулсиращо главоболие на т.нар. биогенни амини, които се съдържат в оцета, горчицата, майонезата, пушеното свинско месо, целината, соята, сливите. Склонните към хранителни алергии страдат от главоболие, когато консумират колбаси. Варените салами и кренвиршите съдържат нитрит, който им придава приятния розов цвят, но може да предизвика силна пулсираща болка в слепоочието.

Нервите
Понякога главоболието може да бъде резултат от психоемоционален срив. Тогава болките се наричат психогенни. Като правило това “нервно” главоболие се усеща ту в тила, ту в слепоочието, ту някъде вътре в главата. Повишават се раздразнителността и умората.

Неудобните обувки
На пръв поглед не звучи да има връзка, но тя е в кръвообращението. Неудобните обувки (твърде тесни, с неустойчив ток, некачествена платформа) способстват за нарушаване оттичането на венозната кръв. Тя застоява в стъпалата и прасците и води до нарушение в достъпа на кислород в мозъчните тъкани.

Твърде голяма сериозност
Сериозните хора, които приемат всичко твърде лично, са засегнати по-често от главоболие. Ако се осъзнавате като твърде сериозен човек, намирайте поводи да отпускате от време на време и си позволявайте развлечения, които могат да ви разведрят и разсмеят: гледане на комедии и развлекателни предавания, курсове по йога на смеха, среща с весели приятелски компании или дори просто четене на вицове.

Главоболие от почивка
Може да изглежда странно, но при някои хора промяната на рутината през уикенда може да доведе до главоболие. За да го избегнете, опитайте се да запазите часовете за лягане и ставане от сън същите, както в работните дни, и не се излежавайте в леглото до обяд.
 

Тест

Как все пак човек може да се ориентира какво точно е главоболието му и изисква ли специални мерки? Тестове като този помагат: 

Когато имате главоболие, изпитвате ли:
Болка:
• Средна до силна? Никога | Понякога | Винаги
• Пулсираща или туптяща болка? Никога | Понякога | Винаги
• Болка, която е по-силна от едната страна? Никога | Понякога | Винаги
• Болка, засилваща се при движение? Никога | Понякога | Винаги

Симптоми:
• Гадене или повръщане? Никога | Понякога | Винаги
• Свръхчувствителност към светлина и шум? Никога | Понякога | Винаги

Вашето главоболие може би е мигрена, ако:
• Сте отговорили с “Понякога” или “Винаги” на най-малко 2 въпроса от първата част и имате поне 1 от симптомите.
• Сте изпитвали поне 5 от описаните видове болка и симптоми.
• Главоболието ви продължава от 4 до 72 часа без лечение.

Единствено лекар може да определи със сигурност дали главоболието има мигренозен характер и дали то не се дължи на друг здравословен проблем. Резултатите от теста ще ви помогнат да ориентирате вашия лекар в характеристиката на болката, която изпитвате, а не да си поставите диагноза.

 

ПРЕДОЗИРАНЕ

Главата може да боли и заради лекарствата срещу главоболие. То е наречено абузусно главоболие (т.е. болка, която се появява в резултат на неправилно използване на медикамент срещу нея) и е резултат от привикване към аналгетици. След тензионното и мигренозното главоболие това се смята вече за третото най-често срещано.
Проявата на главоболието, предизвикано от обратния ефект на аналгетиците, е следната: то се появява всеки ден, болният го усеща в момента на събуждането си, при това болката, която като правило се запазва през деня, понякога променя своята сила (слаба, умерена, тъпа, двустранна) и ако не се вземе лекарство, тя значително се засилва. След хапчето обаче главоболието не изчезва напълно или за дълго време.
Като правило аналгетици се предписват само на хората, които страдат от мигрена. Абузусните болки обикновено се появяват 3 или повече месеца след постоянното приемане на високи дози медикаменти.
Абузусните болки могат да възникнат и при смесването на аналгетици с барбитурати или с кофеин, а също така при приемането на седативни препарати (например диазепам). Единственото ефективно лечение на вредния навик е да спрете аналгетиците.
 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

917 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

437 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

165 5

Коментари

Самуил Петков

Произходът на главоболитето е малка п..шка.

И все я боли глава ..

Влез или се регистрирай за да коментираш

×