Медия без
политическа реклама

Депутати предложиха забрана на бездимните цигари за деца

Тепърва ще записваме в закона новите изделия за пушене с всякакви съмнителни съставки

10 Юли 2024
Новите изделия за пушене изглеждат безопасни, а всъщност създават още по-голяма зависимост към тютюна.
Pixabay
Новите изделия за пушене изглеждат безопасни, а всъщност създават още по-голяма зависимост към тютюна.

Всички нови изделия за пушене - бездимни, нагреваеми и др., ще бъдат изрично забранени за употреба от деца до 18-годишна възраст. Забранява се и продажбата им на деца. Това предвижда законопроект с промени в закона за закрила на детето, внесен от депутатите на ГЕРБ-СДС Деница Сачева, Костадин Ангелов и Лъчезар Иванов.

Сегашната забрана в закона изглежда всеобхватна, но масово се нарушава. Според сегашния текст са забранени предлагането и продажбата на алкохолни напитки, тютюневи и свързани с тях изделия и изделия за пушене, различни от тютюневите изделия, на деца. Забранява се и употребата от деца на същите продукти, като тук преди две години бе добавен и популярният райски газ (диазотен оксид). Сега депутатите дописват, че забраните ще важат и за бездимни, нови и нагреваеми тютюневи изделия.

Промените са мотивирани с неясния произход на тези изделия и предлагането на нови и нови продукти с неясна субстанция. Като не попадат в кръга на тютюневите и свързани с тях изделия, продукти като IQOS, вейпове със и без никотин, дъвки и пр. остават извън действащата нормативна разпоредба, посочват вносителите. "В повечето случаи подобен тип изделия повлияват върху здравето, като стават причина за поява на леки до тежки заболявания", изтъкват те.

В мотивите се цитира становище на Световната здравна организация, че нагреваемите тютюневи изделия излагат употребяващия ги и околните на вредни емисии. Депутатите, двама от които са лекари, изтъкват още, че тези изделия създават погрешно впечатление у децата, че са безвредни и приятни, а това ги тласка към неумерена употреба. Многократно е изтъквано, че в тези нови продукти има високо съдържание на никотин, което създава сериозна зависимост. Въпреки това, у нас масово тези изделия се рекламират като "безвредна" алтернатива на обикновените цигари, с които също имаме огромен проблем - българските младежи са на първо място в ЕС по тютюнопушене, както и като цяло и пълнолетното население на страната.

Любопитно е, че депутатите пренасят новите детайли и в закона за тютюневите изделия, но не посягат към закона за здравето, където имаме сериозен пропуск по отношение на забраната за тютюнопушене на закрити и някои открити обществени места. В началото на годината Софийският районен съд реши, че забраната за пушене на закрито не се отнася за бездимните цигари и употребата им в заведенията не трябва да се санкционира. Тези цигари масово се ползват и в обществения транспорт, и търговските центрове, често от деца, които нямат 18 г.

Забраната за пушене на закрито не се отнася за бездимните цигари. Затова и употребата им в заведенията не трябва да се санкционира. Това излиза от решение на Софийския районен съд.

Няколко месеца по-късно ПП-ДБ обявиха, че ще инициират промени, с които да се забрани употребата в закрити обществена места на всякакви изделия за пушене, включително и наргилета, но политическата криза не позволи идеята да се доведе до финал.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?