Медия без
политическа реклама

Българин участва в първата трансплантация на матка във Великобритания

24 Авг. 2023
Българи в Лондон

Българинът д-р Петър Димитров е част от екипа лекари, извършили първото присаждане на матка във Великобритания, съобщава БТА, като цитира сайта "Българи в Лондон".  

Д-р Димитров се установява в Англия, преди България да влезе в ЕС. Затова му се налага да положи изпити, за да може дипломата му да бъде призната там. След това специализира анестезиология. Започва да работи в Оксфорд. Става консултант в болница "Чърчил" там. Това са старшите лекари във Великобритания. По традиция към тях се обръщат с "мистър" или "мисис", а не "доктор", разказва сайтът.

Операцията по присаждане на матка, в която през февруари участва и д-р Димитров, продължава девет часа и двадесет минути.

На 34-годишна жена е трансплантирана матка, като донорът е 40-годишната ѝ сестра, която има семейство, родила е две деца и е пожелала да дари матката си. 

Водещи хирурзи на операцията, осъществена в началото на февруари, са проф. Ричард Смит, ръководител клиника в благотворителната организация Womb Transplant UK и консултант по гинекологична хирургия в болница Imperial College Healthcare NHS Trust, и Изабел Кирога, консултант по хирургия в Oxford Transplant Centre, част от болниците на университета Оксфорд.

Пациентката е родена с редкия синдром на Майер-Рокитански-Къстър-Хаузер, който засяга една на 5000 жени. Той се характеризира с неразвитие или липса на матката, независимо от нормално функциониране на яйчниците. Един от първите симптоми на заболяването е липсата на менструация при момичетата. 

Трансплантираната матка функционира точно, както трябва, казват лекарите. Плановете за ин витро при пациентката са готови. Тя ще приема препарати за потискане на имунитета по време на евентуалните си бъдещи бременности. Предвижда се трансплантираният орган да бъде отстранен след пет години.

Последвайте ни и в google news бутон