Медия без
политическа реклама

14 000 повече пациенти са минали през инвазивните кардиологии

Все по-ясна става тенденцията на пренасочване на пациенти от държавните към частните болници

15 Февр. 2023
Илияна Кирилова
Над 8700 са били случаите на изявена спешност в областта на инвазивната кардиология за м.г.

Повече пациенти са потърсили помощ в сферата на инвазивната кардиология през м.г., като все повече от тях се насочват към частни болници. Това показва анализ на "Ииндекс на болниците" върху данните на здравната каса за дейността на лечебните заведения у нас, изготвен от здравния сайт clinica.bg. Увеличение на пациентите в болница се наблюдава и в други сфери - кардиохирургия, неврохирургия, инсулти и др.

През 2022 г. случаите на диагностика и лечение в сферата на инвазивната кардиология у нас са били 87 052 на брой, което е със 14 764 повече от 2021 г., показват данните. В тях влизат както извършването на изследвания, така и поставянето на стентове и пейсмейкъри. Подобни интервенции са извършени в 59 болници у нас (при 58 за 2021 г.).

Над 39 000 са били дейностите в областта на диагностиката през м.г. Около 7% по клинична пътека 17 (инвазивна диагностика на лица със сърдечно-съдови заболявания на лица над 18 г.) и 9 по клинична пътека 25 (диагностика и лечение на нестабилна форма на ангина пекторис с инвазивно изследване) са завършили без намиране на патологична находка. Двете болници, които най-много са работили по тези пътеки - над 2000 пациенти, са "Аджибадем Сити Клиник Токуда" в София и "Сърце и мозък" в Плевен. Над 1700 случаи са отчетени в Националната кардиологична болница, по над 1300 - в "Софиямед" и "Ал. Чирков" в столицата, както и "Сърце и мозък" в Бургас.

Случаите на интервенционално лечение в страната са над 42 000. Най-много пациенти в това отношение - по над 2000 - са имали "Аджибадем Сити Клиник" в София и "Медика Кор" в Русе. Над 1000 случая са отчетени в  "Сърце и мозък" в Бургас, СБАЛК Варна, "Св. Георги" в Пловдив, "Пълмед", "Медика" в Русе, "Софиямед", "Аджибадем Сити Клиник Токуда", "Мадара" в Шумен, СБАЛК - Ямбол и Националната кардиологична болница.

За разлика от инвазивната диагностика и интервенционалното лечение болниците лекуват по-рядко сърдечни аритмии и осъществяват електрокардиостимулация. За поредна година броят на болниците, в които се прави аблация - инвазивен метод за лечение на сърдечна аритмия, се броят на пръсти, въпреки че са се увеличили с една до 7 на брой, което говори за неравен достъп до лечение. Това са "Ал. Чирков", "Св. Анна", Националната кардиологична болница, "Аджибадем Сити Клиник Токуда",  "Аджибадем Сити Клиник", "Св. Георги" в Пловдив и за първи път - "Медика Кор" в Русе.

Пейсмейкъри през м.г. у нас са се поставяли в 29 болници, а в 19 - и кардиовертери - електронно устройство, което се имплатира в тялото и разпознава и провежда антиаритмична терапия. Общо поставените устройства са били 4822. Над 8700 са били случаите на изявена спешност, лекувани през м.г. - средно за страната те са 20% от случаите, получили интензивино лечение, или 3% по-малко от м.г.

Изнесените данни показват, че мрежата от инвазивни кардиологии у нас се запазва относително постоянна, с леки размествания сред болниците. Продължава обаче да се регистрира все по-ясна тенденция на пренасочване на пациентите от държавните към частните болници, за която допринесе и пандемията от ковид, отбелязва clinica.bg