Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сглобка в София няма да има! Няма да преговаряме с ГЕРБ

07 Ноем. 2023

Сглобка в София с участието на "Спаси София" няма да има. Това заяви в предаването "(О)позиция" на "Сега" лидерът на "Спаси София" Борис Бонев, който е коалиционен партньор на ПП/ДБ в следващия Столичен общински съвет. В него групата ПП/ДБ/СС ще е от 23 съветници от общо 61 човека в СОС. Според Бонев настроенията и сред останалите общински съветници в коалицията са да не се преговаря с ГЕРБ, които ще имат 14 души. "Няма как едно безотговорно решение, каквото би било София да се управлява в коалиция с ГЕРБ по модела в Народното събрание, да се представи като национално отговорно решение. Ние сме в София, изборите бяха в София. Всички много добре разбираме защо ГЕРБ загубиха толкова тежко изборите в този град. Няма как тези, които са тотално делегитимирани от самите хора, да могат да имат претенции да участват във властта. Тази партия трябва да си почине от управлението и това го казаха софиянци, при това на два тура. Но това не значи, че техни предложения ще бъдат отхвърляни, само защото идват от ГЕРБ, както правеха самите те през последните 4 години", коментира Бонев. 

Той даде да се разбере още, че групата на ПП/ДБ и "Спаси София" няма да търси един коалиционен партньор, с който да управлява през следващите 4 г., а повече ще се разчита на тематични мнозинства. Бонев поясни, че вече са започнали разговори с останалите формации в новия общински съвет. "Те обаче няма да са: на ти този пост, дай онзи пост. Изготвили сме внимателен анализ на програмите на бъдещите ни колеги в СОС, или поне на тези, които имаха такива. Маркирали сме темите, за които повече от една група са заявили, че ще се борят да се реализират. Не мислим за коалиционно споразумение с някоя друга формация и оттук-нататък всичко да трябва да бъде одобрено от двете страни“, заяви Бонев    

Според него не е парадокс това, че на балотажа кандидатите за районни кметове на ПП/ДБ и "Спаси София" са победили с голяма преднина опонентите си по места, а на централно ниво Васил Терзиев едва е победил Ваня Григорова с по-малко от 5 000 гласа. Бонев коментира, че сблъсъкът по райони е бил с досегашните кметове от ГЕРБ и че в кварталите отвращението от управлението на партията на Бойко Борисов е довело до по-категорични резултати, докато битката за София е била с представителя на БСП. "И двамата кандидати не носеха отговорност за негативите от 18-годишното управление на ГЕРБ и е нормално това да доведе до по-балансиран резултат между тях", обобщи Бонев.

Той предупреди, че предстои ревизия на управлението на ГЕРБ. "Нека никой да не си мисли, че ще махнем с ръка, ще забравим тези 18 години, ще отворим нова страница и няма да гледаме назад. Няма как да отвориш нова страница, ако не знаеш на какво стъпваш. Всяко доказателство за корупция, далавера, нагласена обществена поръчка ще бъде изпратено в прокуратурата", заяви председателят на "Спаси София".

Ключови думи:

Борис Бонев, (О)позиция

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?