Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пеевски разнищва убития Мартин Божанов - това е виц!

06 Февр. 2024

"Ние се шегуваме, но то се случва пред нас, това е новина като от сайта "Не!Новините"." Така разследващият журналист и един от създателите на Антикорупционния фонд Николай Стайков коментира в предаването на "(О)позиция" на "Сега" заявеното от шефа на ПГ на ДПС Делян Пеевски намерение да бъде създадена специална парламентарна комисия, която да разследва връзките на убития Мартин Божанов - Нотариуса. 

"Надявам се Пеевски не си се представя начело на тази комисия", посочи Стайков и припомни, че Пеевски е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания и е "станал символ на корупция и влияние в съдебната система, единственият български политик, който е имал тъст във Висшия съдебен съвет". Според Стайков тази активност напълно се вписва в поведението на Пеевски от последните месеци и желанието му да изчисти образа си и да се превърне в незаобиколим фактор.

"Лично аз със санкционирани по "Магнитски" няма да седна на една маса да обсъждам Мартин Божанов и схемите на влияние в съдебната система", допълни Стайков. АКФ освети неотдавна Божанов, но от разкритията на организацията не последва нищо.

Според Стайков е направо смешно, че прокуратурата сега обяви, че е предстояло да повдигна обвинение на Божанов, чиято дейност е ясна от над 20 години, и е изградил устойчива схема на влияние и монетизирането му в съдебната система. Журналистът подозира, че и делото, по което се твърди, че е предстояло обвинение, е отивало към прекратяване. 

"Много е важно да се направи проверка от Нотариалната камара. Те само се разграничиха от прякора му, а там има десетки сделки, свързани с него и фирмите му, които трябва да бъдат проверени, защото има информация, че има нарушения", каза още Стайков.

Във видеото вижте още:

- Делото за КТБ и делото на Евелин Банев - Брендо са сред казусите, към които Божанов е имал интерес. 

- Как лесно могат да се проследят връзките на Божанов, стига прокуратурата да иска.

- Какво е известно за тайния магистратски клуб SS, намиращ се съвсем близо до закритите вече спецсъд и прокуратура.

- Има ли връзка между "Осемте джуджета" и Мартин Божанов.

- Имал ли е Божанов политически гръб.

Още по темата