Медия без
политическа реклама

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

30 Ноем. 2022

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как и защо трябва да я предоставя. Това стана ясно от участието на адвокат Александър Кашъмов в предаването на "Сега" (О)позиция.

"В това отношение прокуратурата е уникална институция. За всички години, в които се прилага Законът за достъп до обществена информация не съм виждал подобно шизофренно поведение в никоя друга институция. За едни дела се дава пълна информация, публикуват се ЕГН-та, домашни адреси, свидетелски показания и какво ли не още. А по други дела се оказва, че дори кой е наблюдаващият прокурор и на какъв етап е делото, е много голяма тайна.", обясни адвокатът. 

Според него големият проблем е изключително необективното и неадекватно прилагане на института на следствената тайна и на задължението да се предостави информация. "И за прокуратурата, както за всички други институции, важи конституционният принцип - правото на информация е основно, то се ограничава само по изключение", посочи той.

Кашъмов коментира и липсата на откритост на Министерството на здравеопазването, което настоява всеки желаещ да прочете обобщения анализ за ковид в България - да го иска по реда на Закона за достъп до обществена информация, вместо  да го публикува на сайта си. Той критикува това поведение и подчерта, че "цялостно имаме основание за призив към МЗ да оправи своята политика по предоставяне на достъп до обществена информация". По същия начин МЗ не публикува и критериите за избор на терен за детската болница.

 

Във видеото вижте още:

- Има ли основание антикорупционната комисия да крие санкционирала ли е лидера на ИТН Слави Трифонов за отказа му да изпълни законовото си задължение да подаде имуществена декларация?

- Добра ли е замислената реформа на КПКОНПИ.

- Как злоупотребяват ли институциите с достъпа до информация.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата