Медия без
политическа реклама

Борис Бонев: В цяла Европа има задължителна валидация в транспорта

10 Яну. 2023

Центърът за градска мобилност се провали, а общинските съветници се снишиха. Този извод направи общинският съветник Борис Бонев от "Спаси София" по повод смяната на тарифите за пътуване в предаването (О)позиция на "Сега". Бонев най-общо защити реформата, а недостатъците отдаде на лошата реклама. Той поясни, че не е предлагал да отпаднат най-евтините опции - карта за една линия, месечните карти за метрото и талоните от 10 билета. "Предложението е на двамата съветници от "Демократична България", но - да, подкрепих го, моят подпис стои там. Защото целта на реформата е столичани да ползват повече градския транспорт, а да не се возят само по една линия - от работа до вкъщи и обратно", каза Бонев. Той заяви, че само в още две европейски столици има карти за една линия. 

Бонев изчисли, че за хората, които досега са пътували с месечна карта за 23 лв., поскъпването при преминаване към годишна карта от 365 лв. ще е със 7 лв. на месец. „Трябваше да решим дали цените на всички превозни документи в София да се увеличат заради поскъпването на горивата и енергията, или да запазим цената на основните карти и билети, като повишим само част от тях. Избрахме второто“, посочи Бонев.  

Заради неспособността на ЦГМ да организира добра разяснителна кампания Бонев настоява да има оставки.  

„Ако не разбирам нещо от недоволството на пътниците, това е по отношение на задължителното валидиране и на глобата от 3 лв. Такова валидиране и такава глоба имаше и досега и тя беше 1 лв. В цяла Европа също има задължителна валидация и глоба при неспазване“, поясни съветникът.  

"Решението дали „Спаси София“ ще гласува за отпадането на глобата за невалидирана карта тепърва ще бъде взето", допълни той. „Не взимам еднолично решенията, ще се консултирам с експертите в организацията ни. За мен обаче е проблем, че на третия ден се отстъпва от решение, взето от всички политически групи. Това показва липса на смелост, на визионерство и на лидерство“, каза общинският съветник.     

И още: 

- Защо смята председателя на СОС Георги Георгиев за популист?

- Какво в новата тикет система в столицата струва 100 милиона лева?

- Защо не е възможно да се вземе пътуване за 30 минути и да се трансформира на 60?

 

От 1 януари Столична община обяви старт на най-мащабната реформа с превозните документи за градския транспорт.
Стартът на реформата с новите билети за градския транспорт в София предизвиква поголовни негативни коментари, вместо да удовлетворява платилите за нея данъкоплатци в столицата, показва преглед на първите реакции след влизането в сила на промените от 1 януари.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Борис Бонев, (О)позиция

Още по темата