facebook
twitter

После

Как сте, как сте...

Защо няма "ма" в множествено число?!

1038

Борисов продължава да обикаля и инспектира страната - освен с джипката, вече и с влак. 

Във влака разпределението на ролите и сюжетът са сходни с тези в джипката. 

Отговорен фактор рецитира бюлетин на успехите и плановете за петилетката, Борисов задава уточняващи въпроси, коментира от "човешка гледна точка" - какво носят промените за хората. Последното му видео, което гледахме (докато напишем дописката, може да излезе още някое), съдържаше инспекция на нови релси, посещение в железничарско градче, тур за овации и сливане с народа в стил "как сте, как сте". 

За младите читатели - пояснение. 

Единият духовен дядо на Бойко Борисов - Тодор Живков, също имаше каризма и слава на "човек от народа". Разказваха се полудействителни анекдоти как върви сред народа и пита свойски: 

- Как сте, как сте - шегувайки се попита той.

- Добре сме, добре сме - шегувайки се отговориха те. 

По същия начин - и актуалният премиер, който понякога говори на жените от народа, ползвайки интимното обръщение "ма": "Свали си очилата, ма! И после да качиш снимката у фейсбук!... Ти що си тука, ма, той папата в Раковски". Това не са полудействителни случки, а реални полуполови актове на премиера с жени от народа. Цитатите са взети от подобни видеоматериали, с които премиерът осъществява текущо спускане на каризма. 

Във вторнишкото видео на премиера с инспекцията на железопътния живот у нас той пристигна на гара Белозем и веднага подкара народа групово. 

- Добър ден, какво правите, как сте, живо-здраво?... Как сте, булки! - поздрави група труженички премиерът, те му отговориха, че са добре. 

Тук спряхме видеото и се замислихме, ама не като патката, дето седяла и мислила и по едно време се усетила, че само седи. Замислихме се до най-дълбоките дълбочини на анализа и си зададохме въпроса: защо в българския език няма "ма" в множествено число? Така премиерът губи възможност за групово сливане чрез обръщението "ма" и е принуден да ползва по-слабата дума "булки". 

Сега тия жени ще се приберат при мъжете си и ще кажат: Пък тоя Борисов не ни каза "ма", ами само ни нарече "булки". Това сега брои ли се за изневяра, или все едно нищо? Уважени ли сме от Бащицата изцяло, или сме само наполовина уважени? 

И мъжете им няма да знаят какво да отговорят, защото и те не са езиковеди, ами отрудени жп работници, на които Борисов "ще даде", като вземе от Горанов, а Горанов ще вземе от Кръстника си или от бюджета. 

Обръщаме се към езикотворците като г-н Доган или Института по български език в БАН. 

Моля, заемете се с тази реформа, измислете и въведете множествено число на думата "ма" - ако ще, само премиерът да я употребява, но да я има тая дума и да може началникът на държавата да си върши работата! 

***

Нататък посещението в градчето продължи по протокол.

Борисов разпореди спешно да ремонтират това, това и това, за да не се спъват хората! 

В тоя ред на мисли и разпоредби - няма ли Борисов да разпореди да оправят "Графа" най-сетне! 

После срещи с журналисти и пак срещи с работници, пак "живо-здраво", пак свойски разговор и "как сте, как сте", както и:

- Плащат ли ви редовно?... Само това питам!... Ше ремонтирате качествено, да не е некой да заседне на втория ден и да се ядосвам! 

На работниците им плащат редовно. Ще работят качествено. 

Пък може да се измисли и за тях едно "ма" в мъжки род и всякакви числа. 

Стоичков казваше мамата безразборно, може да я пусне и в множествено число, че и за джентълмени.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Фиат" и "Пежо" се сливат в 4-та по големина автокомпания

01.11.2019

228
От Гърция - и добри, и лоши новини
Бойко Борисов се качи и на мотокар (галерия)

27.06.2019

2954 40

Коментари

Шлифера

Алгебричният лъжец Борисов.....  
И не само.....
https://www.reduta.bg/%d0%b0%d0%bb%d0%b3%d0%b5%d0%...  
„....То сякаш Борисов от вчера лъже, а не от 15 години?! Той лъже от първия ден, в който се появи на публичната сцена. Лъже за всичко и всички......
... Не е откритие! Премиерът ни е лъжец и манипулатор, при това от най-елементарните. Тъжното откритие е, че вероятно не заслужаваме по-сложен. Голяма част от електората с готовност се закача и на бастуна за кривото. И Борисов си лъже смело и безотговорно. Лъже на литър и на килограм! Лъже и за бъдещето, и за настоящето, а напоследък взе да ни лъже и за миналото.  Много често крие  цялата истина, още по-често премълчава част от нея. А половината истина е любимата маска на лъжата. Изобщо Борисов е, по думите на един американски комик, алгебричен лъжец. Смята, че две добри лъжи дават една истина.
 
“Можете постоянно да лъжете част от хората, можете известно време да лъжете всички, но не можете постоянно да лъжете всички”, казва Линкълн.
 
Но то не е и нужно. Стига ти постоянно да лъжеш 30% от хората, за  да пуснеш корени във властта. Тези 30% не могат и е искат да видят, че срещу себе си имат един дребен шмекер и лицемер, който лъже безочливо дори за дребните неща. Те си го харесват точно такъв, вероятно защото е създаден по техен образ и подобие…
 
Но има и нещо още по-страшно. Лъжата се институционализира, укриването на истината става политика на правителството, на отделните министерства.....“

Sapienti_sat

Защо няма "ма" в множествено число?!

 

Мисля, че има - "въй".

- Въй, булки! - подкара ги Бочко.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

-- Сус бре! Иж оттука! -- разкараха Го булките.

eric marsai
снимка на eric marsai

Що така не е подписан този велик хумористичен шедьовър, та да поздравим авторчето? И да го попитаме къде точно да се смеем, че не става ясно на първо (друго няма и да има, да не е луд някой да препрочита тъпизми) четене.

Иво Балев
Аз съм автор, г-н marsai, както е отбелязано в карето на вестника, а за вас съм сигурен, че това ви е истинската фамилия, затова правите забележки за анонимно авторство. Смейте се на каквото ви е смешно, давайте оценки свободно според разбиранията си.
eric marsai
снимка на eric marsai

Сори, др. Балев, тук пред мен няма подобна индикация, а от карета, тройки или други подобни комбинации не отбирам. Благодаря за великодушното разрешение, верно, че няма да мога да се възползвам по вече споменати причини. Как сте сигурен каква ми е истинската фамилия е енигма за мен.

Какво ви подразни повече - че не намирам писанията ви за натоварени с чувство за хумор, или че (без вина) оповестих материалчето за анонимно? 

 

ПП Репликата ви ще препостна в езиковата тема, защото ми се струва неиздържана и граматически, и смислово.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×