Quantcast

Медия без
политическа реклама

Новини с добавена стойност

Виновната жертва: хроника на предизвестената демагогия

Из "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова

12 Февр. 2023Г-н БАЛЕВ
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

"Новини с добавена стойност" е неделен радиобюлетин в стил апокалиптичен дет метъл. 

***

И най-мъдрият си е малко прост, както се казва в известната пиеса, а тук в България е доста популярен един канибалски тип мислене, че и най-голямата жертва си е малко виновна. Това е, бих казал, некрасива социологическа черта, която се забелязва в националния ни характер. 

Примерно, някой ревнив съпруг ликвидира близката на сърцето му законна съпруга, защото я подозира в леко поведение. 
И винаги се намират коментатори, които ще кажат: ами тая жена защо е нарушила нормите на достойно поведение и святата клетва на венчилото! Тази жертва е донякъде правилно убита. Така казват определен тип моралисти и привърженици на обичайното патриархално право. 

В Турция и Сирия стана земетресение с огромно количество жертви, а виртуозният кинорежисьор и патриарх на българското кино Максим обърна внимание, че земетресението става в навечерието на юбилейна годишнина от обесването на Васил Левски. Тоест далечните потомци на османските поробители по Божие допущение днес плащат за греховете на дедите си и гинат в жестоко земетресение като някакви содомяни и гоморяни. 

Точните думи на режисьора бяха: “Трагедията - 150 години от обесването на Левски, трагично се стовари в Турция... амин". 

Представяте ли си как свадливият, но справедлив Господ Бог седи и гледа от свода небесен с календарче в ръка и брои годините, без да бърка датите по стар и по нов стил. 

И като вижда, че наближават точно 150 години от екзекуцията на нашия национален герой - бум! - размества тектоничните плочи и разлюлява Земята не много далеч от центъра за вземане на решения в някогашната Османска империя. 

Не звучи поразително умно, ала това схващане стана доста популярно в някои патриотични среди - въпреки, че авторът Максим изтри тоя мисловен сопол. 

Този патриарх на българското кино е като някакъв Максим Горки. 

Горки на руски означава лют, горчив, печален и жалък. 

В София пък психопат уби психолог. 

Психопатът бил въоръжен и опасен бивш полицай, сума години тормозел съседите си. Жертвата, известен психолог, се оплаквал в полицията и по телевизията, но полицаите му казали, че нищо не могат да направят. И в крайна сметка психологът бе застрелян. 

Като в новелата на Маркес: хроника на една предизвестена смърт. В тази новела се разказва за убийство в малко градче, за което всички знаят, че ще се случи, но никой нищо не предприема, за да го предотврати. Дори самите убийци не искат тази смърт, но така или иначе никой не ги спира и убийството става факт. 

Не вярвах, че и за софийския психолог-жертва ще се намерят хора да му вържат кусур, че сам си е виновен. Само че се намериха и такива мислители. 

Някъде прочетох такова мнение: ами той като е психолог, защо не е намерил начин да успокои нападателя си! 

Друг мислител, психолог и бивш кадър на МВР, сиреч колега и на жертвата, и на убиеца, излезе по телевизията да каже, че убитият подавал сигнали неправилно и затова станала трагедията. Трябвало да се оплаче не в полицията, а в прокуратурата, тогава можело и да му се размине. 

Друг телевизионистичен полицай пък каза, че притежателите на оръжие в България са много онеправдани. 

Веднага се сетих за едно онеправдано нощно шкафче с пистолет, но това е тема за отделна еротична поема.  

Синдромът на виновната жертва се наблюдава и в отношението към страшната война в Украйна. 

Плашеща маса от сънародниците ни изнамира всякакви доводи, за да докаже недоказуемото - че жертвата е виновна, а нападателят се отбранява на територията на чужда, суверена държава. 

Психопатът влиза в дома на психолога и го застрелва, за да защити културно-историческите си ценностите и психическото си богатство. 

Омразата към жертвата Украйна и вменяването на вина биват и откровено кръвожадни, и демагогски замаскирани като борба за мир. 

Тези наши сънародници минават за русофили, но аз съм опонент на това схващане - т.нар. Специална военна операция вреди жестоко на Русия и в тоя смисъл подкрепата за Путин е чиста русофобия. А пък аз съм най-големият русофил в България. 

Затова приемам лично похвалата на посланик Митрофанова, която бе упълномощена да заяви тия дни пред ТАСС, че България е русофилска страна - и това е вековен исторически факт! 

Когато си способен демагог, 
лъжата скача като акробат.
Кроткият Авел беше психолог, 
а брат му Каин беше психопат.

 

***
Звуков файл - тук: