facebook
twitter

После

Прелет над печата

Одеяла и изтребители

1151

Вавилонската кула на културата, издигнала се над Филибето, е сред главните теми във вчерашния печат. Впрочем не самата кула като такава, а съпровождащата я логистика и обоз. "Бой за одеяла в столицата на културата" - под този наслов "Телеграф" и "Монитор" се обединяват да съобщят най-важното за ЕСК 2019. Двата братски вестника неведнъж пеят на един глас, но рядко по културни въпроси, затова го и отбелязваме. За одеялата споменава и "24 часа", но мимоходом, отбелязвайки, че "официалните гости не видяха тази схватка" - сиреч и днес не се изложихме пред чужденците". Обаче все пак: "Мегаспектакълът за културната столица раздели пловдивчани". Дано гостите са го харесали!

Пловдивската тема продължава и извън площадните увеселения. "Труд" посвещава очерк на кмета Иван Тотев, наричайки го с ласкаво-почтителното "Повелителят на културата". "Има един кмет от голям български град, недолюбван от партийния си лидер Бойко Борисов... въпреки това той уверено крачи към трети мандат", продължават и вако, и тако дитирамбите с филипики по негов адрес. 

"24 часа" избира различен ракурс към кметуването на Тотев: "Модел "Иванчева 2" и в Пловдив - блокиран е проект за 14 милиона евро". Проектът за мол седял за финален подпис на бюрото на кмета, "разследва" ежедневникът. Същата прочее газета се хвърля в анализ и на казуса с американските военни самолети. "Защо никой не смее да каже истината за американските изтребители?", негодува "24 часа". Като в "Кръстникът", развива тезата си авторът, Ф-16-ките били "предложение, което не можеш да откажеш", и сгъстява драматичните краски: "Ако изберем други, а не американски изтребители, е акт, който прилича на обявяването на война на САЩ. Не бива да го правим и жестоко ще се каем".

"Телеграф" има по-оптимистичен поглед към сагата с изтребителите: "БГ пилот ще докара първия Ф-16", триумфално информира той и дава думата на директора на "Локхийд Мартин", който си хвали (има си хас) стоката: "Ще произведем най-модерния изтребител в света за българските ВВС".

Само "Дума" дреме с калкулатор на прага на световната война: "2.3 млрд. лв. ни струва "удоволствието" Ф-16". За един ох, за друг кеф!

Все още няма коментари

Още

Това лесно управление…

19.02.2019

Георги Гълов

101
Целувка на още по-друго място*
Целувка на още по-друго място*

19.02.2019

139 1
Гольовци и бели мечки

19.02.2019

93

Влез или се регистрирай за да коментираш