Медия без
политическа реклама

Сега е по-добре

Не се оплаквайте, синджири с роби!

03 Авг. 2018

Бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева влезе в болница с белезници на китките и пранги на краката. Клипът "Десислава в окови" възмути гражданството и обществото се отдаде на възклицания: "Нима това е атрибутиката на правовата държава?"; "Колко престъпници избягаха от затворите или изобщо не влязоха в тях - Иванчева ли е най-големият бандит?". Дори журналисти, които не симпатизират на Иванчева, укориха държавата, службите и премиера, че малтретират една жена, която може да е извършила, а може и да не е извършила престъпление, но със сигурност ще осъди държавата в Страсбург и дано да оцелее, че да си харчи парите със здраве. Валерия Велева написа, че начинът, по който третират Иванчева, ни връща във времената на "три синджира роби". 

Тия пари страсбургските пак ние ги плащаме - посредством данъци и такси. Но трябва да осъзнаем, че това в Страсбург е най-малката част от сметката. За "Случая Иванчева" вече са похарчени луди, луди пари, ангажирани са стотици хора, които кърпят и кроят, кърпят и кроят нещо, от което в крайна сметка ще излезе един коНпир. Това беше ясно още по време на ареста, чиято главна цел беше да унижи публично Иванчева, като я държаха часове наред на тротоара пред Спортната палата, а една полицайка беше любезна да й запуши устата, когато арестуваната се опита да викне нещо към журналистите. Откакто тече този фарс, Иванчева непрекъснато е подложена на публични унижения - това е начинът мафиотската държава да демонстрира отношение и да предупреди: който не играе с нас, ще му ще случи същото, а може би и по-лошо. Ние - казват мафиотите - не се интересуваме кой е жена, кой е с деликатна природа и на кого колко му е бяла якичката. Ще смачкаме всеки, който си позволи да не се подчини на нашите правила.

А всъщност трябва да си дадем сметка и за още нещо - всъщност нещата се подобряват. 

Няма да се връщаме много назад във времето, но нека направим сравнение. 

Когато Михаил Миков беше вътрешен министър (2009, малко преди да дойде "Борисов 1"), арестант умря, докато го водят под конвой между две институции - сгънат в някаква популярна поза, човекът се задуши. 8 години по-късно съдът оправда антимафиотите - не били виновни за смъртта на Пламен Куцаров. 

Преди това пък имаше един човек на име Чората - при ареста му в Благоевград през 2005 година полицаите проявиха такова старание, че човекът предаде богу дух, докато му слагат белезниците, притиснат до земята. Според съдебномедицинската експертиза полицаите са го ликвидирали по непредпазливост - петимата служители на реда заявиха, че ще обжалват. Не се чувстват виновни и без да искат, задушили човека.

За да не припомняме само смъртни случаи - нека сравним и с ареста на "абсолютния престъпник" Николай Цонев. Прокурорът Роман Василев води тази брилянтна акция, при която бившият министър беше сниман и арестуван с любезности като: "Тъй като сте абсолютен престъпник - на колене!". От делата срещу него изскочиха толкова нередни неща, че в крайна сметка съдът присъди на Цонев обезщетение от 100 000 лева. Арестът му бе по време на "Борисов 1". По същото време хора с качулки търкаляха адвокат Тенчо Попов в кантората му, блъскаха го в касата на вратата, а накрая се снимаха за спомен на диванчето в кантората - както са си с качулките.

Самият Бойко Борисов неведнъж с гордост е разказвал как в главсекретарския си период е търкалял по земята престъпници, държал ги е на асфалта по половин час, а от околните балкони му ръкопляскали.

Така че Иванчева я третират, общо взето, хуманно - като направим правилното сравнение. 

И да не забравяме, че на мястото на ареста на Иванчева се беше заредил на пусия бившият депутат и автор на книгата "Шайка" Антон Тодоров. А щом той е замесен в някаква работа, няма начин това да е кой знае каква мръсотия. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата