facebook
twitter

После

Прелет над печата

Нама и няма

514

"Нама пари за прогноза за времето", унил е "Труд". Грешката в първата дума може да е творческо решение на списувателния колектив, но по-скоро е недоглеждане на някога авторитетното издание. Инак грешка няма - пари в БАН просто нЕма! Сиромашията на метеоролозите у нас е инспирирала и водещата "позиция" на вестника, която е публикувана на първата страница, с проницателно обобщение: "Без синоптици няма прогноза". Така е, дума да няма.

Донякъде успокояващо е, че скоро изобщо няма да има нужда от метеорология, понеже картинката е ясна отсега. "Светът пред заплаха от парников период", съобщава "Стандарт" и размахва показалката пред картата на земното кълбо: незапомнено суха зима в Австралия; апокалиптични трусове в Азия; нечовешки жеги в Европа; огнен ад в Северна Америка. За там конкретно прогнозата вече се представя в далечна перспектива - "Калифорния ще гори до началото на септември". Сиреч филиалът на НИМХ в Ел Ей с чиста съвест може да спуска кепенците за месец.

Но нашите синоптици не бива да губят надежда. Може пък да се намери някой добър и заможен човек да протегне ръка с няколко пачки. "Нови 83 влога над милион", е преброил "24 часа". Същият вестник, случайно или не, е подпрял темата: "БАН излъгала метеоролозите, Красимир Вълчев готов да ги вземе" с рекламната дописка "Баща подари на дъщеря си билет с 1 000 000 лева от Национална лотария".

С идентичен размах и Бащицата раздава печеливши билети на послушните общини и ведомства. Стига да се намери някоя синоптичка да му направи мили очи, все ще му се откъсне нещо от душата. Хем сега ще има допълнителни порции за разпределяне: "Контрабандата на цигари удари дъното" ("Монитор"). Покрай тази удивителна статистика самият премиер не се е стърпял да се похвали що народ сега целува ръка за изсипания върху му рог на изобилието: то не са полицаи и военни, то не са учители и пенсионери, та даже и учени от БАН! От други институти, де.

Ако така не ви изнася, ето къде е "Лафка", грабвайте по едно билетче и търкайте. Трети вариант няма.

Все още няма коментари

Още

Въздухът трепери, багерът ръмжи!

15.02.2019

Весел Цанков

815
И руколата ми е без активни съставки

15.02.2019

Иво Балев

597 3
Финикийски басейн

15.02.2019

432

Влез или се регистрирай за да коментираш