Quantcast

Медия без
политическа реклама

Що така бе, леля?

Абе, върнете се в парламента, като ви казвам!

21 Февр. 2019

Цветанка Ризова, bTV: ГЕРБ направиха пълен обрат - решиха да върнат преференциите такива, каквито бяха, тоест поносими, и такива, каквито искат хората. Ще има избор на ЦИК. А вие се инатихте и заявявате, че няма да влезете отново в пленарната зала. Защо го правите?

Корнелия Нинова, БСП: Поне по три причини. Първата – прегазиха законите, без да се замислят изобщо. Втората – отнеха човешки и политически права на българите. И третата – разписаха авторитарната власт и изречението „една партия – една държава“ в закона.

ЦР: Да, но те промениха това.

КН: Не, нищо не са променили. Прегазиха закона. Например по отношение на машинното гласуване или на ЦИК. В закона пише, че с изтичането на мандата на ЦИК един месец по-рано трябва да стартираме процедура. Не го направиха, към онзи момент говоря, когато коментирахме Изборния кодекс. Отнеха човешки и политически права, като премахнаха преференцията, което е политическо право на всеки българин да не се съобразява с подреждането на партията, а да си каже свободно волята за личности. Отнеха човешкото право, което е изконно и навсякъде, да можеш да си търсиш правата по съдебен ред, като отмениха възможността да обжалваме пред Върховния административен съд с касационна жалба решенията на комисиите по изборите. Казвам, разписаха авторитарната власт в закон, защото решенията в комисиите вече ще се вземат с обикновено мнозинство – 50 плюс 1, което те го имат, с още един човек от някоя присъдружна партия, вместо с две трети, както беше досега, тоест с участието на всички партии. Такива решения няма да могат да се обжалват във Върховния административен съд и де факто тези решения си остават в ръцете на една партия – каквото тя реши, това ще бъде по изборите.

ЦР: Добре, но няма ли да влезете в парламента, при условие че те направиха голяма крачка назад наистина – и за преференциите, и за ЦИК? И няма ли да влезете да защитите тези промени, които вие искате – и за правото на обжалване, и за вземането с квалифицирано мнозинство на решения? Не смятате ли, че това е битка, която е добре да проведете докрай?

КН: Госпожо Ризова, водихме я 10 часа в правна комисия, 16 часа в парламентарна зала. Имаше ваши колеги от телевизията, екип, който седя с нас до един часа през нощта нещата. 26 часа депутатите от БСП са изтъквали аргументи и всички бяха отхвърлени. Мислите ли, че изказано още един път, още 26 часа, ще повлияе? Те нямат намерение да изчистят списъците от мъртвите души, тоест да приемат решението ни за регистър; нямат намерение да променят кворума в комисиите, тоест решенията остават само в ръцете на ГЕРБ; нямат намерение Върховният административен съд да може да приема касационни жалби, губиш и правото за съдебно обжалване. За какво е това нещо? Смисълът на опозицията е да си там, да изразяваш аргументи и когато тези аргументи са разумни, да се чуят и да се вземат предвид. Е, 26 часа битка и нищо. На другия ден, разбира се, господин Борисов разпореди и те се обърнаха точно наобратно. Ето как се взимат решенията в българския парламент в парламентарната република. Не, няма да влезем, надробиха си тази каша, да си я оправят! Нашата позиция беше ясна и категорична, изразявана, пак казвам, в продължение на 26 часа от трибуната.

ЦР: Добре, всички ваши депутати, ръководството на БСП ли е съгласно с позицията ви да не влизате в пленарна зала?

КН: Проведохме заседание на нашия национален съвет, това е висшият ни орган, в който участват колегите от цялата страна и представляват местните организации. Участваха 116 човека, отделно от това цялата парламентарна група беше поканена, тоест разширено заседание. Около 4 часа спорихме дали да напуснем парламента или не, с различни аргументи. Накрая гласувахме, както е демократично и се прави. 77 души бяха „за“, 3 „против“, 33 се въздържаха. Тоест решението е взето на най-висшия ни форум. 

Още по темата