facebook
twitter

После

Календар

8 декември

362

Датата 8 декември е драматична и знаменателна по много причини. 

Студентите примерно се правят на мармалад - ходят в Банско и се натравят с алкохол, наркотици и "студентки". "Намазват си ските", както гласи популярният израз, който се среща и като "да вържеш кънките". После нищо не помнят, ама викат - много беше хубаво!

Нека лудуват младите, че после - работа, работа, работа! 

И само понякога примерно може да те погали някоя папа по главата или да седнеш на камината пред Белия дом.

Вие не си спомняте, затова ние ще ви кажем - на 8 декември 1204 година в българската столица дошъл един кардинал на име Лъв и погалил главата на Калоян! Коронясал го, демек, благословил го за цар.

Тук, разбира се, сме длъжни да направим малък сравнителен анализ. 

Цар Калоян го погалил някакъв си кардинал. Един. 

А Бойко Борисов са го галили цели трима папи! Кардиналите в неговия живот той не ги и брои, не са му на нивото и значимостта!

Следващо сравнение - цар Калоян може да е много хубав (Кало-Ян - от гръцки = Хубав Иван), ама я да премерим харизмите! Цар Калоян правил ли си е цунки-гунки-маймунки с американската посланичка? Друг път! Америка изобщо даже не е била открита, камо ли да вземе на работа някоя магнетична Хера. По онуй време Хера е била детронирана богиня от гръцкия пантеон. Нашите аристократи са подражавали на гръцките, а гърците вече били зарязали старите богове, дето и бройката им не можеш да хванеш. 

По нашата част - вестникарската, датата също е важна. На 8 декември 1874 излиза първият брой на вестник "Знаме", редактиран от Христо Ботев. Там българският революционер публикува например статията "Източният въпрос лежи на плещите на българския народ" - неприятно напомняне, че всеки народ сам е ковач на собствената си съдба.

Освен когато някой по-силен държи чука и наковалнята - на 8 декември 1991 лидерите на Русия, Украйна и Беларус подписват споразумение и закриват съюза.

Все още няма коментари

Още

10 ноември
10 ноември

11.11.2019

388
Ревизия на вятъра в устата

20.02.2020

2015 2
Тито и антилопите

19.02.2020

2133 2

Влез или се регистрирай за да коментираш