Медия без
политическа реклама

В Швейцария вдигат най-високата сграда, отпечатана на 3D принтер

Село в Алпите приютява 30-метровата Бяла кула, в която ще се провеждат концерти

21 Февр. 2024
ETH Zurich
Бялата кула е най-високата 3D принтирана сграда в света

Най-високата сграда в света, отпечатана на 3D принтер вече се сглобява в малко швейцарско село.

Научният екип от Швейцарския технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) е нарекъл творението си Бялата кула (Tor Alva). Тя се създава в сътрудничество с културната институция Nova Fundaziun Origen.

Бялата кула в момента се отпечатва на отделни елементи, които се транспортират до село Мюлегнс, кантон Граубюнден в Швейцарските Алпи. Строителната площадка вече е открита и първите елементи пристигат.

Всъщност кулата ще се състои от 102 колони, които се отпечатват на 3D принтер и трябва да бъдат сглобени на място в селото. 

Tor Alva ще се отличава със сложен бароков стил и ще се извисява на 30 м височина. 3D-отпечатаните колони ще поддържат общо пет етажа и ще оформят полуотворената фасада на кулата (ще бъде инсталирана и подвижна лека мембрана, за да предпази вътрешността от капризите на климата, когато е необходимо).

Посетителите ще влизат през затворено помещение във формата на огромен куб. Оттам ще се изкачат по вита стълба до вече откритите следващи етажи, като всеки етаж ще става забележимо по-ефирен и по-лек.

Накрая е най-горният пети етаж. В него ще се помещава сцена за представления с места за 45 зрители. Тази зала ще се използва за малки концерти и театрални представления. След като предвидените представления в крайна сметка се изиграят, кулата ще бъде демонтирана и сглобена отново на друго място в Швейцария.

Според екипа на ETH Zurich процесът на отпечатване на всички детайли от кулата ще отнеме около 900 часа. В работа са включени роботизирани 3D принтери, които екструдират през дюзи мека циментова смес на слоеве, за да изградят структурата на колоните и останалите елементи.

„Цялата структура на кулата е проектирана с помощта на персонализиран софтуер, който позволява прецизното дефиниране на геометрията и изпраща необходимите данни директно до печатащите роботи", обясняват от ETH Zurich Digital Building Technologies. 

Тази технология позволява нестандартни, специално изработени елементи да бъдат произведени ефективно. Подобни форми биха били почти невъзможни за производство в такъв размер чрез конвенционални строителни технологии.

Find more information at https://www.tor-alva.ch/

"В този нов строителен процес кулата ще бъде сглобена от 102 триизмерно отпечатани колони. Елементите се запълват с бетон само там, където това е структурно необходимо, което значително намалява използването на материал. Този метод на строителство избягва отпадъци, тъй като не е необходим кофраж за изливане на бетона", казват още от екипа на ETH Zurich Digital Building Technologies, като допълват, че Кулата ще бъде завършена окончателно до средата на тази година.

Те считат, че Tor Alva е поредната стъпка в бързия прогрес на 3D отпечатаната архитектура, която еволюира от просто една футуристична концепция до реално производство на стандартни жилищамалки домове и дори офиси

Ключови думи:

Бялата кула, Tor Alva, 3D принтер

Още по темата