Медия без
политическа реклама

Топката за Евро 2024 ще подава сигнали към VAR

Тя трябва да помогне за бързо определяне на игра с ръка и засада

06 Дек. 2023
Топката "Футболна любов" бе официално представена в края на ноември
Адидас
Топката "Футболна любов" бе официално представена в края на ноември

Официалната топка, която ще се използва на Евро 2024 идното лято, ще помогне за по-бързи решения при съмнения за засада и игра с ръка в наказателното поле, заяви европейската футболна централа УЕФА.

„Fussballliebe“ (Футболна любов) използва технологията за свързана топка на Adidas, за да изпраща данни в реално време до длъжностните лица на съответния мач. Според УЕФА това ще предложи "безпрецедентна представа за всеки елемент от движението на топката, допринасяйки за процеса на вземане на решения от видеоасистент рефера (VAR)".

В момента някои първенства, като английската Премиър лийг, работят с полуавтоматизираното отчитане на засадите през този сезон, но спонсорът на тази технология - Nike, все още не е произвел топка, от която клубовете да са доволни. Проблемът е, че технологията знае кога е имало докосване, но не и къде по тялото. Затова впоследствие длъжностните лица използват изображения от ТВ камери, за да решат дали е имало игра с ръка.

При "Футболна любов" има напредък, в тон с изискванията на УЕФА, че процесът за вземане на такива решения трябва да ускори, също както и предоставянето на по-точни сигнали за засада.

„Комбинирайки данни за позицията на играча чрез изкуствен интелект (AI), иновацията допринася към полуавтоматизираната технология за засади на УЕФА и ще бъде от ключово значение за подпомагане на по-бързи решения по време на мач - казват от УЕФА. - Технологията може също така да помогне на VAR реферите да идентифицират всяко отделно докосване на топката, като допълнително намалява времето, прекарано в разрешаване на ситуации за игра с ръка и дузпи.“

"Fussballliebe" е същита от 20 парчета и в нея има "стратегически разположени вдлъбнати жлебове по външната обвивка", които помогат да се контролира въздушният поток над топката за максимална прецизност. Основните характеристики на топката за Евро 2024 са:

  • ADIDAS CONNECTED BALL TECHNOLOGY – Система за окачване в центъра на топката, която поддържа и стабилизира 500Hz сензор за движение на инерционна измервателна единица (IMU), осигурявайки следене на всеки елемент от движението на топката. Сензорът се захранва от батерийка, която може да се зарежда чрез индукция
  • CTR-CORE – новаторско ядро ​​в топката, което поддържа бърза и прецизна игра, с максимално сферична форма и задържане на въздуха под налягане вътре. Сърцевината се състои от два компонента: плондер с нулеви отпадъци, съдържащ възобновяем естествен каучук, и каркас, придаващ на плондера здравина и форма
  • PRECISIONSHELL – Полиуретановата (PU) кожа на топката включва микро и макро текстури и форма на панел от 20 части, подобряваща аеродинамиката
     
  • УСТОЙЧИВИ МАТЕРИАЛИ НА БИОЛОГИЧНА БАЗА – Освен че използва рециклиран полиестер и мастило на водна основа, в топката са вложени повече биовещества от всяка предишна официална топка на Adidas - материали, като царевични влакна, захарна тръстика, дървесна маса и каучук.

Евро 2024 ще се проведе в Германия от 14 юни до 14 юли.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Евро 2024

Още по темата