facebook
twitter

Спорт

Поредната криза във "Ферари" заплашва кариерата на Фетел

Битката за власт в "скудерията" може да нанесе много вреди и в бъдеще
ЕПА/БГНЕС
Болидите на "Ферари" изгубиха бързината си в последните състезания

Есенните състезания през този сезон са пълно разочарование за "Ферари": Себастиян Фетел попада в аварийни ситуации, стратезите на тима допускат нелепи грешки, болидът престана да бъде в челото на колоната, а в ръководството на отбора се разгарят интриги и се засилва битката за власт.

Отчаяние и безумие владее "черните кончета" на всяко от последните състезания - нарастващото изоставане от лидера Люис Хамилтън ("Мерцедес") принуждава "скудерията" да действа нестандартно, недообмислено и неразчетено, а понякога и направо агресивно. Към това описание може да се причислят опитът да се рискува в квалификациите за Гран при на Япония с гуми медиум, както и атаката на Фетел за изпреварване на Макс Верстапен в първата част на самото състезание. Ако германецът не се нуждаеше отчаяно от стопяване на чудовищното си изоставане в точките спрямо Хамилтън, той просто би изчакал поредицата от пит стопове и изтърпяването от Верстапен на 5-секундното наказание, което вече бе обявено от стюардите, след което спокойно щеше да завърши на подиума. Но той нямаше време да чака и се опита да изпревари пилота на "Ред Бул" на завоя "Лъжицата", завъртя се и се озова едва 19-и, след което трябваше да си пробива път до зоната на точките.

 

 

Впрочем, тази маневра на аса на "Ферари" иначе си изглеждаше класна и добре измислена. Но страничните наблюдатели обикновено не знаят нюансите или подробностите около действията на пилотите зад волана. Чак след финала самите действащи лица разказват повече. Именно след състезанието Фетел отбеляза, че се е надявал съперникът му да е загубил малко скорост заради презареждането на батерията, а Макс от своя страна каза, че на такова място никой не изпреварва. Тези изказвания донякъде обясняват и сблъсъка помежду им в "Лъжицата" - холандецът проспа скъсяването на дистанцията, не видя приближаващото се "Ферари" и продължи да кара в завоя, все едно е сам. Ако Верстапен бе съзрял действието на Фетел един миг по-рано, може би щяхме да видим едно от най-красивите изпреварвания на това състезание.

 

Вътрешен конфликт

 

По всичко личи, че агонията по трасетата този сезон скоро ще приключи. "Ферари" е на път да признае официално поражението си в този шампионат и ще се върне към по-консервативните представяния. Но допуснатите грешки дълго ще бъдат тема и в медиите, и в самия отбор. А последното е далеч по-важно, а и опасно за стабилното бъдеще на "скудерията" - прибързаните изводи могат да доведат до ненужни оставки, влошаване на вътрешния климат и дори до изпадане на отбора от списъка с претендентите за титлата през 2019 г.

Политическите игри винаги да били част от особения дух във "Ферари", но в последните години вътрешните противоречия биваха възпирани с цената на авторитарното управление на Серджио Маркионе - истинска системообразуваща фигура в италианската компания. По удивителен начин Маркионе успяваше да не позволи на техническия директор Матиа Биното и на шефа на състезателния екип Маурицио Аривабене да се изядат един друг. И го правеше независимо от явните си симпатии към талантливия инженер, като установяваше ясни граници в пълномощията и задълженията на двамата: Биното се занимаваше само с техническата страна на нещата, а Аривабене - с непосредствената мениджърска дейност. 

Маркионе играеше и друга роля - едновременно на гръмовержец и на гръмоотвод. Той привличаше вниманието на медите към себе си с огнени заплахи за бъдещо излизане от Формула 1 и с обещания за тежки наказания за онези, които не си вършат добре работата, но никога не назова конкретни имена. Понякога това изглеждаше дори нелепо, но пък работеше добре - медиите обсъждаха надълго и нашироко думите на президента на "скудерията" (и без това в отбора имаше почти тотална забрана за изказвания пред репортери, та нямаше и много официални изказвания) и почти нямаха възможност да измъкват "опасни думи" за истинското положение от други в екипа. 

След смъртта на Маркионе през юли в Маранело стана неочаквано тясно за всички с амбиции за власт. Биното и Аривабене започнаха нов рунд в битката за лидерство. Отстрани изглежда, че позицията на техническия директор е по-силна: последните провали на "Ферари" са свързани със зоната на отговорност на Аривабене - това са грешки на ръководенето, на стратегията и на самия Фетел. Неслучайно с появиха предположения за отиването на Аривабене във футболния "Ювентус" като възможно решение на един от шефовете на огромната италианска корпорация Джон Елкан да раздели двамата важни в "скудерията". 

Но пък и Аривабене има какво да каже за грешните изчисления на колегите си от техническия отдел: след лятната пауза "скудерията" видимо отстъпи назад в развитието на болида - много въпроси предизвикват както работата на двигателя, така и аеродинамиката. Последният пример бе как след петъчните тренировки за Гран при на Япония екипът на "Ферари" трябваше да премахне всички новости, които бе вложил - те не дадоха нужния ефект и това потвърдиха данните от работещия върху симулатора руски пилот Даниил Квят. Така че недоволстващата фраза на Аривабене за това, че не той носи отговорност за неблагополучията на техниците, постави в неблагоприятна светлина именно Биното. Тук е мястото да се напомни, че шефът на отбора има подкрепата на новия изпълнителен директор на "Ферари" Луи Камилери, с когото Аривабене успешно си сътрудничеше преди години във "Филип Морис". 

И все пак скорошните изказвания на вътрешни източници от отбора сочат към победа на Биното - договорът на Аривабене със "скудерията" изтича и ако сегашните президенти на "Ферари продължат курса на Маркионе, те ще направят техническия директор шеф на целия отбор.

 

Отровена атмосфера

 

Но ако Елкан и Камилери не успеят за вземат ситуацията под контрол, нищо добро няма да последва. Работата дори не е в самата вражда между Биното и Аривабене, а в това, че техните взаимоотношения ще разделя отбора на два лагера и ще отровят атмосферата. За това колко е важно да се пази равновесие, дават пример минали години. Да речем, по времето на Михаел Шумахер, Лука ди Монтедземоло и Жан Тод действаха много внимателно и понякога държаха в отбора напълно безполезни хора, като веселяка Джино Росато, само да не се наруши микроклиматът. 

Има мнения, че Фетел започна да нервничи през тази година най-вече защото неговият комфорт и добри отношения с Аривабене бяха заплашени от външни фактори - големите кадрови промени намаляват вярата на германеца в способността на "Ферари" да достигне нови успехи. Ако настъпи криза в отбора, Себастиан вероятно ще напусне - сам или с помощта на новите босове. 

Впрочем, историята от последните десетилетия показва, че "Ферари" рядко е последно работно място за пилоти от Формула 1 - освен Джанкарло Фисикела, Лука Бадоер и Михаел Шумахер, отдавна никой не е завършвал кариерата си в "скудерията". А пък и Шуми само след 3 години се завърна на пистата, а другите двама караха за тима едва по няколко състезания в последния си сезон, и то като смени. Така че е напълно възможно Фетел, по примера на Алези, Бергер, Ървайн, Алонсо, Лауса, Маса, Барикело и други, да премине в друг отбор.

 

Последен шанс

 

Договорът на Фетел с "Ферари" е до края на 2020 г. През същата година ще изтекат контрактите и на Люис Хамилтън, Макс Верстапен и Даниел Рикардо. Техните намерения и предпочитания, съчетани с характера на отношенията между "Ферари" и Себастиан, сериозно ще повлияят на сезона на трансферите тогава. 

Дали Хамилтън ще иска да остане във Формула 1 след 2 години? Ако англичанинът напусне "Мерцедес", там може да се озове Фетел. Германец в германски отбор? В "Даймлер" може да се решат на тази стъпка отново, а пък и босовете на тима в Бракли, имайки наум подобен вариант, неизменно се отнасят с уважение към Себастиан.

Връщане в "Ред Бул", където Фетел спечели 4-те си титли, също не е изключено. Разбира се, за това е необходимо Верстапен да е напуснал (във "Ферари" или "Мередес"), но други възпиращи причини няма: в Милтън-Кийнс обичат Себастиан като син и връщането му в предишния екип може да стане интересен край на неговата история, в който опитен пилот повежда изкупения от "Хонда" тим към нови победи.

Екзотичен вариант би бил трансфер в "Макларън" или "Рено", но само при забележим прогрес на тези два отбора.

Но за да получи възможност да избира, в следващите два сезона Фетел трябва да си възвърне позагубената репутация - да превъзхожда бързия си, но невинаги стабилен нов партньор Шарл Льоклер. Само в такъв случай би станал важен играч на трансферния пазар.

Има и вариант, при който през 2020 г. Фетел подписва нов договор с "Ферари" и отлага с още някоя и друга година въпроса за своя живот след Маранело. Да се гледа толкова надалеч засега е невъзможно, но дори и на 35-37 години, германецът при добра мотивация ще може да постига успехи. Разбира се, ако така и не постигне целта си да стане шампион и с "Ферари".

 

--------------------------

 

Аривабене: Себастиан рано или късно ще върне титлата при нас

 

Шефът на "Ферари" Маурицио Аривабене изрази увереност, че Себастиан Фетел рано или късно ще върне титлата в "скудерията". 

"Себастиан прилича на Михаел Шумахер по талант и отдаденост - заяви той в началото на седмицата. - Когато го слушам по радиото, все едно говоря с Михаел. Още от малък той идваше в Маранело с баща си и аз съм сигурен, че рано или късно той ще върне титлата обратно тук."

Аривабене обаче не отхвърли слуховете за конфликт между него и техническия директор Матиа Биното. 

"Няма какво да говорим за напрежението. "Ферари" е винаги в центъра на вниманието, така че трябва да благодарим на пресата и на обществеността, че ни стимулират да започнем да печелим отново. Тази година мисията се превърна в невъзможна, но все още нищо не е свършило", каза италианецът.

Все още няма коментари

Още

Десподов отпадна от националния отбор

20.03.2019

385 4
Франция издаде заповед за арест на бившия шеф на руската атлетика

19.03.2019

1832 3
Испански сблъсък на 1/4-финалите в Лига Европа

15.03.2019

614

Влез или се регистрирай за да коментираш

×