Медия без
политическа реклама

Париж изселва хиляди бездомници заради олимпиадата

За последните 13 месеца от столицата са били изведени повече от 12 000 души

04 Юни 2024
Хиляди бездомни са били изселени от Париж заради олимпийските игри.
ЕПА/БГНЕС
Хиляди бездомни са били изселени от Париж заради олимпийските игри.

Хиляди бездомници бяха изведени от Париж и околностите като част от операция за „почистване“ преди олимпийските игри, съобщава "Гардиън". Сред преместените има лица, търсещи убежище, както и семейства и деца, се казва в доклад на организацията Le Revers de la Médaille (Обратната страна на медала), която представлява 90 асоциации.

Полицията освен това предприема репресии срещу проституиращите и зависимите от наркотици, премахвайки ги от обичайните им райони, в които могат да получат жизненоважни здравни грижи и подкрепа, пише още в доклада, който заключава: „Регионът Ил дьо Франс е изпразнен от някои от хората, които властимащите смятат за нежелани“.

Според Le Revers de la Médaille експулсирането и разрушаването на палатковите лагери в и около града са се засилили от април миналата година и през последните 13 месеца са били изселени 12 545 души.

Пол Алаузи, координатор по здравния мониторинг в хуманитарната организация Médecins du Monde, обвини властите в „социално прочистване на най-несигурното население на града", за да може Париж „да се покаже във възможно най-добра светлина“ за олимпийските игри. Той съобщи, че хората са били извозвани с автобуси до временни регионални центрове, създадени миналата година като краткосрочно решение на проблема.

„Те замитат мизерията под килима - заяви Алаузи. - Ако това наистина беше достойно решение на проблема, хората щяха да се борят да се качат в автобусите. Но те не напират. Тече процес, който рави невъзможен живота за тези хора и онези, които ги подкрепят."

Le Revers de la Médaille обяви, че за да се осигури дългосрочно решение за бездомниците са необходими поне 20 000 жилища във Франция, включително 7000 в региона Ил дьо Франс. Кметството на Париж излезе с план за осигуряване на 1000 спешни места, но той тепърва трябва да бъде одобрен от префекта.

Докладът квалифицира социалното прочистване на Париж като „тормоз, експулсиране и изчезване на население, което е категоризирано от властите като нежелано от местата, където се провеждат Игрите"...

„Това почистване се основава на двоен подход на разпръскване, за да се избегне създаването на неформални селища, които биха били твърде видими, а също и да се отстрани Парижката агломерация от хората, които са в много несигурна ситуация и които могат да заемат обществено пространство - се твърди още в доклада. - Въпреки че тези обществени политики са в сила от няколко години, редица индикатори ни карат да вярваме, че олимпийските игри действат като ускорител за тях.“

Кметът на Париж Ан Идалго заяви, че кметството е поискало от правителството да излезе с надежден план за настаняване на приблизително 3600 души, живеещи по улиците на столицата „от години“. Миналата година г-жа Идалго увери, че никой няма да бъде принуден да напусне града.

„Ядосан съм, че това [разселването] се налага на градските [власти], защото това не е наша роля или отговорност и ние вече дори надхвърляме ролята си в намирането на спешно настаняване за уязвими хора. Всяка седмица настаняваме семейства в домове“, каза Идалго.

На пресконференция през април пък Пиер Рабадан, бивш френски национал по ръгби и сега заместник-кмет, отговарящ за олимпийските игри, каза, че проблем е броят на бездомните хора по улиците на Париж, а не Игрите.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Париж 2024

Още по темата