Медия без
политическа реклама

Париж 2024 получи ключа от олимпийското село

Бъдещият нов квартал в Сен Дени бе описан като шедьовър на френската строителна индустрия

29 Февр. 2024
ЕПА/БГНЕС
Председателят на организационния комитет на игрите в Париж 2024 Тони Естанге държи символичния ключ от олимпийското село, връчен му днес в присъствието на президента на Франция Еманюел Макрон (в средата) и кмета на столицата Ан Идалго (втората от ляво на дясно).

Един от най-важните строителни обекти за олимпийските игри в Париж 2024 - олимпийското село, беше завършен в срок. Ключът към бъдещия нов квартал в предградието Сен Дени беше символично предаден днес на шефа на организационния комитет Тони Естанге от изпълнителя - строителната компания "Солидео".

На събитието днес присъства лично френският президент Еманюел Макрон. На място бяха и три дами на управленски позиции - кметът на Париж Ан Идалго, председателят на регионалния съвет Валери Пекрес и министърът на спорта Амели Удеа-Кастера.

Селото с площ от 52 хектара в северните покрайнини на столицата ще приеме около 14 500 спортисти и треньори по време на XXXIII летни игри (26 юли - 11 август). В него ще се настанят и около 9000 участници в XVII параолимпиада (28 август - 8 септември).

След края на игрите селото ще бъде трансформирано по естествен път в екологичен квартал за 6000 жители. В него ще има две училища, хотел, обществен парк, магазини и офиси плюс озеленени площи за пешеходци и немоторизирани превозни средства.

"Това е шедьовър на френската строителна индустрия", заяви по време на церемонията Никола Феран - главният изп. директор на "Солидео", отговорен за подготовката на цялата инфраструктура на Париж 2024.

"Аз се гордея с работата, която свършихте - в рамките на бюджета и навреме. Спортистите ще могат да живеят при най-добрите условия по време на олимпиадата и вие допринесохте за бъдещата промяна на живота за жителите на района", отвърна Макрон като похвала за строителите на обекта.

Ключови думи:

Париж 2024

Още по темата