Медия без
политическа реклама

Елитният спорт вече мисли и за екологията

Американският футбол, тенисът, баскетболът и Формула 1 въвеждат практики за разделно събиране на пластмасовите отпадъци и опазване на природата

През август Люис Хамилтън даде личен пример, като почисти, заедно с приятели, плаж в Гърция, където бе на почивка.
Туитър
През август Люис Хамилтън даде личен пример, като почисти, заедно с приятели, плаж в Гърция, където бе на почивка.

Замърсяването с пластмасови отпадъци е глобален проблем, който скоро се очертава да се превърне в бедствие. Само за пример - прогнозите сочат, че през 2025 г. на всеки 3 кг риба в световния океан ще се пада 1 кг боклук, а през 2050 г. отпадъците (най-вече пластмасови) ще надхвърлят по тежест водните обитатели. В един момент призивите на еколозите се оказаха недостатъчни, тъй като кризата се задълбочава. Затова се прибегна до помощта на знаменитостите - тези, чиито гласове се чуват от милиони. И тук спортът пое своята отговорност.

Пластмасата е неизменен спътник на тренировките и състезанията - отборите използват в изобилие бутилки с вода или тонизиращи напитки, масово се ползват прибори за еднократна употреба - за хранене и пиене и т.н. Това се пренася и по трибуните... "Околната среда и спортът са свързани много по-силно, отколкото мнозина считат. А ако не се грижим за природата, това ще се отрази не след дълго и на спорта", твърди Ерик Солхайм, директор на Агенцията по околната среда при ООН.

Бившият футболист на "Арсенал" и "Милан" Матийо Фламини, който е основател на компанията за биотехнологии и биогорива GFBiochemichals, се изказва в същия дух: "Ние, спортистите, сме отговорни пред огромен брой фенове, които ни следват в социалните мрежи. Трябва да говорим за проблемите и да правим дискусии. Футболистите, както и останалите спортисти, могат да влияят на новото поколение. Трябва да помогнем за опазването на околната среда."

 

Каузата като весело съревнование

 

Американският футбол стана един от спортовете, които най-пламенно прегърнаха каузата. Финалът за титлата - "Супербоул", през 2018 г. премина под мотото zero-waste (нула отпадъци). Националната футболна лига (НФЛ) обезпечи преработването на 90% от боклука, натрупан по време на подготовката и провеждането на най-важния мач в този спорт за годината. А ставаше въпрос за над 40 тона отпадък. Над 200 доброволци напомняха на запалянковците, че бутилките, чашите за еднократна употреба и пластмасовите кутии трябва да се хвърлят в отделни контейнери. За това дори вървяха и рекламни банери на екраните. Организирана бе и кампанията Rush2Recycle, която достигна до около 100 млн. души - телевизионната аудитория, която следеше двубоя между "Филаделфия Игълс" и "Ню Ингланд Пейтриътс". Феновете, които по принцип се събират за този мач на големи компании, бяха призовавани да се разделят помежду си на тимове и да направят няколко места в помещението за събиране на боклука. А събралите повече пластмаса от другите стават победители, докато загубилият "отбор" трябва да изнесе целия отпадък от дома. Така спортът превърна обичайното разделно събиране не просто в социална кампания, но и в локално състезание.

"В рамките на една спортна вечер ние приложихме прости техники, които могат да се използват из цяла Америка непрекъснато. "Супербоул" може да ни помогне да установим нов стандарт за грижа към природата", коментира комисионерът на НФЛ Роджър Гудъл.

И е прав. С подобен весел и лековат подход подобни важни теми се разбират много бързо и лесно. В такава насока работи и компанията Recycle Track Systems Inc. (RTS), която подготвя образователни клипове за феновете в Ню Йорк, посещаващи зала "Барклис Център" (там играят баскетболният "Бруклин Нетс" и хокейният "Ню Йорк Айлъндърс"), както и стадион "Ауди Фийлд" - на тима от Мейджър лийг сокър "Ди Си Юнайтед", чиято звезда е Уейн Рууни.

 

Внимание върху приборите за многократна употреба

 

Това е друг основен подход за привличане на зрителското внимание. На лондонския ст. "Туикенам" - най-големия в света, използван само за ръгби, вкараха в употреба многократна чаша "Фен Къп". При купуването на първата напитка всеки плаща 1 паунд като депозит, който след това си получава при връщането на чашата. "Обикновено по време на мач на английския национален отбор по ръгби продаваме около 140 000 пинти бира, при което в боклука отиват 140 000 пластмасови чаши. Благодарение на "Фен Къп" намалихме натоварването над природата и създадохме един чудесен сувенир за феновете, който могат да си го вземат у дома", заявиха от пресслужбата на стадиона. Такава система въведе и "Байерн" на ст. "Алианц Арена" през сезон 2017/18. Там стойността на чашите е 2 евро.

Впрочем подобен подход отдавна се прилага в Германия - и на футболни мачове, и на големи спортни състезания (например световното първенство по лека атлетика в Берлин през 2009 г.), купуващите бира или вода за пиене на открито плащат депозит, който им се връща при предаване обратно на чашата или бутилката.

 

Значението на една капачка

 

"Филаделфия Игълс" има от 15 години друга практика - движението Go Green!. Всичко започва от малката офисна инициатива "Започни със себе си" - под масата на всеки служител в клуба има синя кофа за пластмасови отпадъци. Постепенно управата започва да действа по-мащабно - всяка година от стадион "Линкълн Файненшъл Фийлд" за преработка вече се събират над 850 тона пластмасови боклуци. Преди няколко месеца от "Филаделфия Игълс" обявиха и ново сътрудничество - с бразилската нефтена компания "Браскем", която е най-крупният производител на полимери в Южна Америка. Така започна събирането на всички пластмасови капачки, които вече се хвърлят в специални урни на стадиона и тренировъчната база. Така на феновете се показва не само първият етап от преработването на пластмасата, а и как може да се използва тя отново, ако се събира правилно. 

В Русия също има инициативи за разделно събиране в спорта. Например на мачовете на местната елитна баскетболна лига запалянковците са подканвани да си хвърлят бутилките в контейнерите за разделно събиране.

 

Тенисът не остава назад 

 

В тези екологични инициативи е въвлечен и тенисът, при това на най-високо ниво. Например на турнира на ATP в Лондон участниците използват бутилки за многократна употреба, подобни на тези на колоездачите. Идеята беше одобрена и от съвета на играчите на ATP. "Ние, тенисистите, имаме много важна роля - да дадем пример на новите поколения", заяви вицепрезидентът на съвета - южноафриканският тенисист Кевин Андерсън.

Подкрепи го и президентът на ATP Крис Кермод: "Убеден съм, че всяка голяма организация трябва да бъде ориентирана към преработването на пластмаса. Ние имаме сили да преобърнем отношението към природата."

Тези думи трябва наистина да окажат въздействие върху тениса. Все пак, дори на турнира "Уимбълдън", след състезателите и техните екипи остават планини от празни шишета. Дори се стигна дотам, че Саша Баин, треньор на японката Наоми Осака, написа през миналото лято: "Скъпи играчи и треньори, не е толкова трудно да събирате вашите празни бутилки след тренировки и да ги слагате в контейнерите".

 

Включването на Люис Хамилтън

 

През лятото, когато във Формула 1 цари триседмично затишие и пилотите са по почивки, шампионът Люис Хамилтън предприе нова битка - този път в името на околната среда. В "Инстаграм" той публикува свое видео как събира десетки чували битова смет от неназован плаж в Гърция.

Момчета, вижте какво намерих на едно от най-красивите места на земята. Ние всичко ще почистим, но просто исках да покажа влиянието на всеки от нас върху природата чрез вещите, които първо купуваме, а след това хвърляме, без да ни пука къде попадат те. Това е отвратително. Тук плажът не може да се сравнява с много по-замърсени, но все пак решихме да го почистим целия. Нужни ни бяха няколко часа, за да стигнем тук и да съберем боклука. Не трябва да се игнорира проблемът, а да се направи нещо. Моля, винаги изхвърляйте отпадъците за преработка. Можем да променим много неща, при това с обикновени ежедневни действия. Сега не бях сам. Мой приятел ни помоли да дойде с нас и да почисти. Гордея се с всеки, който ни помогна", коментира Хамилтън.