facebook
twitter

Спорт

"ЦСКА-София" е еманация на съвременна България

Мутренско управление, обвито в медиен комфорт и държавни протекции, неизбежно води до паралелна реалност. При това не от вчера
22780
 БГНЕС
Неистовите напъни на "ЦСКА-София" да придобие емблемата на фалиралия ЦСКА ескалираха по време на търга на 30 март м.г., когато симпатизанти на Гриша Ганчев блокираха входовете на офисите на "Българска армия", за да не допуснат представител на "ЦСКА 1948". Това в крайна сметка доведе до анулиране на търга и насрочване на нов.

Безспорните факти, свързани с "ЦСКА-София", са два. Първо, това е преименуваният "Литекс". Второ, този клуб няма никаква правна връзка с 31-кратния шампион на България по футбол. По първата точка дебатът е абсолютно безпредметен. По втората е възможно да настъпят теоретични промени, ако някога фенското сдружение "Ред Енимълс" заплати 8 млн. лв. за активите и емблемата на фалиралия на 9 септември 2016 г. гранд ЦСКА.

Но защо тогава "ЦСКА-София" вече две години не просто претендира, а дори гръмко и яростно настоява, че е ЦСКА? По една извънредно проста причина - защото му се позволява. И това нагледно доказва гьобелсовата теория, че всичко е възможно, когато разполагаш с подходящ лост за публичен натиск. В безкритично и обезверено общество като българското дори не е нужно този инструмент да е особено мощен, важното е да е шумен и постоянен. А Гриша Ганчев разполага с премного покорни глашатаи - както в сектор Г, така и в гилдията на спортните журналисти. Иронията е, че и на двете места

 

слугуващите не са нищо повече от заслепени или добре платени запалянковци

 

Оказа се, че две години са напълно достатъчен период за мнозина да пренебрегнат дори моралния аспект на скандалната трансформация, станала на гърба на най-титулувания български футболен клуб. През лятото на 2016 г. "Чавдар" (Етрополе) купи "Литекс" (Ловеч), преименува "оранжевите" и премести адресната им регистрация на бул. "Драган Цанков" №3 в София, а болшинството от феновете на ЦСКА (да не говорим за останалите, изкушени от българския футбол) бяха потресени от грандиозната наглост. Впрочем тя започна още с абсурдния опит за прекръщаване на "армейците" на ФК "Лупи". Столицата беше осеяна с транспаранти "Литекс" не е ЦСКА", а на недвусмислено място категоричното послание беше изрисувано чрез графити - срещу офисите на Гриша Ганчев в кв. "Дианабад".

Разбира се, още тогава се намериха лумпени, които по най-грозен и просташки начин нападнаха вербално и физически юношите на живия по онова време ЦСКА, идващи на тренировки в Борисовата градина. Но те все още бяха по-скоро изключение. През лятото на 2018 г. обаче, редом до ядрото от т.нар. припознавачи, основната част от "червената" агитка е обратно на стадиона и пее легендарните "армейски" песни, неосъзнавайки, че подкрепя един самозван отбор.

Това нямаше да е възможно без активната помощ на държавата. Същата тази държава, която всъщност е най-ощетена от подмяната, спомогна дейно за осъществяването й. Нали никой не смята, че "ЦСКА-София" щеше да се радва на подобна подкрепа, ако не играеше на ст. "Българска армия" и не тренираше на базата в Панчарево? А това се случва единствено благодарение на спортния министър Красен Кралев.

През 2016 г. подопечното му ведомство едностранно прекрати договора на ЦСКА за ползване на двете бази и позволи на прясно преименувания "Литекс" да заиграе на "Армията" (при първоначалното подаване на документите за Първа лига "ЦСКА-София" бе заявил Националния стадион "Васил Левски" като свой домакински терен). Именно около този договор за временно ползване на базите останаха съмнения, тъй като дълго време не бе показван публично и се наложи изискването му по съдебен път. Накрая министерството го публикува и вътре излязоха любопитни подробности, които даваха яснота защо базите са били дадени тъкмо на "ЦСКА-София". Само два примера - клубът подава молба за "Българска армия" на 25 юли 2016 г., договорът със спортното министерство е подписан на 27-и, а на 29-и отборът вече домакинства там срещу "Славия" в I кръг на новосформираната Първа лига. За базата в Панчарево нещата се случват дори още по-бързо. Молбата е подадена на 16 септември и подписването на договора е още същия ден.

Последва конкурс за дългосрочно отдаване под наем на двата доста апетитни държавни имота, като единственият участник, който отговаряше на високите изискванията към кандидатите, бе отново клубът на Гриша Ганчев. Не че след подписването на договора в началото на тази година бяха направени забележими подобрения по ст. "Българска армия"...

Това нямаше да е възможно и без активната помощ на БФС. Или, в този случай, по-скоро без пасивността и снишаването на президента му Борислав Михайлов и неговото обкръжение. Вече повече от две години единственият легитимен орган у нас, който ясно и категорично може да заяви това ЦСКА ли е или не, не смее да обели и дума по темата. И как иначе, при положение че футболната централа е пряко зависима от присъствието на най-успешната марка в българския спорт в елитната си дивизия, за да поддържа жив критично ниския интерес към първенството. Да не говорим за платените тв канали, които биха били обречени без половината от аудиторията си.

Единствен изпълнителният директор на БФС Борислав Попов в самото начало на цирка направи плах опит да съобщи очевидната истина, че

 

историята на един клуб няма как да бъде прехвърлена на друг,

 

но устата му бързо бе запушена от безпощадния PR отдел на Гриша Ганчев. Самият Михайлов пък миналото лято каза нещо толкова абсурдно, че по-добре да беше продължил да си мълчи: "ЦСКА при нас не е нов клуб, а правоприемник на "Литекс". Но ние не го приемаме за "Литекс", а го приемаме за ЦСКА, защото си е сменил името."

Енигматичното съждение на боса на БФС беше изречено по повод опита му като член на Изпълкома на УЕФА да издейства на "ЦСКА-София" изключение по тригодишното правило за участие в евротурнирите, така че новосформираният клуб да играе в Лига Европа още първата година от съществуването си. Тогава номерът не мина, но адвокатският екип на Гриша Ганчев някак успя от втори опит и ето че този сезон преименуваният "Литекс" дебютира във втория по сила европейски клубен турнир, макар да навършва 3 години чак през 2019-а.

И досега остава загадка с какъв мотив УЕФА взе това решение, при положение че само 12 месеца по-рано от централата в Нион изрично подчертаха в становището си, че "ЦСКА-София" може да кандидатства за европейски лиценз най-рано за сезон 2019/2020 г. Точно тогава лъсна и двуличната игра на ръководството на бившия ловешки клуб - в жалбата пред спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана юридическият екип черно на бяло съобщи, че новият отбор "не бива да се бърка с ЦСКА". В същото изложение беше написано, че дори използването на официалния сайт на стария клуб - CSKA.bg, и останалите канали в социалните мрежи е само "с маркетингова цел за привличане на повече фенове".

Тук идва логичният въпрос нима е достатъчно да привлечеш феновете на даден отбор на своя страна, за да се самопровъзгласиш за конкретен клуб по свой избор? Първосигналният отговор на разума е "не". Но примерите от българската история говорят друго. Миграцията и метаморфозите на футболни клубове у нас съвсем не водят началото си от вчера и "ЦСКА-София" въобще не е първият пример за брутална подмяна.

Прецедентът на елитно ниво стана през 2001 г., когато печално известният Георги Илиев прекръсти "Велбъжд" (Кюстендил) на "Локомотив" (Пловдив) и премести клуба в Града под тепетата. Първоначално този ход предизвика смут и гневни реакции сред "черно-белите" фенове, но само 3 години по-късно 40 000 излязоха по улиците да празнуват спечелената шампионска титла, обявена за първа в историята на "Локо". След още една година криминалният бос беше показно убит, но това е друга тема.

През 2011 г. същият този преобразуван клуб реши да добави допълнителни 10 години към "възрастта си" и обяви, че е основан през 1926-а, а не през 1936-а, та понастоящем "Локомотив" (Пд) се води на 92 г. Нищо че всъщност съществуването на оригиналния клуб бе преустановено на 23 юли 2001 г. с решение на Общото събрание. По идентичен сценарий на 5 май 2018 г. "ЦСКА-София" отпразнува

 

70-годишнината на ЦСКА, обявен във фалит на 9 септември 2016 г.

 

От сегашните членове на Първа професионална лига още четири тима през годините минаха през процеси на сливания, вливания, заличавания и преименувания, за да продължат съществуването си: "Берое" (Стара Загора) чрез "Олимпик" (Тетевен); "Ботев" (Пловдив) чрез "Металик" (Сопот); "Етър" (Велико Търново) чрез "Ботев" (Дебелец); и "Септември" (София) чрез "Конелиано" (Герман) и "Пирин" (Разлог). Исторически познати имена като "Локомотив" (София), "Дунав" (Русе) и "Лудогорец" (Разград) пък регистрираха чисто нови дружества, за да продължат традициите.

Такъв опит за рестарт се прави и с ЦСКА, но засега проектът "ЦСКА 1948" не среща необходимата подкрепа, за да претендира за истински правоприемник на славния клуб. Регистрираното през 2016 г. дружество от несъгласни с подмяната фенове тръгна по надлежния ред и само за две години изкачи първите две стъпала във футболната йерархия на България. Отборът е изграден почти изцяло от юноши и бивши играчи на "червените", а треньор е синът на клубната легенда Илия Вълов и дългогодишен капитан на ЦСКА Валентин Илиев.

Макар че, де факто, има много повече общо с автентичния клуб, "ЦСКА 1948" бива смазван от пропагандно-мутренската машина на Гриша Ганчев, която не се свени да набеждава потомствени "армейци" за "предатели". В комбинация с явно преобладаващото количество малодушни фенове това неизбежно се отразява на имиджа на новия клуб и при домакинския му дебют във Втора лига на Националния стадион "Васил Левски" се събраха не повече от 400-500 запалянковци. За сравнение, няколко дни по-късно на мача на "ЦСКА-София" срещу датския "Копенхаген" от Лига Европа на същото съоръжение дойдоха близо 20 000 привърженици.

С други думи феновете вече са взели своето решение относно това кой отбор според тях е новият ЦСКА. И при отсъствието на държавна или спортна институция, която да изрази категорична позиция, тази паралелна реалност постепенно ще се превърне в единствената. Затова тук вече всичко опира до морал - личен, групов, обществен... Ако статуквото се запази, сектор Г сам ще доубие всички изконни ценности на "червената" идея. Думи като чест, достойнство и армейски дух безвъзвратно се изпразват от съдържание. Но за онези, които въпреки всичко продължават да вярват в тях, клубът на Гриша Ганчев ще си остане просто "ЦСКА-София". С тире, в кавички.

55

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кубрат Пулев бе повишен в звание лейтенант

17.12.2019

2662 14
"Лудогорец" срещу "Интер" в Лига Европа

16.12.2019

1229 5
Мач в Испания бе спрян заради политически скандирания

16.12.2019

845 3

Коментари

Страници

just_member

Яворе, ще ти се пукне жлъчката, Яворе..........

 

"С други думи феновете вече са взели своето решение относно това кой отбор според тях е новият ЦСКА"  - това казва всичко!

Казуса
снимка на Казуса

Спортната редакция продължава с крайната си подуянорастка пропаганда. Това е сигурна предпоставка за още много страдания за любимия им отбор. Защото Божията справедливост ги застига и ще продължава да ги застига. Защото Тя е по-силна от Злото.

Хулиган

Едно време такива пасквили се появяваха преди дербито с ЛеФски.

Сега вече и преди мач с Делиормана.

Явно са си обединили координационния център.

Що не опитат по-добре със съдията?

Ще им излезе по-евтино.

А и вече са доказвали, че го могат.

Иначе, съвсем сериозно бих препоръчал на пламенния дописник, да се оплаче от онзи, който реши да превръща футболните отбори в акционерни дружества.

Арменският поп внимателно ще го изслуша...

...................................

http://www.drago.info/

Evasion

Пасквили, пропаганда, жлъчки и пр. припознавачески празнословия. Що не опровергаете фактологически написаното? казуса е ясен колко може, но останалите припознавачи? Къде автора лъже?

Ben Franklin Park
снимка на Ben Franklin Park

1) 400-500 човека на Обеля 1948- това е ЛЪЖА 36 човека точно са.

 

2) близо 20 000 привърженици- ЛЪЖА 25000, питай Тикетпро, (на едните увеличаваме по 10 на другите сваляме с 20-25%)

 

3) Заблудени или добре платени- ЛЪЖА, всички си купуват билети, пак питай Тикетпро ?

 

3) за КАС също е лъжа, не е той човека който да дава акъл за правната стратегия на адвокатите.

 

това че някой работи в умиращ вестник, не значи че мнението му струва и стотинка, ако струваше нямаше да си го дава безплатно.

 

Има и още много лъжи но не ми се натоварва да му чета статията...

Гъчон

помака цвили като гледъм ...кофти е като те шибат всеки ден с истината ...никой не обича да му казвът истината -ловешките олифрени наркомани и лапачи на педалчето ганчев най-вече... едно не разбирам - като си толкова убеден урод припок какво те брига другите какво мислят или искът ? от какво ги е страх ? защо беше и е тази ярост и омраза ? нали са 25 000   нали дебелия тъпак кралев им е зад гърбъ ? нали бфс говеждото ги направи заедно с тлъстака отбор ? ако не бяхте откраднали Армията дали щехте да сте 25 000? от какво ви е страх от НАС ? нали сме 10 човека неприпознали и още 35 от ЦСКА 1948? Е ТА НИЕ 45 ЧОВЕКА ОБЩО ЛИ СМЕ ВИ ПРОБЛЕМА ?

ruff

къде лъже? ето:

 

1. не "Литекс" се прекръсти на ЦСКА - София, а Чавдар Етрополе! защото преди преименуването Чавдар купи Литекс! такава е хронологията. това, че новото дружество използва лиценза на Литекс е съвсем друг въпрос.

2. тригодишното правило... това е най-голямата глупост, при условие, че форматът "Първа професионална футболна лига" беше НОВ и нямаше как да има ТРИ годишна история! който факт беше надлежно отбелязан в Наредбата за провеждане на държавното първенство за съответната година, в разделът "Лицензиране" на който се твърдеше, че лицензът за лигата е лиценз и за европейските турнири! в който формат ясно беше отбелязано, че отборите се включват не на основа на СПОРТНИ РЕЗУЛТАТИ, а по финансови критерии! поради което не само ЦСКА се включи във формата направо от трета дивизия. но за другите никой не коментира.

в тази връзка не знам кой подведе ЦСКА да размахва пред УЕФА твърденията, че е Литекс. кой кой е проверява националната федерация. според наредбите на УЕФА. 

just_member

Сега видях, че Яворчо работи в Спортал.бг ?

Алтарф

На вниманието на автора. ПФК ЦСКА АД на Божков, учредено 1999 г. (или 1998, не ми се рови), няма никаква правна връзка с дружеството на Илия Павлов. За това има и съдебно решение. Историята и титлите не са предмет на правна регулация, не представляват вещни права, така че нито един правен субект не може да претендира за притежанието им - нито дружеството на Илия Павлов, нито дружеството на Божков, нито дружеството на Ганчев. Последните се явяват просто един инвестиционен инструмент, необходима правноорганизационна форма, под която трябва да съществуват спортните клубове в ПРАВНИЯ живот. Особено важно е да се отбележи, че футболните клубове имат и ИЗВЪНПРАВНО битие, което е водещото. Тази разлика прави и чл. 2 от Устава на БФС, където е записано - "футболните клубове и техните сдружения [АД или ЮЛНЦ]".

 

Закупуването на активи на някое дружество от друг правен субект не учредява правна връзка между двете. Активите на фалиралото ПФК ЦСКА АД не са нищо повече от вещни права върху МПС и две търговски марки (разбирай изображения). Правото върху последните може да даде на притежателя им единствено правото да ги използва като символи в търговската си дейност. Притежанието на търговска марка, която, подчертавам, е само една от поне 15 използвани от ЦСКА през годините, не дава права върху история, защото такива права, както вече посочих, по българското право НЕ СЪЩЕСТВУВАТ.

 

На трето, но не на последно място искам да обърна внимание на автора, че подмяната на юридическо лице с друго е обичайна практика в българския футбол и среща пълното съдействие от страна на БФС. ФК Етър, който днес участва в първенството чрез бившето дружество на ФК Ботев (Дебелец) получи по Нова година награда за футболно възраждане. Останалите по-известни казуси са тези на Пирин (сменил сигурно 10 дружества), Ботев Пд, Локо Пд (пионери в това начинание), Берое, Лудогорец. Да, делиорманци си смениха дружеството по средата на сезона от старо ЮЛНЦ с ново - АД. Дебело подчертавам, че правоприемство между юридическо лице с нестопанска цел и търговско дружество не може да има. Очаквам авторът да напише статия и за тези казуси, за да няма обидени ;)

 

И на четвърто, този път последно място, понеже става късно, моля авторът да се опита да открие правоприемство между "ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ ЛЕВСКИ" АД (във фактически фалит) и предходното юридическо лице на това, което днес наричаме ФК "Левски". Ще ми е любопитно какво ще открие. А също така държавна помощ ли е предоставянето на спортен комплекс "Герена" на горното дружество, срещу което футболният клуб няма никакви насрещни задължения? Този казус ще е най-прекрасната еманация на съвременна България.

 

Поне бъдете здрав.

Evasion

Алтарф, пак ли бият негрите? Спукаха ги от бой, начи...

сандос1

Не, биеме говедата

сандос1

Спукваме ги от бой начи, и после ги хвърляме на Вадуц да ги довършат

Ben Franklin Park
снимка на Ben Franklin Park

Авторчето на статията: Ти си един комплексиран малък човек, пяна ти тече от устата от злоба. Усмихни се, изправи се, много си се прегърбил от тази злоба.

 

1) "Макар че, де факто, има много повече общо с автентичния клуб, "ЦСКА 1948" бива смазван" - Какво общо имат бе глупак, къде е Стоичков, Пенев, Бербатов, къде са 30те хил. фена? В обеля ли?

 

2) "Заблудени или добре платени"- Аз ходя на Армията да подкрепям ЦСКА и си купувам билет. ДАВАМ НЕ МИ ДАВАТ!!!- комплексирано човече

 

3)"при домакинския му дебют във Втора лига на Националния стадион "Васил Левски" се събраха не повече от 400-500 запалянковци" - ЛЪЖА- точно 36 човека, реално всеки футболист като доведе 1 приятелка и 2ма приятели и се връзва бройката.

 

4)"в жалбата пред спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана юридическият екип черно на бяло съобщи, че новият отбор "не бива да се бърка с ЦСКА"- още една лъжа, нито си чел нито си присъствал в Лозана, но ден преди мача с Турския Отбор На Гелосаната Мастия е много удобно да си изсипеш комплексите.

 

5) Авторчето- Ти си никой за да определяш и да даваш оценка на нещо толкова велико като ЦСКА, ти си никой и го знаеш...никой не му пука за твоето лично и комплексирано измъчено от живота мнение.

 

- ЦСКА си е ЦСКА, Явор с комплексите си е Явор с комплексите...

Алтарф

По точка 4 трябва да се поясни, че в защитата пред УЕФА се твърди, че юридическото лице ПФК ЦСКА-София ЕАД е различно от юридическото лице ПФК ЦСКА АД, поради което първото не следва да понася негативите, които носи последното. И второ, че първото е стар член на БФС, поради което не следва да се прилага правилото за трите години.

 

Както е видно, отново по най-вулгарен и правно неграмотен начин авторът е отъждествил футболния клуб като обществен феномен с юридическото лице като правен - две съвсем различни понятия.

Предводител на ...

Ооооооо, толкова раними и тоооолкова наранени припознавачески латексарски душици ...

Предводител на ...
?
броневик
снимка на броневик

Авторът! Авторът!?

 

??

 

Казуса
снимка на Казуса

На всички подуянци ще посоча само едно: ЦСКА не е АД, ЦСКА е идея. Една идея не може да фалира. Това е все едно България да фалира. Когато една държава обяви банкрут, тя не спира да съществува. Защото не е АД, а защото е идея.

 

Подуянорастките опити с изкривена псевдологика да се "закрие" ЦСКА, са израз на жалки комплекси. И колкото по-логористични са напъните да се докаже това, толкова по-големи са комплексите.

Тъмно пиво

"ЦСКА си е ЦСКА, Явор с комплексите си е Явор с комплексите..."

 Така е! И както казва СОЛАСЕ Литекс не е ЦСКА!

 

Предводител на ...

Една идея не може да фалира

Така е. Не може и да иде в окръжните групи. Една идея се нахлузва като таквоз, дето се римува с мамут, на главътъ на некой чеснов агнешки комплект юнаци с оранджави сетрета и той се претъркаля през Витиня, за да цери комплексите на разни буйни ветрове из столичния град. Впрочем на ЛК на припознавача в 99.99999999999% от случаите пише "две туби бензин от околовръстното".

Казуса
снимка на Казуса

Няма промяна - подяунските чесъни се занимават повече с Най-великия български отбор за всички времена, нежели с посредственото им отборче. Между другото, винаги съм се чудил на диалектиката на подуянци - хем се пишат за жълтопаветници, хем се барат за "отбор на народа". Но при не особено интелигентните хора двумисълта лесно се загнездва. Липсата на критично мислене е катализатор.

Гъчон

В Силистра нЕма ли чесън? Баба ти ремсистката, ли ти препоръча аватара?

Предводител на ...

Между другото, винаги съм се чудил на диалектиката на подуянци - хем се пишат за жълтопаветници, хем се барат за "отбор на народа"

Чуденето ти се дължи именно на фактора "две туби бензин". Но нема да те ограмотяваме. Само шъ вметнем, че понятието "народ" обхваща малко по-широки групи от индигенното население на Алфатар, ГлавинИца, Калипетрово, Карапелит, Руйно и Кайнарджа.

Казуса
снимка на Казуса

Това за народа е ясно, но крайно комични са мераците на жълтопаветниците и прочее заблудени край "Сливница" и "Тодорини кукли" да ограничат понятието "елит на нацията" до самите себе си. Те затова изглеждат толкова жалки и са обект на всенароден присмех.

Предводител на ...

Мхм. Затуй идвъти да присмьехувати по-нъблизу, чи инъчи глъсувьети ни ви чувъм ... Пътканчитъ мамини златни ...

Казуса
снимка на Казуса

А най-умилителни при жълтоповатните самовлюбени подуянци са опитите им да се подиграват на чуждия диалект. Гаче те говорят на книжовен език и винаги ясно произнасят пълния член. Това е по-жалко и от самозаблудата сред най-жълтопаветната им част, че понятието "народ" се изчерпва с населението между моста "Чавдар" и последния блок на "Левски Г".

 

То и затова също през годините  публиката им намалява и активната им агитка се ограничава до наркоманите, наркопласьорчетата и прочее софийски келемета. Жалка, болезнана смърт.

Предводител на ...

чуждия диалект

Е ноо смешен, особено в писмьенъ формъ.

Милувидна тъбьелкъ на сиргийкъ на 31-ви полк:

Българску думати - 1.80 лв

Предводител на ...

Както и да е, така и не понечи (неслучайно!) да отречеш нито един от аргументите на съвкупната ми теза, а именно, че Цицекс е инструмент за лечение на разклатените нерви на строполили се от Витиня дърва без корен, които са дотолкова лишени от човешко достойнство и се срамуват от паланката, в която са родени, че не са станали фенове на собствения си селско-граЦки отбор, а са си купили фабрика на 8 септември.

QED

Казуса
снимка на Казуса

В диалектите винаги може да бъде открито нещо смешно. Аз например много съм се забавлявал с една книжка за врачанските диалекти.

 

От друга страна злобното заяждане има най-голямо отражение върху нервната система на самия заяждащ се. Удовлетворен съм, че правилно народът страни от жълтопаветните чесъни; преценил е що за стока са.

Бург Гаски

Яворе, не ги слушай! Напълно си прав!!!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×