Quantcast

Медия без
политическа реклама

Боксьорката Стойка Петрова се класира за финала на световното първенство

23 Ноем. 2018
БФБокс

Стойка Петрова се класира за финала в кат. 54 кг на световното първенство по бокс в Ню Делхи (Инд) и за втори пореден път в кариерата си ще играе за титлата. 33-годишната националка от Добрич победи убедително на полуфинала бронзовата медалистка от Азиатските игри през 2014 г. Нандинцецег Мягмардулам (Монг) с 5:0 съдийски гласа.

Така в спора за златния медал двукратната европейска №1 ще се срещне с тазгодишната шампионка на Азия - Лин Ю-Тин (Тайван). Петрова също е континентална шампионка за 2018-а, след като през лятото спечели второто си европейско злато. На последното световно първенство - в Астана (Каз) през 2016 г., тя също се класира за финала, но в него загуби от представителката на домакините Дина Жоламан.

Какъвто и медал да спечели Петрова, той ще е пети за българския женски бокс от проведените 9 световни първенства. В Астана (Каз) бронзово отличие взе Деница Елисеева (кат. 57 кг), а две години по-рано - в Джеджу (Кор), Станимира Петрова стана шампионка при 54-килограмовите. Първият български медал бе завоюван в Циндао (Кит) през 2012 г. от Светлана Станева - бронзов в кат. 57 кг.