facebook
twitter

Наблюдател

Писмо от “България”1

Зеления, Късия и Дани Бандита

12 458
 Снимка: Архив

1968 година беше твърде хубава, за да я забравя, твърде жестока, за да си я спомням. През 1968-а в София беше “проведен”, както казваха тогава, Деветият световен фестивал на младежта и студентите. От него остана само песента на Паша Христова:

 

Добър вечер, приятелю млад

Добър вечер, другарю

Добре дошъл във нашия град,

добре дошъл в България.

Вземи в този хубав ден една българска роза от мен

Нека тя да ти разкаже с ароматния си глас

За Балкана за морето и за всички нас….

За да ни върнат жеста, западните момичета и момчета запяваха:  Хей Калинка, Калинка моя…. песента, която гордата дворянка Олга Воронец беше направила популярна от Токио и Пекин до Брюксел и Лондон. Тя неотдавна умря от старост, забравена от милионите си фенове, ако са доживели нейната възраст.

Забравени са водещите причини за Студената война, в която президентът Доналд Тръмп сега артистично играе либеро. Защото:  През 1949 г. във Вашингтон беше основана Организацията на северноатлантическия договор НАТО; през 1955 г. във Варшава - Варшавският договор.

Макар и създаден след НАТО и в отговор на НАТО, Варшавският договор се опозори десетилетия преди НАТО и “коалицията на желаещите” помагачи на САЩ да се опозорят от Ирак до Афганистан и от Чили до Венецуела.

През 1968-а преваляха шейсетте, the swinging sixties. "Бийтълс" от Ливърпул превземаха света, през май 68-а френските студенти превзеха Париж, бунтът им беше жестоко потушен, генерал Дьо Гол, който беше извел Франция от военната организация на НАТО, се оттегли и умря в родното си село Коломбе ле дьо-з-еглиз, на 20 август 1968 г. СССР, Полша, България, Унгария и Източна Германия нахлуха в Чехословакия и прегазиха “Пражката пролет” за социализъм с човешко лице.  Военна операция, която приключи с политическо фиаско. В Прага протестиращият студент Ян Палах се самозапали; безименен студент загина в Париж, а аз крачех безгрижно към Центъра за нови стоки и мода на ул. ”Леге” да ми ушият светлосив костюм, униформата на всички българи, които щяха да общуват с участниците във фестивала. Бях старши репортер в БТА, общувал с хора от различни страни, безстрашен военен кореспондент… Но се уплаших, когато посланик Шорт ме покани в резиденцията си “да направим една партия”. Човекът искал да каже едно парти.

Първата ми смехория с него беше още преди да се запознаем. Някой каза, че на английски не можеш да преведеш “На вас ананас, а на нас праз”. Потърсих по-тежкарски пример за непреводимост. Има непреводими пасажи и в Шекспир. Офелия възкликва “Шивач!” Хамлет е дръпнал стола, на който Офелия се готви да седне и горкото момиче тупва на пода в позата на шивач на ръкавици, какъвто бил бащата на Шекспир.

Валери Петров преведе всички драми на Шекспир и в негова чест посланик Шорт покани гостуващите тук шефове на Би Би Си, на British Museum, три актриси, един режисьор на шекспирови пиеси и мен за пискюл.

Когато влязох в ресторантчето “24 стола” на улица “Асен Златаров”, Шорт, който оправдаваше името си (беше много къс на ръст), помисли, че съм Валери Петров и всички стояха чинно прави, докато аз намеря мястото си на масата, четейки една по една табелките с имената на гостите. После Късия го убиха при атентат в Турция.

После преименуването на улици, градове, партии, прескачането от една партия в друга и основаването на партии стана българска епидемия.

С Шорт не направихме нито парти, нито партия. Дани Бандита още не беше направил Европейската партия на зелените. Френско-германското му име е Даниел Кон-Бендит (Daniel Kohn-Bendit). На фестивала Дани не ми измъкна стола, а по-лошо, измъкна ми инициативата. В тогавашната най-голяма аудитория 272 на университета аз анархистично казах на младежите да говорят, да пеят, да правят каквото щат. Източногерманчетата, каквато е била по онова време Ангела Меркел, начаса влязоха в политически спор със западногерманчетата. С “мамбо” и “ухери“ българчетата започнаха да презаписват "Бийтълс" от ”филипсите” и “сонитата” на западнячетата. Дани безцеремонно ми изтръгна микрофона и се обърна към всички: Come together! Right now! Помислих, че ще запее познатата песен на "Бийтълс", а той ме хвана под ръка. Мигом за него се залепи момиче, друго - за мен и Дани ни поведе. На стъпалата пред статуите на Евлоги и Христо Георгиеви бяхме двайсетина и Дани ни научи да подскачаме, вдигайки високо колене и скандирайки “Че, Че, Че Гевара!” Подминахме парламента, стигнахме до БНБ. Дани със скок се хвана за желязната решетка на първия етаж. На отворения прозорец се показа чиновник с черни ръкавели. Дани закрещя на френски и немски, че банкерите са световна напаст, изпреварвайки с половин век сегашните протестиращи в България. Върнахме се в аудитория 272. Чужденчетата пееха песенчицата:

Alouette gentlille alouette

Alouette je te plumerai...

И т. н., как на горката чучулига ще оскубят главата и човката...

- По човките няма перушина - възразих аз.

- Но има лов на чучулиги. С miroir aux alouettes. Огледалцата привличат чучулигите.

- Глуполовките Attrape -nigauds ги привличат.

- Французите правят пастет от чучулиги - настоя Дани.

- Ял съм. Entre nous soit dit правят го едно към едно. Един кон една чучулига.

Българчетата прекратиха спора с магнетофонен запис на детския радиохор:

“Сладкопойна чучулига

във небето се издига

и с разперени крилца

литва долу над селца ....

Апропо: По времето на Д. Благоев - Дядото българските социалисти ходели с широкополи шапки и им викали “чучулигите”.

 

DI copyright

34

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България е рай за инвестициите, ама друг път

28.05.2020

3716 6
Суров случай

28.05.2020

КАЛИН ДОНКОВ

1962
ДДС за ресторантите няма как да падне от 1 юли

Коментари

Страници

САТЪР
снимка на САТЪР

малко смотано Нес..

Иначе Бат Джимо никой не мое го стигна от вземащите $ в газетата.

Biberkov

68ма, година на голяма  надежда, че комунистическата шайка ще може да бъде разритана ...

Но и година на тотално обезсърчаване и начало на едно тотално затъване, което довежда до пълния крах и морален упадък на комунистическата клика в края на 80те.

Да чукна на дърво, по това време все още не съм бил дори в смелите мечти на  баща ми.

Думи думи

68г. ВД направи това, което трябваше да направи, но след 20 години влезе в капана за чучулиги, подмамен от лъскави огледалца, и станахме на пастет за френските пенсионери.

Скитник-1

?

Хр_Атанасов_2

Аз пък помня, че по пистата при откриването (ст. "Левски") се викаше: " Хо - Хо - Хо-Ши-Мин!" Че Гевара го имаше по плакати и фланелки на "западните участници". Във "Фестивална" беше нооого яка атмосфера...

 

А пък В. Пасков описва много по-цялостна картина на Младежкия фестивал... ;-)

Sine_metu

Изключително важно уточнение

 

Викаше се

 

Мао, Мао, Хо- ши- мин

 

Бех момченце, „Мао, Мао“ го помня, а и татко после ми разказва

Michael_P

Не беше такъв лозунга. Лозунга беше: Кастро, Мао, Хо ши мин.

 

БатВаню

Имаш и песен за Сталин, Тито, Димитров

maestrata

И аз бях на фестивал,с малката креолка,но не от Венецуела ,а от Куба!Уау!Майсторе-голям си!?

PlaNed
снимка на PlaNed

Май се хванахе сами и без "miroir aux alouettes"

Сполай ти Джимо за писаницата!

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

Заради тоя фестивал тогавашната милиция е изловила всички жени и момичета с леко поведение и ги е интернирала по разни околни села и паланки като с.Плана например. Един дядо ми го разправя докато чаках рейса в това село и гледах пропадналата сграда на училището там. Той ги помнеше с добро тези шантонерки. Вика е тука на плаца ги бяха събрали и не ги пускаха да щъкат насам-натам. После явно са охлабили режима и са се разщъкали 

Думи думи

Аха! Разщъкали, докато взеха властта.

Sine_metu

Вт., 19/03/2019 - 23:50 (нов)

mongol_cosmonaut

Заради тоя фестивал тогавашната милиция е изловила всички жени и момичета с леко поведение и ги е интернирала по разни околни села и паланки като с.Плана например.

 

Ей така се излагаме даже пред монголците.

Абе пич, кой интернира софиянки в Плана? Направо у нас да са ги пращали

Sine_metu

А пък ако знаеш колко таквоз измлатихме заради една ,интернирана“.

Снежа... баси красивата жена. Висока, гъвкава, стройна, тонзилогенен крак, гъста черна коса и лице на отнесена Мадона, а нас ни галеше по перчемите.

А оня изверг бат' Мишо пускаше пердетата

Sine_metu

1968 година беше твърде хубава, за да я забравя, твърде жестока, за да си я спомням

 

И какво й беше толкова „твърде жестокото“ на 68- а, че чак ти блокира синапсите?

Никак ли не можете да преживеете без тръшкане и пози?

Sine_metu

повторение

Michael_P

Освен лозунга: "Кастро, Мао, Хо ши мин". Чехите също протестираха тогава, като намесиха хокея, защото бяха били, но пък после ги биха тях, но не на хокей.

Лoвkия

През '68-ма бе открит ресторант "Българска сватба", нахранил, напоил и оженил поколения столичани и гости на столицата.

Покривът му бе действаща ресторантска площ с маси, дансинг и оркестър, но я затвориха, след като на една абитуриентска вечер пияно момче падна отгоре и едва оцеля.

А 30 години по-късно бе съборен, защото го запуснаха, Сухата река подкопа единия му ъгъл и той се обруши.

Хумангоид

През 1968 година съм роден аз и рожденият ми ден на тази дата вече е единственото събитие, за което съм сигурен, че се е случило точно това, което ми разправят. 

дъртреалист

пееше се....:

добре дошъл в България. (приятелю млад)

Вземи в този хубав ден една българска роза (от мен) ... и мен...

Всички момичета си мечтаеха да си намерят западен приятел, за да отидат да живеят в корекома...

ИлияНиколов

През 68-ма съм бил на 3 годинки. Нищо не помня, затуй си мълча по въпроса.

sega_reader

68-а е нищо в сравнение с това, което после ни поднесоха господата през 1990 г.

При бай Тошо бе зле, но сега сме май по-зле.

Тогава нямаше свобода, банани и пътуване в чужбина.

Сега има и свобода и банани и чужбина, само дето половината нямат пари за да си ги позволят.

Демокрация не, ами демоограбвация.

Демокрацията е синоним на кражба на всяка крачка. Огледайте се.

len

А Даниел Кон Бендид стана брюкселски бюрократ...Дани Бандита много му отива. Жалко за де Гол, такива държавници вече няма...

Jules

С “мамбо” и “ухери“ българчетата започнаха да презаписват "Бийтълс" от ”филипсите” и “сонитата”.

 

"Мамбото" наистина беше кофти магнетофон, но ако Джимо е искал да каже, че българчетата са имали кофти магнитофони, защо тогава е набутал там и "Ухер" - престижна марка, професионални магнитофони, много по-добри от всякакви Филипси и Сонита.

Понякога такива малки неща хвърлят сянка върху компетентността на пишещия и достоверността на написаното.

Among other things.

 

 P.S.  Защо ми се струва, че посланик Шорт беше в България много по-късно, чак в началото на 90-те, преди да го изпратят Генерален консул в Истанбул, където го взривиха на портата на генералното консулство. Може и да бъркам, но през 1968 г. трябва да е бил прекалено млад, за да бъде посланик в София.

apopov

Точно така. Шорт е посланик в БГ 94-98 година. По време на чехословашките събития посланик е Дезмънд Кроули.

Ресторантът мисля че се казва "33 стола", а не 24.

Но това са дребни подробности.

chakar

1968 година бях на 22 години и не се интересувах от такива мероприятия.

ssto

 

Статията върна забравени спомени.

 

Снегът на спомена - https://www.youtube.com/watch?v=K6sa22xyi64

 

Бяла тишина - https://www.youtube.com/watch?v=qUVzDh1-puc

 

Да намигна и на Миряна

https://www.youtube.com/watch?v=xuRgSjVOM4U

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
От този  фестивал имам сребърен медал за фотография.

Приятно вспомнить!!!

dissidentbg

"През 1968-а в София беше “проведен”, както казваха тогава, Деветият световен фестивал на младежта и студентите. "

 

И разбира се, американците го бойкотираха. Проведоха нещо подобно в Сан Антонио. Сградата построена по този повод все още стои.

Jules

Стои си и още как. Кой ли не се извървя в нея. СДС, НФСБ и кой ли не още. Седесарите плюят по младежкия фестивал, но това не им пречеше да се изпърдат из големите  и светли стаи години наред.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×