Медия без
политическа реклама

Всички ръководства в авиацията са написани с кръв

Турбуленцията има най-сериозни последици за пътниците, които не спазват инструкциите за безопасност, казва пилотът Валентин Сълмов

Валентин Сълмов е пилот с голям опит, и в продължение на 40 години е прекарал около 24000 часа в пилотската кабина.
Личен архив
Валентин Сълмов е пилот с голям опит, и в продължение на 40 години е прекарал около 24000 часа в пилотската кабина.

Важен урок за авиацията, но и за пътниците се оказаха два скорошни инцидента със самолети, попаднали в турбуленция. 12 души бяха ранени по време на полет на катарските авиолинии от Доха до Дъблин. Преди това пък човек загина вследствие на инфаркт, а 104 пътници пострадаха на борда на самолет на сингапурските авиолинии, когато внезапна турбуленция над Мианмар принуждава пилотите да кацнат в Тайланд. Според предварително разследване, самолетът се е спуснал с 54 метра за по-малко от пет секунди. Снимки от борда показват апокалиптична сцена - висящи кислородни маски, изпочупени бутилки и разпилян багаж.

Турбуленцията, колкото и да стряска, е обичайна част от летенето със самолет, казва пилотът Валентин Сълмов. Особено като се има предвид, че в повечето случаи възниква внезапно. Двата инцидента на катарските и сингапурските авиолинии обаче извадиха на преден план и друг проблем - неспазването на правилата на борда. Всички сме ставали свидетели на това как, след като изгасне предупредителният знак ''моля, затегнете коланите'', по-голямата част от пасажерите доволно се отървават от хватката им. Сълмов обаче е категоричен, че в идеалния случай предпазният колан трябва да остане по време на целия полет. Против правилата е и да оставяме багажи на пътеката до седалките или до аварийните изходи, защото при евентуална турбуленция багажът може да „излети“  и да ни удари. 

Валентин Сълмов е пилот с голям опит, и в продължение на 40 години е прекарал около 24000 часа в пилотската кабина. Дълги години е пилотирал пътнически самолети в авиокомпания ''Балкан'' последно на Boeing 767-300. След това работи в Южна Корея на Boeing 747-400. От опита му с екипажи и пътници от различни националности той заключва, че азиатците са най-дисциплинираните пасажери. Няма как да не заговорим и за инцидента на летището в Токио от началото на тази година, при който екипажът на избухнал в пламъци ''Еърбъс'' на японските авиолинии евакуира почти 400 пътници за 90 секунди. В този случай не само безупречната дисциплина на екипажа, но и на самите пътници е допринесла за това всички да бъдат спасени.

В Европа и най-вече у нас нещата стоят по друг начин. "Европейците и американците не искат да зачитат кой знае колко предпазните колани. А пък ние българите въобще не обичаме нещо да ни притеснява, да ни ограничава. Винаги ще се намери някой българин, който да отговори на молбата на стюардесите да си затегне колана, с фразата ''ти на мен ли ще ми кажеш'', разказва пилотът. И добавя, че е имал случай, в който той самият е поставил пасажер пред ултиматума или да си сложи колана, или да напусне полета. 

Макар че покрай случаите със самолетите на катарските и сингапурските авиолинии се заговори, че заради климатичните промени местата, на които се появява турбуленция са се увеличили, Сълмов казва, че някои маршрути винаги са били ''по-благодатни'' за турбуленция от други. Такива са най-често въздушните течения около планинските райони като например Хималаите. В турбуленция почти винаги попадат и самолети, които минават покрай Андите и Алпите, особено когато започнат силните ветрове.

Kупесто - дъждовните облаци също често се свързват с най-голяма турбулентност, обяснява Сълмов. Тези облаци са съпроводени от тежки метеорологични условия като гръмотевични бури, проливни дъждове, градушки и дори торнадо.  Благодарение на силните вертикални течения, които се създават в тези облаци, те се явяват едно от най-опасните метеорологични явления за авиацията и едно от основните задължения на екипажа е да ги заобикаля. За щастие в момента всички самолети притежават много добри метеорологични радари. 

И въпреки че в днешно време системите на самолетите, както и инструментите в пилотската кабина са много по-автоматизирани от тези преди 20 години, силната турбулентност при ясно време може изненада както пътниците, така и пилотите, защото е внезапна и не се появява на радарите предварително. Именно така наречената „турбуленция в ясно небе“ е предизвикала хаоса и довела до смъртта на човек в самолета на сингапурските авиолинии. "За да си представите какво прави турбуленцията във въздуха, си представете как се движи водата - понякога теченията са спокойни като бавно течение в езеро, а друг път бурни – като един бързей'', казва Сълмов. Въпреки че някои пилоти твърдят, че турбуленцията не вреди на самолета,  той не е напълно съгласен. Да, не може да откъсне крило, но пък може да нанесе трайни поражения върху самолета – така наречената остатъчна деформация. И все пак турбуленцията може да има най-трайни последици за пътниците, ако не спазват инструкциите за безопасност.

Вятърът също е непредсказуема и опасна стихия, която или може да е приятел, или враг на пилотите. По този повод Сълмов разказва история, при която самолетът, който пилотирал, попаднал в така наречения ''срез на вятъра'' (рязка смяна на посоката и силата на вятъра). Случая е в Хонг Конг ''Пилотирах на ръка и направих всичко необходимо самолета да лети по зададената траектория, но самолетът все завиваше и отиваше надолу, вместо да върви в права линия. „Сякаш Господ беше хванал опашката на самолета. Все пак реши накрая да ме пусне. И когато най-накрая успяхме да кацнем, ръцете и краката ми трепереха, макар че имах голям опит и много летателни часове", спомня си Сълмов. 

Така неизбежно стигаме до темата за подготовката на днешните пилоти и дали текучеството в нискотарифните компании я занижава. ''Обикновено през по-голямата част от полета самолетът е на автопилот. В екстремни ситуации обаче си личи кой наистина е пилот по призвание'', казва Сълмов. И допълва, че нискотарифните компании не занижават нивото на пилотите, противно на разпространяваната информация. "Има необходим минимум, едно ниво на знания и умения, под което пилотите не трябва да слизат. Има много добри и опитни пилоти, които отидоха в нискотарифни авиокомпании", спомня си Сълмов. 

Трябва да се отбележи обаче, че самолетите днес са много по-автоматизирани от самолетите преди 50 години. "Всички ръководства в авиацията са написани с кръв“, така казваме ние пилотите.  Ако днес млад пилот влезе в по-стара генерация самолет, ще му е доста трудно да се справи’’, казва Сълмов. 

Разговорът полита в посока на проблемите с безопасността, пред които е изправен американският гигант в самолетостроенето ''Боинг'' и заради които регулаторните органи в САЩ започнаха разследване. По думите на пилота, проблемът не е, че самолетите на ''Боинг'' не са качествени, просто компанията е искала бързо да настигне и задмине ''Еърбъс'' и прави някои ромени, за които обаче компаниите и част от пилотите не са получили уведомление.

А докато ''Боинг'' се опитва да намери решение на проблемите, пред които компанията е изправена, пътниците могат да направят само едно - да затегнат предпазните колани.

Ключови думи:

турбуленция