facebook
twitter

Наблюдател

Сегашна стойност

Революция, която се бави

Търговията на дребно отбелязва бум, но днешните магазини нямат бъдеще
5428
 Pixabay
Досегашният начин за доставки на стоките от електронната търговия скоро ще се окаже ненадежден и невъзможен в бъдеще. Куриерските фирми се задъхват. Сливане на цифровия и физическия свят е единственото ефективно решение за утрешната търговия на дребно.

Броени дни след края на голямото декемврийско пазаруване имаме резултати от вселенския маратон на купувачите. На фона на омърлушени икономически прогнози и очаквания на бизнеса за закрепване около нулата – с незначителен растеж или спад в тесните рамки между процент и два, - една индустрия отбеляза очакван двуцифрен годишен ръст на продажбите и се готви за още по-сериозна експанзия през следващото десетилетие.

Шампионът е търговията на дребно

Във всички развити икономики, а и в повечето развиващи се, продажбите на дребно бележат около 10% ръст. Ще оставим настрана макроикономическия аспект на проблема: как е възможно в икономика, която се свива или поне не расте видимо, продажбите на дребно да нарастват с експлозивен темп. Отговор на този въпрос ще получим едва след няколко години, когато разполагаме с данни за дълбоките структурни промени в стопанството. Отсега е ясно, че експлозията на продажбите на дребно се дължи на увеличен дял на крайното потребление за сметка на инвестиционното натрупване и пласиране на натрупаните запаси. В свят с отрицателни лихви и кредит, лесно достъпен във всякакви форми и продукти, населението (както и фирмите, и държавите) бързо топи спестяванията си и натрупва дълг. Това му позволява да харчи повече, отколкото заработва. Затова покупките на дребно растат двойно и тройно по-бързо от доходите. Много опасна тенденция, за която има да говорим. Но друг аспект на галопиращите продажби на дребно е тревожно актуален днес, въпрос за милиарди е

как ще пазаруваме утре,

чии каси и сметки ще пълни растящата търговия на дребно. Всеки знае отговора: лъвският дял от ръста на продажбите се пада на електронната търговия, основно на „техническите гиганти“ (big tech) "Амазон" и "АлиЕкспрес". Предварителни данни за 2019 г. от САЩ и Великобритания показват, че вече 18% от покупките на дребно стават в интернет. В същото време витрините по търговските улици опустяват, затварят кварталните магазини, има ясна тенденция, че все повече обекти в големите търговски центрове (mall) записват спад на печалбите или чиста загуба. Фалират търговски вериги, които до преди няколко години бяха еталон на модерната и ефективна търговия. Това са симптоми, че предстои истинска революция в търговията на дребно,

днешните магазини нямат бъдеще

С изключение на продавачите на хранителни стоки, които ще останат дълго време по-слабо засегнати от електронната търговия, всички останали търговци ще трябва бързо да се адаптират или неизбежно ще фалират. Лесно е да се каже „адаптирай се“. Но как? Това е въпросът, от който зависи оцеляването на всеки търговец, и всеки трябва да намери своя отговор. Малцина ще открият точната формула и това ще са новите лидери на пазара. Те няма да са дигитални, взривът на цифровата търговия отшумява, възможностите й днес са много по-големи, отколкото потребителите могат да усвоят и ползват. Проблемите й стават все повече и по-тежки. Можем да отсеем явните заблуди и илюзии, за да очертаем силуета на утрешния пазар на дребно, който чака своите бъдещи откриватели, инвеститори и бизнес лидери.

Техническите играчки не вършат работа

Големият проблем не е да накараш потребителя да купи желаната стока, да издадеш фактура и да прибереш парите от картата или сметката на купувача. Това е най-лесната част от търговията и затова толкова бързо беше овладяна от софтуерните платформи за търговия. Проблемите са два: как потребителят да избере желаната стока и да е сигурен, че тя е точно това, което иска. И по-сериозният – как купената стока да стигне до купувача. Тези два проблема могат буквално да взривят галопиращата електронна търговия. Пълен блъф е измислицата, че дронове ще разнасят покупките. Те може да са решение за доставки до точки далече от градовете, примерно до планински ферми и хотели или до селски домове с дворове, в които не само дрон, но и космическа совалка може да кацне. Сметнете обема (в милиони тонове) и броя на доставките и ще видите, че дори небето над градовете да почернее от дронове, този обем на доставки не може да бъде обслужен с индивидуален въздушен транспорт. Помислете къде ще кацат дроновете и най-вече на кого ще предават доставките, хората не лежат по цял ден вкъщи да чакат кога ще долетят покупките. А

системата за куриерски доставки е пред срив

и не може да поеме дори досегашния обем на търговията. Отминалият коледен шопинг го доказа. Пощите и куриерите са претоварени, доставките закъсняват, а съвсем скоро ще поскъпнат поне двойно. Така че и досегашният начин за доставки скоро ще се окаже ненадежден и невъзможен в бъдеще. Проблем ще се окаже планината индивидуални транспортни опаковки, търсенето им ще вдигне цените, държавата съвсем скоро ще погне доставчиците да плащат за обработка на камарите опаковки.

Има едно възможно решение, нов модел крайни точки за доставка, които да могат да поемат стоките, купени през интернет. Представете си сегашните квартални магазини, но без рафтове и щандове за продажба, а с нова функция: да наминете и да си вземете оттам всички накупени от цифровите търговци стоки. Нещо такова ще се появи в най-скоро време и след 10 години ще доминира „последната миля“ по пътя на доставките. Все по-често и по улиците, и в търговските центрове ще виждате магазини, в които нищо не се продава, а са само галерии, където можете да видите, пипнете, премерите, изпробвате мостри от стоките – и то от най-различни производители на едно място. Все повече, особено в облеклото, конфекцията ще отстъпва място на индивидуализираните поръчки – всеки ще може да си поръча дрехи по своя мярка, с лично негови елементи и добавки. Уникални и индивидуални. След няколко дни индивидуализираната поръчка ще го чака в кварталния магазин за доставка. Прекият физически избор и особено персонализацията на стоките ще се стимулира от търговците и производителите, за да ограничат огромния поток върнати обратно доставки, това са планини от брак, огромни загуби, които могат да спестят.

Сливане на цифровия и физически свят

е единственото ефективно решение за утрешната търговия на дребно. Просто няма друга възможност, досегашният модел вече е изчерпан. Но няма да е лесно очевидното да се наложи. Не преди доминиращите пазара технологични гиганти да се препънат в ограниченията на модела, който налагат досега, за да разберат, че имат нужда от нова мрежа нов тип обекти за доставка, непосилна дори за техните възможности. И че не могат да продължат сами, а ще трябва да споделят бизнеса и печалбата с други. Трудно ще се примирят с това, но после новият тип търговски обекти ще поникнат бързо, като гъби след (златен) дъжд.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Фантастико" въведе пропускателен режим в магазините си

13.03.2020

2798
Десетки магазини в “Илиянци“ получиха предписание за затваряне

12.03.2020

1476 5
НАП склони е-магазините да не издават касови бележки

07.01.2020

МИЛА КИСЬОВА

22750

Коментари

peniko

А бе ползвам я отдавна тая електонна търговия - от преди 17-18 г, ама и там нещата нещо се "смряскаха": Купуваш нещо (след проучване, четене на отзиви и пр.). Получаваш го и виждаш, че не става за нищо. Не че си направил грешка в поръчката, просто изделието е мъртво родено. Алтернативите - или почваш процедура за ракламции (време, нерви и пари щото много рядко връщането е платено), или е ако нещо за малка сума - хвърляш го и поръчваш отново ...следващият боклук.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Народът го е казал: "Не си купувай котка в чувал." Не че и аз не се хвърлям от време на време в дебрите на електронната търговия. Избягвам обаче китайци от Китай. По-добре е от Европа. Хем идва по-бързо, хем не се разправяш с митницата. А и най-ниската цена не винаги е най-изгодната сделка. Това важи и за физическата търговия. А и всички, дори и реномирани производители, взеха да правят неща, които едва изкарват гаранционния период.

g_ringo

Купуваш нещо (след проучване, четене на отзиви и пр.). Получаваш го и виждаш, че не става за нищо. Не че си направил грешка в поръчката, просто изделието е мъртво родено. Алтернативите - или почваш процедура за ракламции (време, нерви и пари щото много рядко връщането е платено), или е ако нещо за малка сума - хвърляш го и поръчваш отново ...следващият боклук.

Невнимателен избор на доставчик или лош късмет. Жена ми редовно си купува дрехи online, при това си поръчва по няколко цвята и размера, за да види на място кой ше  ѝ бъде най-подходящ, а другите връща. Безпроблемно си получава обратно парите.

 

nebenebe

Хърсев е прочел някоя статийка от западен журнал в работно време. Ни гой срам!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×