Медия без
политическа реклама

Прокуратурата падна в нокаут от взрива на Кримския мост

Хибридната атака на Кремъл успя да хвърли съмнения за "българска следа" заради мудната работа на държавното обвинение

Кримският мост беше взривен на 8 октомври.
ЕПА/БГНЕС
Кримският мост беше взривен на 8 октомври.

Поредната руска хибридна атака срещу европейската общност. По този начин главният прокурор Иван Гешев нарече т.нар. "българска следа" във взрива на Кримския мост над Керченския проток през октомври миналата година. По всяка вероятност е прав, но със сигурност държавното обвинение не може да се похвали, че навреме е противодействало на хибридната атака от Кремъл. Докато службите опровергаваха Руската федерация, прокуратурата изглеждаше в нокаут.

 

Протакане

 

Повече от три месеца им отне на магистратите, за да решат дали да образуват разследване по случая с взрива, или да прекратят проверката. Въпреки че още в първите дни след атаката на моста ГДБОП и агенция "Митници" иззеха документи и видеозаписи от държавната компания "Свободна зона - Русе" в търсене на информация за камиона, който се е взривил, дълго време не последва нищо от следствените действия. Почти месец след началото на проверката Софийската градска прокуратура съобщи, че тя все още продължава, но не е образувано досъдебно производство. После държавното обвинение спря да отговаря на въпроси без да опровергае безпочвените твърдения на Кремъл за "българска следа".

Изглежда, че вината за мудната работа по случая е изцяло в прокуратурата, защото служебното правителство почти веднага отрече да има данни от службите взривеният на Кримския мост камион да е бил в България "Във връзка със спекулациите и опитите името на България да бъде замесено с взрива, по нареждане на министър-председателя бе извършена проверка от службите за сигурност. Безспорно е установено, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут", съобщиха от правителствената информационна служба на 11 октомври, 3 дни след взрива.

Според твърденията на руски медии камионът е превозвал полиетиленово фолио. В информацията се споменава фирма "Балтекс Кепитъл", която била сключила договор за товара с украинска фирма в началото на август и товарът пристигнал в Русе. Такава фирма обаче няма регистрирана в България, а в Панама и нейни митнически представители са спедиторската фирма "Тиваком". Стока със сходни характеристики на полиетиленовото фолио е въведена на територията на България от страна членка на ЕС в контейнер с надлежно оформени документи под режим транзит, твърдят от Министерски съвет и добавят, че по време на престоя на въпросната стока в България, тя е била под митнически надзор и е напуснала страната в същия контейнер през пристанище Бургас на 17 септември 2022 г. в посока към държава, различна от Русия. В информация на руските медии се споменава фирма "Балтекс Кепитъл", която била сключила договор за товара с украинска фирма в началото на август и товарът пристигнал в Русе. Такава фирма обаче няма регистрирана в България, а в Панама и нейни митнически представители са спедиторската фирма "Тиваком".След като всичко това е било установено от ДАНС още през октомври, защо бяха необходими 3 месеца на прокуратурата да приключи проверката?

 

Съчинение

 

Версията на Руската федерация за разрушаването на моста, който свързва анексирания през 2014 г. от Русия Кримски полуостров с Таманския полуостров в Краснодарския край, меко казано, издиша. Още в началото шефът на Руското следствие Александър Бастрикин докладва на президента Путин, че атаката е подготвена от украинските спецслужби с помощта на руски граждани и на чужди страни. Според руското разследване взривът е причинен от камион, който се е движил по маршрута - България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Взривното устройство е било замаскирано на рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона и е изпратено от пристанище Одеса за Русе в началото на август, твърди ФСБ (Федералната служба за безопасност). В резултат на взрива са се запалили резервоарите с гориво на влака, който е преминавал по моста.

В Русия бяха задържани осем души, които според ФСБ са замесени във взривяването на Кримския мост. Петима от тях са руски граждани, а останалите трима на Украйна и Армения. Впоследствие броят на задържаните се увеличи с още трима. Освен това руският премиер Мишустин освободи Суханов, заместник-министър на транспорта, който отговаряше за проблемите със сигурността на моста. Гаф на ФСБ обаче бързо уличи Руската федерация, че манипулила разследването за взрива, за да отговаря на предварително поставената теза, че зад инцидента с огромни имиджови щети за Москва стоят Украйна и службите на трети страни. Службата публикува "рентгенова снимка" на полуремаркето на камиона-бомба от апаратурата за стационарни скенери - инспекционния радиотехнически комплекси СТ-6035 на Управлението на ведомствената охрана на Министерството на транспорта на Русия. Украинският портал „Труха“ засече издънка на ФСБ, защото се оказа, че „рентгеновата“ снимка не е на транспорта, за който по-рано беше показано, че е проверяван от униформени на влизане към моста.

Според официалната руска позиция инцидентът е терористична атака на украинските служби. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче отрече страната му да е замесена във взрива. Грузия, която според Кремъл има следа в взрива, също отхвърли да има участие. "Грузия няма нищо общо със случая. Както транзитните, така и нетранзитните товари в Грузия преминават митнически контрол", заяви грузинският заместник-министър на вътрешните работи Александър Дарахвелидзе.

 

Разследването в Русия

 

е в задънена улица. На 7 декември 2022 г. от следствения комитет заявиха, че организаторите на терористичния акт не са установени, съобщава Телеграм каналът ВЧК-ОГПУ. До момента не е ясно нито какво е взривното вещество, нито неговото количество, нито как точно е взривено, нито как е укривано по време на транспортирането. Дори не е установена категорична украински следа. Има само 8 арестувани, които са участвали в различни етапи на терористичния акт, според следствието. Но и тяхната вина се крепи на косвени доказателства. Те се разследват като съучастници, макар че отричат да са знаели изобщо за готвения атентат. Самият изпълнител засега не е известен.

В безсилието си следствието прибягва до абсурдни обвинения. Олег Антипов, собственик на фирма "ТЭК-34", която приема поръчката за превоз в Крим 23 тона полиентиленово фолио, а вместо това уж превозва бомбата, например сам се свързва със спецслужбите, за да даде информация. И няколко дни по-късно е арестуван като съучастник.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Кримския мост, взрив

Още по темата