facebook
twitter

Наблюдател

„Нотр Дам“ е наистина наша

Европейското сърце затуптя отчетливо в понеделник срещу вторник от скръб, но и от усещане за цялост. Реакциите на европейските лидери ясно показаха кой къде се намира
3651

Пожарът в катедралата „Нотр Дам“ в Париж най-сетне намери отговор на един от въпросите, по които се спори отдавна в академичните среди – има ли такова нещо като „европейска идентичност“, или това е флоскула за идеалисти и еврофедералисти? Някои изследователи на европейската история виждат изграждането на Европа още от Древна Гърция и смятат, че тя е първият елемент на европейската ни идентичност – свободата на личността, правовата държава. След това идва Римската империя, а после европейската идентичност и идеята за Европа като цяло се свързва с християнството, за да премине после към Ренесанса и Просвещението. Друга група учени са фокусирани изцяло върху националната идентичност и отричат наличието на обща. Какво общо има това с „Нотр Дам“? Първите и напълно спонтанни реакции в социалните мрежи на всякакъв вид хора – от политици и журналисти през академици и най-обикновени граждани - показаха недвусмислено, че има достатъчно основания да се говори за обща европейска идентичност и че местата на обща памет са повече от изброяваните от изследователите.

Преобладаващите реакции бяха на скръб, усещане, че е изгубена частица от общото ни съзнание, от общото ни ДНК, че е скъсана общата ни културна тъкан, независимо дали сме католици, протестанти, православни, мюсюлмани или атеисти. За мен беше голяма изненада този порой от съчувствие, тъга (това беше най-повтарящата се дума, употребена основно на френски, tristesse), изливащ се от всяко кътче на Европа – от православния изток, мюсюлманските части на югоизтока, протестантския север, от различни спектри на Централна Европа. Изненадата произтичаше от това, че става дума за културно-историческо наследство, за архитектурен бисер, но в крайна сметка за сграда, а не за човешки живот. Всички бяхме ужасени от унищожаването на културно наследство от терористите от „Ислямска държава“, като най-шокиращият случай беше унищожаването на Палмира, но не до такава степен, както докато гледахме рухването на кулата на „Нотр Дам“. И точно това беше смайващото, че много голям брой хора споделяха в социалните мрежи как не са могли да сдържат сълзите си. Това показва, че те се асоциират с „Нотр Дам“, че тази катедрала в сърцето на Париж е част от тях. Дотолкова, че френският президент не успя да задържи изцяло в националните граници този, доскоро символ основно на Франция, като заяви, че работата по реконструкцията на църквата ще бъде отворена за всички.

Докато е изричал тези думи на сътрудниците си, вероятно не е подозирал, че само няколко часа по-късно председателят на Европейския съвет Донад Туск (Полша, ЕНП) ще обяви, че „Нотр Дам“ не е само френска, а европейска и ще призове всички страни членки да се включат във възстановителните работи. А едва ли е очаквал, че почти незабавно от всички ъгълчета на съюза ще започнат да пристигат предложения за помощ. Германската канцлерка Ангела Меркел дори направи видеообръщение, в което също подчерта, че „Нотр Дам“ е европейско наследство и обеща помощ. Правителства наред в столиците на ЕС се надпреварваха едно друго да предлагат помощ – финансова или експертна. В усилията се включи и Европейската централна банка. И всичкото това, да повторим, без да е загинал нито един човек, без да става дума за нападение (според първоначалните резултати от разследването не се виждат следи от умишлен палеж и най-вероятно пожарът е следствие на злополучен инцидент).

Защо?

Към отговора на този въпрос ме насочи един от известните специалисти по Балканите Ясмин Муянович, който написа в Туитър, че ако се вземе предвид опитът на Босна и Херцеговина, „геният на човешката цивилизация, находчивост и култура е в капацитета му за обновление“. Това е едната страна на гения на човешката цивилизация. Другата е способността за приемственост, която позволява постоянно надграждане. Точно затова досега всички сме приемали „Нотр Дам“ като даденост, която е била винаги там, откакто свят светува. „Нашата дама“ присъства из литературата от различни епохи, във филмите, туристическите листовки, учебниците по история, част е от знакови политически събития. Не винаги заема централно място, но е постоянно в кадър, превръщайки се така в частица от нас самите, атом от нашата обща идентичност.

Европейската идентичност победи антиевропейците

Нощта след пожара разкри и още нещо в подкрепа на тезата, че обща идентичност съществува – а именно, че отвратителните са всъщност малцинство. Тържествуващите реакции се губеха в потока от печал, съчувствие и снимки на красивата катедрала, но, уви, трудно можеха да останат незабелязани. Абсолютни победители отново са сърбите. Близките до президента Александър Вучич таблоиди, които той често използва като оръжие във вътрешната и външната си политика, излязоха с противни заглавия, същността на които беше, че пожарът е божието наказание за Франция, че е допуснала в „Нотр Дам“ да се развее косовското знаме. Трудно е да се опише с думи пълната разруха на ума, който може да формулира подобно нещо. Тази пълна духовна нищета всъщност е крайната фаза на боледуващите от национализъм. Действа като при проказата – в последните фази човекът се е разпаднал почти изцяло отвътре и отвън, превръщайки се в зомби, жадуващо да яде свежи мозъци. Официално г-н Вучич обяви, че е готов да предложи помощ за възстановяването на катедралата, но това е част от раздвоената природа на политическото отроче на Воислав Шешель.

Другата реакция, която дълбоко ме впечатли, беше на британската министър-председателка Тереза Мей. Тя се открои сред лидерите в ЕС, демонстрирайки набиваща се на очи хладнина, отдалеченост и неангажираност, като заяви: „Мислите ми са с народа на Франция тази вечер и със службите за бързо реагиране, които се борят с ужасния пожар в катедралата „Нотр Дам“. На следващия ден  обяви, че Великобритания ще изрази своята съпричастност чрез камбаните на Уестминстърското абатство, които ще ударят точно в 17:43 часа, за да отбележат началото на пожара. Никаква тъга, никакво усещане за принадлежност към обща културна традиция, никакво усещане за загуба, никакво предложение за участие във възстановяването на нещо, което е европейско, тоест далечно и не-наше. Този коментар на британската премиерка символизира по особено ярък начин същността на Бризхода – едно болезнено лутане за национална идентичност на една съставна държава с много лица и комплексна история, неразривно свързана с Франция и с Европа. За разлика от г-жа Мей кралското семейство реагира подобаващо, изразявайки шок от горящото културно наследство.

Дистанцираност демонстрира и унгарското правителство. Външното министерство на Унгария пусна изявление, в което се казва, че Унгария съчувства на Франция. Толкоз. Няколко часа по-късно премиерът Виктор Орбан държа реч, в която обяви, че Европа е в цивилизационна криза и отново избълва антимюсюлманската си реторика, твърдейки, че ислямската култура е окупирала западните градове, пренебрегвайки напълно твърденията на европейски историци, че ислямът е неразривна част от европейската идентичност. Реакциите на един вероятно злополучен инцидент в един от символите на европейското ни наследство напълно опровергават подобно националистично, ксенофобско и тесногръдо виждане, чиято единствена цел е да сее раздор, омраза и да създава врагове.

Ако може да се извлече нещо положително от пламъците на „Нотр Дам“, то е, че в среда на отново разпростиращ се национализъм, популизъм и откровен фашизъм, мнозинството в Европа показа, че носи обща европейска идентичност. Европейското сърце затуптя отчетливо в понеделник срещу вторник от скръб, но и от усещане за цялост. Това някак налага извода, че наистина „Нотр Дам“ е на всички ни. Една наистина наша дама, която е способна да ни напомни, че освен индивидуалните ни комплексни идентичности, в допълнение към националните ни имаме и европейска идентичност. Фактът, че не само правителствата, но и много граждани предложиха финансова помощ за възстановяването на катедралата, е може би най-хубавото нещо, което можеше да се случи не само преди идеологически и стратегически важните избори за Европейския парламент, но и в навечерието на Великден. След първите реакции на скръб социалните мрежи преляха от оптимизъм, че „Нашата дама“ скоро ще бъде напълно възстановена и отново ще се наслаждаваме на величието й. Всъщност нейното възстановяване може би ще се превърне в символ на „Нашата Европа“ след поредната атака на националисти, санкюлоти и фашисти, каквито „Нашата Дама“, разбирана не само като катедралата „Нотр Дам“, но и в по-широкия смисъл на обща идентичност, е преживяла многократно в дългата си история. И може би в недалечното бъдеще, точно в 17:43 часа на 15 април ще вдигаме наздравица с „Европа възкресе“ и ще си отговаряме „Наистина възкресе“.

80

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Литургия по каски бе отслужена в "Нотр Дам"

15.06.2019

294 5
"Нотр Дам" може да се сдобие с басейн на покрива

16.05.2019

657 1
Над 1000 експерти призоваха Макрон за предпазливо възстановяване на Нотр Дам

29.04.2019

890 12

Коментари

Страници

Meto_ot_Interneto

Да профанизираш и опростачиш такова събитие като пожара в Нотр Дам, все пак изисква някаква дарба.👎

сталкер пустиняк

И може би в недалечното бъдеще, точно в 17:43 часа на 15 април ще вдигаме наздравица с „Европа възкресе“ и ще си отговаряме „Наистина възкресе“.

 

Майкоо, на тази хич не и е лесно с тия бръмбари в главата!

Kultura

Пожарът намерил отговор?!? Т'ва в първото изречение. Между другото, флоскулно хахахахахахаха!!! епично първо изречение!

Kultura

Каква ирония--800 години, и накрая Макрон!

Slava
снимка на Slava

За авторката👍👍

Kultura

"председателят на Европейския съвет Донад Туск (Полша, ЕНП) ще обяви, че „Нотр Дам“ не е само френска, а европейска"

 

Т'ва го кажи на аверите, които са почнали да я строят навремето. Ахахахахахаха!!!!

Kultura

"един от известните специалисти по Балканите Ясмин Муянович, който написа в Туитър, че ако се вземе предвид опитът на Босна и Херцеговина, „геният на човешката цивилизация, находчивост и култура е в капацитета му за обновление“

 

уау! Какъв специалист, наистина! И колко оригинален в разсъжденията си! В туитсъжденията си, искам да кажа. Те известните специалисти са така, все в Твитер пишат. По цЕл ден.

Kultura

"Европейското сърце затуптя отчетливо в понеделник срещу вторник от скръб, но и от усещане за цялост." Да му мислят другите сърца, дето не туптят "отчетливо"! Ахахахахаха!!! Всяко, казвам ви, всяко изречение прелива от, мммммм, флоскулност?

Kultura

"Това някак налага извода, че наистина „Нотр Дам“ е на всички ни." Защо пък "някак"? Не, съвсем сериозно, защо "някак"?

Памфуций
снимка на Памфуций

 „Нашата дама“

Вопиеща безочливост! А "Notre Seigneur" - просто ми ми е бедна фантазията как ще го изкилиферчи!

Kultura

"Точно затова досега всички сме приемали „Нотр Дам“ като даденост, която е била винаги там, откакто свят светува." Ха сега де!?! Но нека преброим тавтологиите. Ахахахахаха!!!!

 

даденост=която е била винаги там=откакто свят светува

Kultura

"А "Notre Seigneur" - просто ми ми е бедна фантазията как ще го изкилиферчи!" Е, как, то е ясно: Нашият Пенсионер!!!

Kultura

"Една наистина наша дама, която е способна да ни напомни, че освен индивидуалните ни комплексни идентичности, в допълнение към националните ни имаме и европейска идентичност."

 

Диалог:

 

--Как я караш?

 

--Абе едно флоскулно ми е днеска, какво да ти кажа!

Kultura

"Дистанцираност демонстрира и унгарското правителство. Външното министерство на Унгария пусна изявление, в което се казва, че Унгария съчувства на Франция. Толкоз." Льоши, льоши, флоскулни унгарци!

Kultura

"Реакциите на един вероятно злополучен инцидент" Вероятно инцидент, или вероятно злополучен? Щото, нали....

Kultura

"Реакциите на европейските лидери ясно показаха кой къде се намира" Аз пък си мислех, че местонахождението им показва кой къде се намира, но какво знам аз!?

Kultura

"освен индивидуалните ни комплексни идентичности, в допълнение към националните ни имаме и европейска идентичност." Видяхте ли ся, секи с по три идентичности (едната от които комплексна, развийшлити)! Няма т'ва-он'ва, и да не се наказваме после, ей!

Kultura

--Добър ден, какво ще обичате?

 

--Искам да си изкарам три паспорта.

 

--Три?????!!!

 

--За трите идентичности.

 

--Ааааааааа, дааааааа. Ей сега ще ви дам формулярите.

Kultura

"Нощта след пожара разкри и още нещо в подкрепа на тезата, че обща идентичност съществува – а именно, че отвратителните са всъщност малцинство."

 

С това изречение авторката навлиза в метафизичното: от една страна идентичността е обща, а от друга--има някакво отвратително малцинство, което явно не споделя иначе общата идентичност, поради което именно е и отвратително. По-късно авторката ни съобщава кои точно са отвратителните: сърбите, и британската премиерка (за унгарците си знаем). Тоест, отвратителните наброяват 9.798 милиона + 7.022 милиона + Тереза Мей.

Kultura

Що пък "точно в 17:43 часа на 15 април"? Ще вдигаме наздравица в момента на началото на пожара на катедралата? Уау агеен!!!

Kultura

"националистично, ксенофобско и тесногръдо"

 

"раздор, омраза и да създава врагове"

 

Изброявай винаги по три, за да хване дикиш!

Kultura

"Бризход" вероятно означава Брекзит. Видяхте ли как се словотворства, а?!?

Kultura

"кралското семейство реагира подобаващо, изразявайки шок от горящото културно наследство"

 

Да се отбележи: аз "изразявам" шок от горната статия!

Kultura

"Тази пълна духовна нищета всъщност е крайната фаза на боледуващите от национализъм. Действа като при проказата – в последните фази човекът се е разпаднал почти изцяло отвътре и отвън, превръщайки се в зомби, жадуващо да яде свежи мозъци." Е как така, нали проказата разпада и отвътре и отвън, а в крайната си фаза национализмът действа като проказата. Би трябвало всеки националист да е разпаднат външно и вътрешно, и, бидейки зомби, да иска да яде мозъци. К'ви са тия духовни нищети? Нещо, а?...

Kultura

"В усилията се включи и Европейската централна банка."

 

Мъглиж беше пръв

Стара и

Нова   Загора

Чирпан

Лом

Фердинанд

Берковица

Сарамбей

Медковец

  (с поп Андрей)

- градове и села.

Kultura

"обща"

"общо"

 

Употребени 13 пъти. Да не би случайно да забравим и да кривнем от "общото". Троцки ряпа да яде. За Гьобелс дори не си струва да се споменава.

 

 

Kultura

"идентичност" -- 18 пъти!!!

ablepsia

Kultura 

За цялостно творчество!☺️

ЗИП
снимка на ЗИП

Нито Палмира е унищожена, нито Нотр Дам.

 

Има "дребни" повреди, но нищо фатално не е станало. Стига да има "политическа воля", катедралата може да бъде възстановена за малко от година и именно затова се дразня, че ще се туткат с "години"...

 

Ся щело да има "международен конкурс" за шпила ! За некъф си нищо и никъф шпил !

 

Лудница неква. А дали е имало "международни конкурси" за възстановяването от руините на ВСВ на Хамбург, Киев, Минск,Дрезден, Мюнстер, Ротердам, Ковънтри. За реновацията на Петербург. И за още десетки и стотици подобни големи градове ?

 

За има няма 10 години в Европа не остава помен от ВСВ. Все едно нищо не се е било случило. Ся ще ми се туткат за некъф шпил разбирате ли...

 

:(

 

 

Johnny2965

Уважаеми, 

Малко смесвате географията на възстановяването на европейските градове след ВСВ.

Виждали ли сте снимки на Варшава, Киев и Минск, дори и на Ротердам, от 1955 г. Ротердам дори не са се опитали да го възстановят - застроявали са го с нови сгради. Единствено катедралата е възстановена по една проста причина - не е била срутена до основи.

Да. Западните немци са рекордьори във възстановителните работи. Но не и в източната част на континента. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×