facebook
twitter

Наблюдател

Неуспешна здравна реформа свали правителството във Финландия

С изненадващата си оставка премиерът Сипиля прави опит да спаси политическата си кариера месец преди изборите
автор
Политико
640
ЕПА/БГНЕС
Месец преди изборите финландският премиер Юха Сипиля заяви, че дава оставка заради провалената реформа в здравната и социалната сфера. Той обаче остава на власт като служебен министър-председател.

Премиерът на Финландия Юха Сипиля се опитва да запази поста си месец преди парламентарните избори, на които според прогнозите неговата либерална партия „Финландски център” може да отстъпи място на социалдемократите. След като не успя да прокара мащабен пакет от реформи в здравната и социалната сфера, Сипиля неочаквано обяви, че е информирал президента Саули Нийнистьо, че целият кабинет подава оставка. И то пет седмици преди изборите.

„Казах му, че правителството работи на принципа или го правим, или умираме”, заяви Сипиля на пресконференция в Хелзинки. „И затова стигнах до заключението, че правителството ми трябва да депозира оставка.” Но все пак остана на власт, тъй като държавният глава назначи Юха Сипиля за служебен министър-председател.

Програмата на сериозни реформи засега е изоставена, а Сипиля ще има повече възможности да пренасочи енергията си към предизборната кампания, тъй като тя навлиза в решителната си фаза преди насрочения за 14 април вот, казват анализаторите. Официално правителствената коалиция се разпадна и участващите в нея партии също имат по-голяма свобода, за да водят кампания, с която да засилят позициите си и да пренасочат дебата от провалената реформа и неблагоприятните показатели в социологическите проучвания.

Партията „Финландски център” на Сипиля, която има земеделски корени например, обичайно се обръща към избирателите си с обещания за децентрализиране на властта и подкрепа за фермерите. Платформата й за изборите през април е съсредоточена върху обещания за равенство във всички региони във Финландия, подкрепа за семействата и борба с климатичните промени. „Имиджът за ново начало може и да помогне”, казва Тейво Тейвайнен, политолог от Хелзинкския университет.

Огромно разочарование

Преди да вземе властта през 2015 г., Юха Сипиля ръководи няколко технологични фирми във Финландия. Тогава той обеща, че ще управлява страната като компания. След като стана премиер, Сипиля успешно прокара пакет за строги икономии въпреки протестите. Безработицата намаля и обществените финанси се стабилизираха.

Пакетът от реформи, които Сипиля изтъква като мотив за оставката на кабинета си, обаче се натъкнаха на доста проблеми и в крайна сметка се оказаха пасив. И затова той се опита да представи оттеглянето си като ход на честта – лидер, който поема отговорност за неуспеха на един от основните елементи в платформата на правителството му. Опозиционните лидери обаче приемат това по различен начин – те определят опита за реформа като свръхамбициозен и обречен на провал от самото начало.

Здравните и социалните грижи във Финландия в момента са организирани чрез 295 общини – система, която е критикувана като неефективна при население от 5.5 млн. души. Сипиля искаше услугите да се предоставят чрез 18 административни центрове, т.е. на регионално ниво. Коалиционният партньор партия „Националната коалиция” настояваше нуждаещите се от услугите да имат по-голяма свобода да избират между доставчиците им. Промените обаче бяха блокирани в различни комисии и започна да изглежда все по-малко вероятно реформата да бъде успешно приета навреме. „Това е огромно разочарование за мен”, каза Сипиля, когато обяви решението си да я спре.

Трудностите, пред които премиерът се оказа изправен, създадоха възможност за евентуална победа на социалдемократите през април – това би било рядкост в Европа, тъй като лявоцентристките партии в момента са изправени пред сериозен спад в доверието на избирателите в ЕС според последните проучвания. Победа на социалдемократите вероятно ще означава, че някои от инициативите на Сипиля за бюджетни ограничения могат да бъдат спрени и да се наблегне на класическа лявоцентристка политика като насърчаване на равенството на доходите и увеличаване на социалните разходи.

Все още обаче не е ясно каква коалиция може да бъде формирана след изборите. Ако социалдемократите спечелят вота, те могат да протегнат ръка към една или повече от управлявалите досега партии – сред които партията „Финландски център” или „Националната коалиция”, но пък може да искат да работят със Зелените, Шведската народна партия (партия на шведското малцинство във Финландия) или др., обясняват анализаторите.

Борба за доверие

Управлявалите досега партии се нуждаят от тласък преди изборите. Това се отнася най-силно за партията „Финландски център” на Сипиля, която губи доверието на избирателите заради неуспешния опит за промяна на здравната и социална система в страната. Наред с останалите неща акцентът на предложената реформа – да бъде включен и частният сектор, прокарван от партията „Националната коалиция”, не изглежда да се радва на особено доверие от страна на избирателите.

Опозиционните социалдемократи в момента имат сериозна преднина в социологическите проучвания пред партията „Финландски център”, която дори се нарежда на трето място, според агенцията Taloustutkimus.

„Финландски център” от дълго време губи подкрепа и решението за оставка на правителството е последният шанс на Сипиля да спре негативната тенденция”, смята Томас Карв, който е политолог в университета Або Академи. „Времето ще покаже дали е взел правилното решение.”

До изборите Юха Сипиля ще се опитва да постигне обрат. „Ще продължим работата си. Изцяло съм ангажиран да работя в интерес на Финландия на следващите избори”, заяви той.

------

КАРЕ - ИДЕИ

Планираната от правителството на Юха Сипиля здравна реформа беше ключов елемент за балансиране на бюджета на Финландия. Тя целеше да ограничи увеличаващите се разходи за здравни и социални услуги на застаряващото население в скандинавската страна. Според прогнозите на кабинета на Сипиля реформата можеше да намали годишните разходи за социална и здравна политика на Финландия в следващите десет години до 0.9%. В момента те са 2.4%. Идеята на правителството беше предоставяните от общините здравни грижи да бъдат поети от регионалните власти, както и частни компании да предлагат определен набор от услуги.

Все още няма коментари

Още

Силата на демокрацията е само в свободата

25.05.2019

Петьо Цеков

2681
И в икономиката, и в културата има Бог
Набоков - гений или "безнравствен старец"

Влез или се регистрирай за да коментираш

×