facebook
twitter

Наблюдател

Нашата полиция ни пази (но не може да лекува)

Защо на медиците, рискуващи живота си на първа линия, се подхвърлят трохи, а разхождащите се в парка униформени вземат бонуси безусловно
3 281
16500 полицаи без никакви условия получават по 650 лв. на месец заради епидемията.

Било е може би краят на 1986 г., когато легендарната първа директорка на НГДЕК Гергина Тончева каза в ефира на "Всяка неделя": "Горко на държава, в която милиционерите получават повече от учителите". 

Тончева вече от десет години не е директор и гимназията за древни езици е позагубила от блясъка си. Тя едва ли би се изненадала (а може би пък се е изненадала неприятно от липсата на еволюция!), така както и ние не се изненадваме, че над три десетилетия по-късно положението е sans changement. Все пак по върховете на държавата не от вчера доминират възпитаници на Висшия институт на МВР.

Но днес няма да говорим за учителите, макар че те също отнесоха и носят неадекватните институционални мерки по време на извънредно положение, принудени да влязат "в крак с времето" и на коляно да организират дигитално обучение. 

Че все още сме страна, в която милиционерите - пардон, вече полицаи - получават повече, в случая от лекарите, пролича и по време на пандемията. Прословутите 1000 лева, отпуснати от бюджета за медиците на първа линия, се оказаха

 

подхвърлени трохи

 

Към момента едва 3700 медицински лица са получили допълнително възнаграждение, въпреки че изложените на срещи с вируса в болниците, Спешната помощ и РЗИ са много повече. Че са изложени, ясно личи и по числата - лекарската гилдия вече даде две жертви от COVID-19, четиридесет са заразените във видинската областна болница, 48 - в "Пирогов". Има и в други градове и болници. Разбира се, масови тестове няма и за тях. 

За сметка на това има около сто и двайсет критерия тип "иглени уши" да заслужиш подаянието. Най-важното е, че те не се дават на лекар, а на брой болен от коронавирус. Медици от други отделения, които дават дежурства на триаж, не получават пари. Или сестри от шокова зала, които никога не знаят с какво точно е пациентът в ръцете им. В случай че дотук атмосферата не ви се струва достатъчно минирана - сумите се разпределят от директорите на болниците по тяхно усмотрение. Вместо да стимулират, тези пари доведоха до кавги и разделение, алармират от съсловието.

Тук не става дума за това дали част от медицинските специалисти у нас са алчни, корумпирани или пък арогантни с пациентите. Това са други системни проблеми, за които ресорното министерство от години си затваря очите - така както с широко затворени очи разписа проекта за строеж на нова детска болница върху една нефункционална и опасна 40-годишна съборетина. Иде реч за подкрепа на хора, които са изложени на очевиден риск - и които са главният капитал на държавата в съпротивата срещу най-опасната епидемия на последните 100 години.

 

Капитал, който се топи като лански сняг 

 

В същото време 16 500 полицаи, кризисните задължения на някои от които се изчерпваха с това да се разхождат в парковете (единствени в страната с това ексклузивно право!), да опъват ограничителни ленти и да правят учтиви - или не чак дотам - забележки на гражданите, безусловно получиха в сметките си по 650 лева. Не подценявам труда на полицая, особено в условията на извънредно положение. Но това не е точно първа линия. За него няма практически риск, сравним с този на лекаря. Но има пари - без условности, без делене и насъскване на едни срещу други в гилдията. 

Има и нещо повече - едно от най-големите пера в бюджета за извънредни разходи покрай коронавирусната криза (почти 330 милиона лева) е предвидено за стимулиране на извънредния труд на полицаи и военни. Това означава, че ще бъдат раздадени още доста средства в тази посока, тъй като дотук изплатените на полицаите еднократни премии са около 10 милиона лева. С предвидената сума изглежда предстои направо

 

хвърляне на пачки над жълтите павета

 

"Материално отговорните лица" в кабинета дават всичко от себе си в тази криза, за да надминат и собствените си рекорди по гьонсуратлък. Да оставим маргиналите, културата и техните дребни естетски неволи: бюджетът е актуализиран с милиарди, а ти се циганиш за 2-3 милиона лева за няколко хиляди медицински специалисти, които ако не измрат от коронавирус, ще си вдигнат шапката и ще потърсят късмета си зад граница, където отдавна трудът им е по-добре оценен.

Защото както преди няколко дни каза в интервю инфекционистът д-р Валери Велев - "Всяка вечер слушам за депутати, известни с това, че не ходят на работа и са собственици на телевизии, как даряват респиратори. Искам да видя

 

как ще купят и дарят медици"

 

От статистиката у нас виждаме, че системата разполага с повече легла, а вече и респиратори, от нужното. Не разполага обаче с достатъчно лекари и сестри, особено високоспециализирани кадри - анестезиолози, инфекционисти, молекулярни биолози и вирусолози, каквито са нужни за битката с коронавируса. Да не говорим за постоянния дефицит на хора в Спешната помощ или в общинските болници.

Още по-зле е сега, когато медици масово се заразяват и разболяват от коронавирус, оголвайки и без това рехавия фронт. Огнищата в болници не са дело на "диванната армия", която си ходи на село за Великден, а лична вина на институциите, които за два месеца карантина не успяха да подготвят и осигуряват оборудване, лични предпазни средства и относително приемливи условия за работа на медицинския персонал. 

За управляващите явно това не е проблем, стига да има служби, които да обезпечат с униформата и авторитета си единствените мерки, взети у нас за борба с епидемията - полицейските. Сега те лека-полека падат, тъкмо когато в България ярко са се разгорели няколко огнища на зараза - защото апокалипсис или не, трябва да се мисли за изборите догодина - и на гражданите не им остава друго, освен оптимистично да си припяват "Нашата полиция ни пази", и да четат в поощрените с 60/40 проправителствени медии агиографии за възпитаниците на школата в Симеоново

 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тръмп е подложен на безпрецедентни критики заради бунтовете

04.06.2020

Обновена

7330 174
Проф. Плочев: Лекарите вече са изморени, но няма да дезертират

12.05.2020

557 6
Сливенските лекари обвиниха кризисния щаб във внушения

05.05.2020

9071 23

Коментари

Хулиган

Много наивен текст!

В случая се плаща за бъдещи услуги, а не за вече свършена работа.

Нали, когато най-сетне на хората им писне и потропат с тоягите пред Министерския съвет, как мислите, хунтата на калинките докторите ли ще повика на помощ?

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsi-treto-deistvie/

Непримирим

На Борисов милиционерите му са много по-важни от медицинските сестри. А основната функция на милиционерите, е да пазят управляващата пасмина и да и осигуряват комфорт в кражбите и престъпленията.

Желязко Желев

        Към 1986г. милиционерите /висш състав/ бяха заели позиции във всички доходоносни бизнеси/полузаконни и направо извън закона/.1989г. май/юни ограбика спестяванията на българските мюсюлмани.Няколко милиарда.Това котило не е изпускало нито за момент  кокала.Б.Борисов и Сакскобурготски са техен проект/продукт.

      650лв.и 10млн. лева за редовите полицаи е мизерна сума.До 300млн някак много разлика има.Нещо друго се цели.Може би ранно противопоставяне на общество/полицаи лекари/полицаи.А това противопоставяне сега е жизнено важно вложение за власта за слд 6-12месеца .Тогато само силово ще могат да удържат власта .А ще им трябва за да избягнат саморазправа от народа и съд и конфискация на грабеното десетилетия наред.Съмнявам се да успеят,но почерка ми е познат.

ПГеоргиев

Анита, драга, има стар римски принцип, който не си измислила ти:"Divide et impera" - разделяй и владей.

Разбирам управляващите, които имат интерес от това обществото да не е единно и хомогенно и правят всичко възможно да наострят учители срещу полицаи и военни, лекари срещу полицаи и военни.

Мине не мине време, и се появява публикация, която громи полицаи и военни как вземат по една шапка пари, а нищо не правят. Сигурно има и такива служители. 

Но Анита забравя за хората, които бяха изкарани по заповед, друг е въпроса добра или лоша бе тя, но изпълниха заповед и в пек, и студ, дъжд, и вятър, стояха на КПП-тата, и бяха хулени, и обиждани от тези, които не искаха да се съобразят със заповедите и напускаха градовете. Тези хора бяха на първа линия. Защото лекарите знаеха, че контактуват с носители и заразени, а полицаите не знаеха с какви хора се срещат.

Полицаите нямат никаква вина, че здравният министър наложи такива абсурдни изисквания за раздаването на парите. Няма нужда да се насъскват едни на други. 

Трябва да сме доволни, че военните само тренират и за това получават заплати. 

Когато Анита се прибере в къщи и си легне в легълцето, някой полицай е на работното си място, пожарникар е в готовност да гаси и спасява, военни пилоти са на полусъединител да транспортират нуждаещи се за медицинска помощ.

Дано на Анита не и се наложи да ползва "услугите" на полицаи и пожарникари. 

ARTU

Желязко Желев, ПГеоргиев 👍

Много добре казано! Поредна манипулативна статия, пълна с внушения и целяща единствено разделение. Само искам да добавя, че НЕ ВСИЧКИ полицаи на първа линия получиха прословутите 650 лв, които бодат очите. Въпреки, че работата им беше да проверяват карантинирани, да осъществяват пропускателна дейност, да връчват документи, да разпитват лица, да издирват, задържат и т.н. Много ми стана интересно да науча, че вместо РЗИ да проверява лица под карантина, това извършва полицията! На самите полицаи никой не раздаде лични предпазни средства - всичко си купуваха сами и ръкавици и медицински маски. Е, да. Имаше едни 40 годишни респиратори от военния резерв, със съмнителен ефект. Който иска да взема една шапка пари, да беше отишъл на едно КПП да изпълнява разнопосочни изисквания, да търпи обиди, претенции, посещения от ръководни кадри разкарващи се из цялата страна уж за проверка... Да стои 12 часа на крак в пек, дъжд, градушка и студ. Едва ли цялата злъч трябва да бъде насочена към служители, които просто си вършат работата и изпълняват нареждания. А в същото време удобно да се заобикаля, кой издава тези нареждания.

Bacho Кольо

Не искам да "громя" полицаи, още по-малко - военни. Не мисля, че получават "шапка пари". Не мисля, че им беше лесно.

Искам да обърна внимание на нещо друго - на постоянството, с което Брисов ни повтаряше за "първата линия" , на която уж били полицаите. Нека напомним, че точно по време на корона -вируса, полицаите са безкрайно далеч от първата линия. Щото на първа линия са вирсолози , анетезиорози и сестри от интензивните отделения. На втора линия - лекари от други специалности. На трета линия - учителите. А полицаите от КПП - на четвърта.

 

П.С. Не знам на коя линия са полицаите от оная снимка, на която се вижда как четирима от тях омотават една пейка с лента.

ARTU

Бачо Кольо, на коя линия са полицаите, които проверяваха на адреси карантинирани лица? Когато връчваш призовка, постановление или водиш разпит, имаш ли личен контакт? Или си на одма линия зад коментаторите?

Bacho Кольо

Честно казано, точно за тези полицаи не се сетих.

Едно голямо 👍 за тях. Заслужени благодарности и заслужени възнаграждения.

Не ги слагам на една линия с конните полицаи, разхождащи се втори месец из Южен парк.

HITMEN
снимка на HITMEN

Ти кажа  ни медиците правеха нещо различно но виж ченгетата бяха на слънце вятър   завиваха пейки  ....и най гадното видяха им се физиономиите на светло..това като компенсация  и двете касти за 5 ст работа не свършиха.👎

wreckage
снимка на wreckage

Анита Димитрова👍

HITMEN
снимка на HITMEN

https://www.facebook.com/groups/bppbg/permalink/2684315385142350/

Влез или се регистрирай за да коментираш

×