Медия без
политическа реклама

Космическите предприемачи изместват правителствата

Компании като SpaceX и Blue Origin стават част от все по-печелившата военна надпревара за Космоса

 Все повече нови космически предприемачи запълват огромната празнина, оставена от правителствата.
ЕПА/БГНЕС
Все повече нови космически предприемачи запълват огромната празнина, оставена от правителствата.

Все повече бизнесмени се включват в надпреварата за евтини граждански космически полети, ставайки част от частния сектор за космически полети, наречен "Нов Космос". Сред тях са милиардерите Илън Мъск, Джеф Безос и сър Ричард Брансън, които натрупаха парите си в други сектори. Те се изправят пред голямото предизвикателство да създадат гиганти в космическата индустрия. Подклаждани от силна конкуренция, амбициите им включват развиването на космическия туризъм и разработването на постоянни селища за хора на Луната и дори на Марс. Появяващите се космически предприемачи запълват по тази начин огромната празнина, оставена от правителствата, на които им се наложи да намалят разходите за космически мисии.

В резултат на това имена на компании като SpaceX и Blue Origin стават част от все по-печелившата военна космическа надпревара, като същевременно САЩ се опитват да противостоят на амбициите на Китай и Русия. Според някои оценки космическата индустрия ще възлиза на 1 трилион долара до 2040 г. Кои са компаниите, които се надяват да правят пари, като радикално трансформират бъдещето ни, и кои са хората зад тях?

 

Джеф Безос и Blue Origin

 

Основателят на Amazon Джеф Безос, най-богатият мъж в света, бе един от първите милиардери, впуснали се в гражданската космическа надпревара, поставяйки началото на Blue Origin през 2000 г. В сравнение с конкурентите от сектора компанията има репутация, че не дава много информацията за дейността си. Компанията изпитва някои затруднения след няколко неуспешни изстрелвания и проблеми с двигателя BE-4. След 2016 г. Безос продаде акции на Amazon за 1 милиард долара, за да поддържа космическата си кампания. Подобно на конкурента си SpaceX, Blue Origin цели да направи пътуването в Космоса по-евтино, като произвежда ракети за многократна употреба. В миналото ракетите бяха бракувани само след едно изстрелване. Преди три години Blue Origin стана първата компания, която успешно приземи ракета. Същият космически кораб New Shepherd се е приземявал вече пет пъти, но Илън Мъск "захапа" Безос в социалните мрежи, изтъквайки, че тези полети са били само суборбитални. Набирайки инерция, Blue Origin сега си осигурява изгодни държавни договори, а неотдавна получи сертификати за национална сигурност от американското правителство.

По-рано тази година, заедно с Northrop Grumman и United Launch Alliance, бе избрана от американските военновъздушни сили за разработката на нови ракети, които могат да се използват за изстрелвания от военните. Всяка компания ще получи по 109 милиона долара от сделката. Безос се готви да изпрати "космически туристи" на суборбитален полет. Blue Origin обяви, че ще продава билети от следващата година, като представители на компанията намекват, че билетът може да струва до 300 000 долара. В бъдеще Безос има амбицията да установи партньорство с НАСА и да тества възможността за постоянно селище за хора на Марс.

 

Илън Мъск и SpaceX

 

Роденият в Южна Африка бизнесмен Илън Мъск основава компанията си SpaceX през 2002 г. със 100 милиона долара от състоянието, натрупано от компанията PayPal, на която е съосновател. Компанията досега е изстреляла близо 70 ракети и спечели договори с НАСА, американските въздушни сили и аржентинската космическа агенция за извеждане на сателити в орбита и за подпомагане на доставките на Международната космическа станция. Освен това е навлязла по-дълбоко в Космоса, отколкото Origin и Virgin Galactic, достигайки 22 000 мили над земния екватор. Мъск обаче също се изправя пред проблеми. При няколко изстрелвания ракетите експлодираха и оборудването бе изгубено, включително шпионски сателит на американската армия за десетки милиони долари.

Мъск обаче е известен с рекламните си трикове да не взима на сериозно неуспехите и да акцентира върху успехите. Той дори сподели м.г. видео с неуспешни изстрелвания и кацания, в което има епични кадри на експлозии. SpaceX също така изведе в Космоса електромобил Tesla с манекен в скафандър като част от проекта Falcon Heavy. Подобно на Blue Origin, Мъск планира един ден да изпраща хора в Космоса с граждански полети. По-рано т.г. той обяви, че първият "лунен турист" на SpaceX ще бъде японският милиардер Юсаку Маезава. Една от главните цели на SpaceX е да изпрати пилотирани полети до Марс и да колонизира Червената планета. "Искам да умра на Марс, но не при удар", каза Мъск.

 

Ричард Брансън и Virgin Galactic

 

Британският милиардер сър Ричард Брансън е един от новите в сектора, когато основава Virgin Galactic през 2004 г. Докато амбициите на конкурентите му са насочени към пътувания в дълбокия Космос, Брансън е съсредоточен върху разработването на "космически самолети" за многократна употреба за туристи и оборудване, които да бъдат извеждани за кратко в суборбиталното пространство. Virgin Galactic вече започна да продава билети на стойност 250 000 долара. Известни личности като поп изпълнителя Джъстин Бийбър вече са си купили. Освен това компанията вече е привлякла значителни инвестиции, включително от суверенния фонд на Обединените арабски емирства. Компанията влезе в новините през 2014 г., след като неин космически кораб експлодира при тестов полет в Калифорния, при което един пилот загина, а друг бе ранен. Това се оказа значителна спънка за първоначалната цел на компанията да стане първата, изпратила турист в Космоса. Оттогава Virgin Galactic е завършила няколко тестови полета, а през октомври Ричард Брансън каза, че компанията ще бъде в Космоса след седмици, а не след месеци.

Последвайте ни и в google news бутон