facebook
twitter

Наблюдател

И как ще помогне новият здравен модел на Видин и Враца?

МЗ отново предлага фантасмагории, които няма да се случат. Междувременно болниците в бедните райони умират
3453
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Наскоро здравният министър Кирил Ананиев смело обяви, че за спасението на болниците в Северозападна България е нужно кардинално решение и го намери в сливането им. Идеята му беше, че за да се спаси изобщо нещо от тях, трябва да се закриват отделения, които нямат достатъчно персонал и пациенти, а хората от региона да ползват лечебните заведения във Видин, Враца и Монтана като една болница, нещо като МБАЛ-Северозапад. Две от тях - болниците във Видин и Враца, са в тежко положение, едната е от години на ръба на фалита, а другата просто е прекалено голяма за населението на областта - заради по-голямата си структура поддържа повече персонал и съответно - без нужните приходи, не може да му плаща адекватни заплати. 

Точно седмица след това, напълно очаквано, Ананиев размисли и обяви, че отделения не просто няма да се закриват, но във Враца и ще се откриват - за да се заздрави финансово болницата, ще има клиника по инвазивна кардиология, специалност, която, както е известно, носи добри приходи. В Монтана така или иначе няма проблеми, а във Видин ще се работи за мотивиране на персонала, каквото и да значи това. С което темата може да се смята за

 

закрита най-малко до изборите наесен,

 

а след това пак ще му мислим, току-виж положението някак си се оправило от само себе си. А е ясно, че за това време разрухата и пропадането отвъд точката на обратимото ще продължат.

Защото бедните, обезлюдени райони са най-болезненият пример, че настоящата система не само не работи, тя съсипва лечебните заведения на подобни места. Плащането за отчетена дейност може и да е добро за частна болница в София, но във Видин води до неизбежна несъстоятелност – пациентите са все по-малко, приходите също, покрай тях намаляват и лекарите и сестрите и това постепенно води до естествен край. Но там все още живеят хора, които имат нужда от лечение, и е нужна помощ от държавата – и на нормативно, и на финансово ниво.

Какво прави здравното министерство обаче? Решава да спаси болницата във Враца, като открие отделение по инвазивна кардиология с добре платени от НЗОК клинични пътеки, чиято цел е да финансира останалите отделения на болницата, по които не се плаща толкова добре или които не се управляват добре. Тоест – вместо да работи за промяна в порочния модел, МЗ го ползва, за да закрепи за още известно време болницата.

Но сега темата вече е друга - удобно изтеклият 10 дни преди официалното си представяне най-нов N-ти поред здравен модел, измислен от здравното министерство, който да замести предишните два предложени модела, които почти единодушно бяха обявени за безумни от всички засегнати страни. Модел номер три е

 

компилация от най-безумните части на модели едно и две

 

и идва да покаже, че в МЗ не са в състояние да измислят нищо работещо, а и не искат.

„Новият“ модел включва демонополизация на НЗОК, която да се конкурира с няколко частни фонда за 8% вноска. Тъй като с нея няма как да се плаща всичко, вероятно основният пакет, който ще покриват касите, ще бъде намален. Болниците пък ще могат да формират собствени цени, а ако те са над това, което поемат фондовете, разликата ще е за сметка на пациента.

„Моделът“ е фантасмагоричен с ясната цел да не се случи – най-малкото МЗ не е в състояние да закрие официално едно самозакрило се отдавна отделение във Видин, камо ли да прекрои цялата система - затова и е обидно да се коментират „идеите“ му по същество. Това би било единствено загуба на обществена енергия. Може само да се отбележи, че посоката на мислене е плашеща. Държавата не може и не иска да промени създадените и поддържани с години от нея девиации в системата, довели до кражби, раздута в големите градове мрежа и умираща в малките, и

 

прехвърля задачата на частните фондове,

 

които единствено с помощта на здравословната пазарна конкуренция (в силно регулиран и изкривен пазар) някак си да реши въпроса. Освен това единствената рецепта, която МЗ може да измисли срещу бруталните доплащания за лечение, явно е да ги легализира, пък конкуренцията може и с тях да се справи.

По-интересното е как би помогнала подобна „реформа“ на Враца и Видин. Във Видин огромната част от населението е или в пенсионна възраст и се осигурява от държавата на непълна вноска, или ако работи, то е за минимална заплата и съответно плаща 8% вноска, значително по-ниска от 8-те процента в София. Едва ли частните фондове ще се впуснат в бясна надпревара за вноските на точно тази област, чието лечение ще им струва повече, отколкото ще внася. По-скоро Видин ще си остане крепост на здравната каса и няма да се наслади на ползите, които конкуренцията ще роди. Освен това там няма конкуренция и в другата посока – там има една единствена болница, която се конкурира единствено с природните закони и ще загуби битката, рано или късно.

Въпросната болница например би могла да се възползва от предоставеното й право да вдигне цените и да очаква, че някой може да ги плаща. Но това е малко вероятно, защото няма кой. Няма и да се разтовари от дейности, които сега са губещи с намаляването на пакета – болницата и без това е в състояние да осигурява само основно базово лечение и в момента. Тоест с новия модел тя няма да има и повече приходи, с които да се спаси. Напротив – реално за болниците в подобни места едва ли ще се промени нещо, а в състоянието, в което са те, това е фатално. И след година отново ще се говори за кардинални промени.

Но ще е късно. Защото времето за приказки приключи преди повече от 10 години.

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Възходът на Борисов започна и ще приключи в София

14.10.2019

Людмил Илиев

1986 2
Удържането на крепости на свободното слово е първостепенна задача

14.10.2019

Таня Петкова

260 1
Три фискални идеи за Бюджет 2020

Коментари

deqerven
снимка на deqerven

В бедните райони умират болниците, а в богатите райони умират болните, като се тегли чертата-все тая....

Blaga

Oт моделът на коя държава е взаимстван новият здравен модел? Досега събраните вноски от човек с 30 години стаж, къде ще отидат, ако избере нов фонд? Остават в НЗОК или се прехвърлят всичките в частния нов фонд?

Интервал

Изхожда се от наивната позиция, че новият здравен модел има за цел да помогне на пациенти и болници. Ми не.
Каквото и да прокарат тези примати - става дума за едни печалби за едни хора. Толкоз.

deqerven
снимка на deqerven

Айде да повдигна нагоре темата, че днеска са се изокали двама Корифеи- Стойчо Кацаров и Спас Спасов. Кацаров е един от акушерите на настоящата система, да припомня и от няколко години активно защитава пациенти от творението си.

SvSophia
снимка на SvSophia

Електронна здравна карта, ойропейци и оройпейки!!! (А не масово управленско-медийно мълчание по въпроса, досущ БГ неолиберали на разпит, понеже чрез тях се преодолява корупция и неконтролируемо усвояване божем?)

Строга публична аналитична отчетност, чичовци и племенници!!!

Допълнителна отчетност де се ДЯНаха от ДЯНков, на когото племенничето на сегашния здравен реформатор беше заместник,  два милиарда внесени целево от нас здравни осигуровки!!!

Разчетите башка!

SvSophia
снимка на SvSophia

От кой модел...

Не е ни френският, ни немският във всеки случай. А е роднински миш-маш със сос от някой отвъдокеански протекторат вероятно? Но с основна съставка от нашенски мутро-застрахователски лобизъм?

SvSophia
снимка на SvSophia

Някой по-паметлив, а не нагълтан с неолиберална пропаганда вчерашник, да припомни положителните резултати за общественото здраве от системата Семашко? 😜

Влез или се регистрирай за да коментираш

×