facebook
twitter

Наблюдател

Госпожа Европа ще се радва само два пъти

Вторият път ще бъде, когато изтече мандатът й
4595
 Europe by satellite
Подпирайки се върху своята наследничка, Жан-Клод Юнкер въведе Урсула фон дер Лайен в галерията на славата в Еврокомисията, където висят портретите на досегашните председатели.

Урсула фон дер Лайен грееше от радост във вторник вечерта, че прескочи с малко парламентарната бариера в Страсбург към поста, който й възложи Европейският съвет. Приличаше на купувач на яхта, който никога по-рано не е вярвал, че може да се сдобие с такъв лукс. Но за собствениците на яхти се говори, че се радват два пъти: когато ги купят и когато се избавят от тях.

Фон дер Лайен вече изчерпа половината от радостите си, защото тепърва ще разбере с какво се захваща. Еврокомисията има невисок авторитет заради брюкселското си отчуждение от европейските граждани. От години се търсят пътища за хуманизиране на еврокрацията, но досегашните експерименти бяха неубедителни. Въвеждането на съревнование между кандидати от различни политически семейства бе плах опит, стъпкан набързо от правителствата, които по природа не са почитатели на наднационалните решения. Покрай пазарлъка кой да оглави Еврокомисията получихме рядка възможност да се уверим, че Европейският съюз продължава да бъде междуправителствена организация въпреки общоевропейските украшения, с които се е накичил. Радетелите за Европа на нациите трябва да са се успокоили, а федералистите не бива да изпадат във възторг от уверенията на Фон дер Лайен, че е "пламенна проевропейка".

За една седмица тя успя да нагоди речника си така, че да се хареса на възможно най-много политически фракции в Европарламента. Думите й погалиха ушите на мнозина, но би трябвало да ги държат нащрек, защото само доказаха, че начело на главния изпълнителен орган на ЕС застава не политически лидер, а

 

схватлив функционер, приучен да слуша

 

Фон дер Лайен поема поста с ясното съзнание, че не е за него, и затова обеща пред Европарламента, че Европа повече няма да прави така. Тя не само подкрепи връщането на системата на водещите кандидати, но и направи небивал жест към Европарламента, като изяви желание да му се даде законодателна инициатива заедно с Еврокомисията (което не зависи от нея), а също и да се въведат общоевропейски листи, за да се чува по-силно гласът на гражданите.

Усетила неудобството, че големите западни държави сключиха сделка за разпределение на важните постове помежду си за сметка на източноевропейските страни, тя призна, че "има пропаст между Източна и Западна Европа". "Тези страни (от Изтока - б.р.) направиха огромни усилия, за да се присъединят към ЕС и Шенген, и трябва да бъдат възнаградени", каза тя в заключение на представянето си, когато залата вече бе полупразна. Да се радваме ли? Няма за какво, защото и досега Еврокомисията и Европарламентът ни даваха зелена светлина за Шенгенската зона, но Европейският съвет (съставен от шефовете на правителствата) не е длъжен да им приглася. Ето още едно доказателство, че ЕС не се е отдалечил много от корените си на междуправителствена организация.

 

Изпаднала в проевропейски възторг,

 

младата българска евродепутатка от ГЕРБ Ева Майдел пожела да се изкаже на изслушването на Фон дер Лайен и нареди следните красиви слова: "Европа трябва да стига до всяко село, до всеки гражданин. Нито един европеец не трябва да е принуден да напусне Европа по икономически причини." Госпожата е втори мандат в Брюксел и се е отдалечила от родината си, но първо би трябвало да каже нещо подобно на своя партиен вожд Бойко Борисов: "Нито един българин не трябва да е принуден да напусне България по икономически причини." Защото както самата тя, така и още два милиона българи пожелаха по икономически причини да живеят другаде, само не и в родината си. И този процес не спира въпреки трите мандата на Борисов и въпреки "успешното българско председателство на Съвета на ЕС".

 

Какво можем да очакваме от Фон дер Лайен?

 

Борисов преследва три национални цели в ЕС: влизане в Шенгенското пространство, приемане в еврозоната и премахване на мониторинга за корупция и организирана престъпност (Механизма за сътрудничество и проверка - МСП). За Шенген и еврозоната е ясно, че новата председателка на ЕК ще ни помогне точно толкова, колкото и отиващият си неин предшественик Жан-Клод Юнкер. За недопускане до Шенген е достатъчно една държава да е против (те са повече), а за еврозоната решаваща дума ще има Европейската централна банка, която не е на подчинение на Еврокомисията.

Що се отнася до мониторинга, ЕК наистина може да предложи на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешен ред да го спре. Не е изключено Жан-Клод Юнкер да направи изпреварващ ход, защото обеща, че ще му сложи край до приключването на мандата му (през октомври). Какво остава за Фон дер Лайен? Тя каза, че много държи на върховенството на закона (като компенсация, че некоректно избута по-способния в тази сфера Франс Тимерманс) и че ще възстанови писането на доклади за всички държави в ЕС. Това означава, че механизмът, който действа сега само за България и Румъния, ще обхване и другите страни. София и Букурещ се надяват, че така ще се изгубят в множеството и няма да бъдат сочени самотни в позорния ъгъл. Но трябва да си спомнят, че през 2014 г. Комисията на Жозе Барозу написа първия общ антикорупционен доклад за целия ЕС и от него никак не им стана по-леко. Той бе по-хаплив дори от доклада по МСП, който бе излязъл само месец по-рано. Поради това, че имаше твърде остри зъби, следващата комисия на Жан-Клод Юнкер дори не посмя да публикува готовия вече втори доклад през 2016 г. Ако Фон дер Лайен възнамерява да поднови тази процедура, на Борисов и много други няма да им бъде весело. Но за целта тя ще трябва да забрави, че дължи голяма благодарност именно на правителствата за новия си пост.

От другите й обещания

 

България също трябва да си направи собствен превод

 

Какво означава да се въведе данък въглероден двуокис за страна, която разчита главно на топлоелектрически централи? Фон дер Лайен пресметна, че за десет години по този начин ще трябва да събере 1 трилион евро. Това означава по 100 млрд. евро на година, или по още един годишен бюджет на ЕС. За разлика от бюджета, в който вноските са съобразени с големината на населението и икономиката, въглеродният данък ще зависи от степента на замърсяване - а тя е по-голяма в по-слаборазвитите страни.

Да се радваме ли на нейното виждане за миграцията и за "споделяне на товара й"? Вярно е, че тя спомена за стартиране на преговори за промяна на Дъблинското споразумение (връщане на мигрантите в първата страна, където са стъпили на европейска земя), но настояването за солидарност означава държавите с повече мигранти (богатите, към които се стремят) да ги прехвърлят в държавите с малко мигранти (по-бедните, през които минават транзит).

А що се отнася до Истанбулската конвенция, която г-жа Фон дер Лайен смята да вкара през задната врата във всички държави чрез присъединяване на целия съюз към нея, България наистина може да се изправи пред сериозен проблем. Тъй като Конституционният съд постанови, че тази конвенция противоречи на българската конституция, общоевропейските действия ще означават натиск над държавата да промени конституцията си. В противен случай тя би се поставила, макар и по специфичен въпрос, извън ЕС.

 

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Промоциите на телекомите са легално заобикаляне на закона

29.01.2020

МИЛА КИСЬОВА

1013 1
6 неудобни въпроса по скандала Радев-Гешев
Малко пепел, малко пушек… - и екологията е окей!

28.01.2020

ДИЯН ИВАНОВ

3731

Коментари

Sine_metu

По темата ЕС Терзиев както винаги е на висота ?

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

? за статията.

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

?

дъртреалист

А бе..., glupovata  ми се види новата ни шефка..., както намеква предводителя... да ме прощава Господ...

Дано й сложат кадърен Секретар...

Интервал

Време е за перестройка :)))

Simplicissima
снимка на Simplicissima

предубедено и черногледо

скептицизмът е като надбедрена превръзка през посредствеността

която посредственост отде се взе та се лепна баш на Автора изотпреде !

 

* * *

 

Написах, но после размислих. Всъщност Урсел дава основания за скептицизъм. Не само в сравнение с Тимерманс, и още повече – с Франческа Скелер. Но и в абсолютни стойности на личния си профил, т.е разгледана като целокупноста си на човешко същество. Виждам засега у нея преди всичко... една богата, осигурена жена от момента, когато е хванала господин фон дер Лайен. И да, последният аспект, в който може да се очаква Урсел да претърпи развитие, ще бъде отношението ѝ към ощетените от съдбата, каквито са неродените в богати държави.  

Но! Да се надяваме тя, като истинска жена, каквато тя определено е, да ни изненада. Залог за това засега е отношението ѝ към казуса домашно насилие, което сочи към солидарност с нехваналите добри богати мъже. Апропо г-н фон дер Лайен прави впечатление на замаян добряк, абсолютно неспособен на насилие. Т.е. в мисията на Урсел няма друг личен мотив, освен... солидарността.

Su38

"Урсел"??

============

Коя е Урсел? Мисля, че е Ursula von der Leyen, geboren Albrecht....

Дъщеря е на министър-председателя на Niedersachsen, така че не произхожда от обикновено семейство. Може да се каже, че на Heiko von der Leyen му е провървяло...

Американската и баба също е от сой...

Така, че едва ли е осигурена от момента, в който е хванала мъжа си... Но си пишете. Той и другото има толкова здрава база, колкото мнението за произхода на Ursula von der Laien...

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Айде холан. Урсел e нежното на Урсула. А Урсула е нежното на урсус, и ще рече малка мечка, а не жената на урсуза.

дъртреалист

 Истанбулската конвенция, която г-жа Фон дер Лайен смята да вкара през задната врата във всички държави

Не може, докато в Съвета на ЕС се работи с консенсус. Българинът няма как да се съгласи, дори да е феминистка амазонка.

Тя затова говори за премахване на консенсуса.

Което ще прекрати ЕС като културен проект и ще го свие и разпадне до политическа диктатура.

Въпросът е дали до тогава България ще успее да се развие до самостойна държава.

Което значи - отбрана, икономика, ред...

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

"Ваше благородие, госпожа Европа"

Нека някой друг, да продължи!

Миряна Б.

"Ваше благородие, госпожа Европа"

Нека някой друг, да продължи!

 

Есть ли голова у вас, или только жопа?

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

glupovata  ми се види новата ни шефка

Седем деца. След раждане, всъщност още по време на бременността, се оглупява. Едно, че организмът бива източен, за да образува от себе си нов човек. И второ, природата се грижи да посмали претенциите на майката към живота, за да се съсредоточи върху само едно, най-важното.

Процесът е обратим. Защото следва обновяване и качване на ново стъпало на развитие, майката нали трябва да стане пазител и учител.

Може да се допусне, че обратимостта на процеса не е безкрайна и организмът се изтощава необратимо след някакъв брой раждания. На рационално ниво може да остане достатъчно ефективен, възползвайки се от навика, опита и голямата учителка неволята. Изработват се чрез децата прости житейски правила, които отварят сложния живот просто като чекмедже.

маргаритка2

?

 

Гадничко.

 

Обаче с раждания или без, пак има необратими процеси. 

Средно аритметично с Меркел имат три и половина деца. Пак средно  - от един баща.

 

За краткост може да го наричаме Коча.

 

 

дъртреалист

След раждане, всъщност още по време на бременността, се оглупява.

Хм... Това е интресна мисъл.

Всъщност, бременността е цялостно обновяване на организма и ако няма глад (неправилно хрнанене) той излиза по-силен. 

Интелектуално изчерпване - едва ли. Няма причина.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

С неинтересни не е интересно да се обаждаш.

 

Обновяването е след, а не по време на бременността. Щетите върху коса, зъби и ... са ясни и необратими още с първата бременност.

 

Интелектуалният спад е само отчасти дължим на цялостното изтощаване. В по-голяма степен е хормонално предивикан и то съвсем умишлено, по план на майката Природа. Както имах честта по-горе.

 

Да се обсъждат тези въпроси между жени е вече достатъчно профанско. Но между жени и мъже -- това може да се случи само във фазата на изчерпване поради дъртизъма ?

enlil

Поредната патка по върховете на евробюрокрацията, която в свободното си между зачеването и раждането време, благодарение на семейно-предопределените си генетични заложби, съумяла отсамосебе си да усвои великото изкуство да се прави ту на мъдър бухал, ту на изтънчен паун - в зависимост от ситуацията. Докато малките на свой ред поотхвръкнат и накацат и те по върховете.

Доказателства по същество за обратното не са посочени.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

 

Няма угодка.

 

Ако няма деца -- бездетка, къде е тръгнала да управлява хора дето деца хранят:

Средно аритметично с Меркел имат три и половина деца. Пак средно  - от един баща.

Ако има повече деца --

в свободното си между зачеването и раждането време... съумяла отсамосебе си да усвои великото изкуство да се прави ту на мъдър бухал, ту на изтънчен паун - в зависимост от ситуацията.

Ако е убавица, значи се урежда по древния начин, фльорцата.

Ако не е лъскаво маце -- що се не скрие, къде е тръгнала да става публична личност.

Purple_Haze

Светослав Терзиев

?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×