facebook
twitter

Наблюдател

ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

3-те Ка и Ку-клукс-клан

3 164

Не знам дали помните как изтракват затворите на пушките в прочутата поема на Гео Милев „Септември“. Ей така: „Ку-клукс-клан!“.  Едно време мислех, че авторът, любител на фонетичните ефекти и звуковите игри, просто е харесал словосъчетанието, дошло от Америка и навяващо и тогава повече  мракобеснически асоциации, та го е вкарал в трагичния финал на поемата при разстрела на въстаниците.

И днес мисля така, но привиждам и още нещо

в това тракащо трисричие,

обозначаващо расистката организация, в този звук на „к“-тата с металически тембър. Сигурно Гео, усетил вече адския вихър на Първата световна, превърнала главата му в „кървав фенер“, е приел и Септември 23-та като част от „марша на топора“ и в тоя свой „Ку-клукс-клан“ е причул и по-сетнешни стрелби, и друга Световна, и вероятно – собствената си трагична съдба.

Да уточним: престъпно трагична, защото е удушен с кабел от цяла държава, а не от случайни главорези. От собствената си държава, за която по-рано е воювал и е загубил окото си. Та съдбата му е по-нелепа от тази на саудитско-американския журналист, убит от петнайсет държавни служители на Саудитска Арабия в консулството на страната в Турция. Този вторият силно критикуваше началствата; те са чувствителни на критика, особено в такива страни.

Това не пречи ни на Путин, ни на Тръмп, ни на други световни и демократични лидери да другаруват с инак младия и симпатичен саудитски вожд – животът продължава. Огромните пари и голямата власт си остават ценност, покрай която някой набързо удушен скоростно се превръща в неприятна, но лесна за „игнор“ статистика.

Та три места с „К“ в заглавието ми тракат и в днешна Европа. Говоря

за Косово, Крим и нашумялата пак Каталуния

Не съм срещнал  впрочем още човек, който да ги разглежда на една плоскост. Срещам само хора, които или приемат, че Крим е съвсем законно присъединен към Русия, или е нагло и незаконно анексиран. Или пък че Косово е незаконен прецедент в следвоенна Европа, когато се преначертават граници със сила, или пък е обикновена поява на нова държава след военна намеса на Международната общност за озаптяване на местен диктатор и национализъм. А Каталуния?  Не зная дали помните, но Испания впрочем не призна независимата държава Косово и причината за това е лесна за отгатване.

Каталуния е крайно неудобен за Европа казус, възмутителен за Мадрид, но за някои нейни политици и граждани трагичен и – боя се – вече кървав. Интересно ми е какво биха казали косоварите на каталунците и какво - кримчаните. Всъщност косоварите са албанци, а кримчаните – руснаци най-вече. Има ли това обаче значение? В Каталуния със сигурност има и баски, и хора, които се чувстват каталунци, а не испанци, както и такива, които се чувстват повече испанци, отколкото каталунци. И как следва да мислим ние, ако не сме обвързани с държавната политика или със сантимент като Стоичков? Нека си отговорим и що е законност, когато става дума за национално самоопределение. Референдум за независимост е незаконен, казва Мадрид, защото в един референдум трябва да се произнесе цяла Испания. Но ако се беше произнесла цяла Сърбия за Косово, щеше ли да има държава Косово?

Ами ако Кърджали, да речем, поиска с референдум да се отдели от България, то очевидно ще сме против. Ала Турция едва ли ще е против, тъкмо обратното. Тя обаче е против, включително с танкове и артилерия, дори да се мисли за поява на държава Кюрдистан. А близо 40 милиона кюрди живеят в три, тоест в четири страни и са относително компактни. Впрочем и Кюрдистан започва с „К“, и Кипър започва с „К“ – там, както знаем, Турция е сред малкото, които признават отцепилата се северна част на гръцката иначе държава Кипър.

Но

що е втора гръцка или втора албанска държава?

А втора германска? Те могат ли някога да се слеят, защото както има процеси на разделение, има и на сливане? А ако се слеят и усилят, това не усилва ли апетитите, националистическите такива апетити?

Причудливата игра на религиозното и националното в плоскостта на политиката е довеждала до масови касапници човечеството многократно. Още го довежда. Човек има два основни типа поведение при тия исторически шоута – единият е да вика: аз съм с нашите (моите), дано комшиите стават по-слаби, а нашите (моите) по-силни, та да ми добрува племето, белким и аз в него. Този тип е масов, бил е масов, изглежда естествен.

Вторият е да кажеш: „сакатлъкът поради национални и религиозни дрязги води до повече инвалиди, сиромашия, насилствена смърт и Герника не като картина, а като вой на добитък и хора. По-добре се развеждайте с мир и търговия, ако е стигнало дотам, нежели с Ку-клукс-клан“.

Този тип е прогресивен, мисля аз, но гласът му се чува в проблемните места само докато не потече кръв и не запушат покриви.

После почват да тракат затвори, а какво причуват поетите в тях, е все същото – агресивния трагизъм на омразата. Много човешко впрочем чувство.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Международен анализатор: Престъпници взимат властта в Косово

30.04.2020

1291 12
Бивши US-посланици: Пандемията може да върне Крим на Украйна

09.04.2020

11659 125
Зеленски призна, че Украйна няма скоро да си върне Крим

26.02.2020

3138 76

Коментари

Шчекн-Итрч

Срещам само хора, които или приемат, че Крим е съвсем законно присъединен към Русия, или е нагло и незаконно анексиран. Или пък че Косово е незаконен прецедент в следвоенна Европа, когато се преначертават граници със сила, или пък е обикновена поява на нова държава след военна намеса на Международната общност за озаптяване на местен диктатор и национализъм.

Е, приятно ми е да се запознаем! Не съм нито от едните, нито от другите. За мен случаят с Косово е проява на типичния американски черно-бял наивитет във външната политика. Съчетан с потресаващо политическо късогледство, отмъстителност, алчност на дребно и удивителна липса на дългосрочна визия у тогавашните (пък и сегашните) западни лидери.

 

Което не пречи да определям анексирането на Крим като нагло и незаконно посегателство от страна на путинова Русия спрямо териториалната цялост на съседна държава. На която Русия е гарант! И с която към момента на анексията на Крим Русия има сключен, ратифициран и действащ договор за приятелство, добросъседство и взаимно признаване на съществуващите към момента на сключване граници.

 

Въпреки че определям себе си като умерен български и европейски патриот в рамките на закона и здравия разум, считам национализмите от типа "България над всичко/America first/Deutschland über alles" за национал-идиотизми. В Европа те в крайна сметка винаги довеждат нещата до войни, кръв и неимоверни страдания за обикновените хора. А войната за европейските народи е най-ужасното бедствие. Е, изключение прави един народ, населяващ североизточна Европа и Северна Азия. За него войната (или нейното напрегнато очакване) е начин на живот. Поради което неговите водачи (и добре платеният им слугинаж в европейските страни) всячески се стремят да ликвидират европейския проект. Но този народ, по същество, не е европейски.

 

Каталонския сепаратизъм е типичен пример за такъв национал(идиот)изъм. Лечението на тази болест, поне за Европа, е прерастването на европейския интеграционен проект в проект за федерализация на континента. Изобщо, ако европейският проект и ЕС спре да се разширява, преди да е постигнал интеграция и последваща федерализация в своите естествени географски граници, е обречен на разпад. Както всяко наднационално образувание, впрочем.

 

Колкото до кюрдите, разделени между четири азиатски държави, там европейските правила и норми са неприложими. А и самите кюрди, особено тези в Турция, си направиха много лоша услуга, обвързвайки своето национално движение с комунизма, тероризма и неговия световен спонсор - империята на злото, наречена Съветски съюз. 

Michael_P

"Не съм нито от едните, нито от другите."

 

Не съм от тях

Чудомир

 

Не обичам, как'Сийке, и не съм от тия, дето се бъркат в хорските работи, ама има едни жени, като Тана Папучкина, като разчекнат едни уста - като ханджийска порта! Онзи ден, както си седя у дома и наплитам пета на чорапа на наш Груя, гледам я през прозореца, тин-тин-тин, зачупила кръст, накокошинила се с кожи, с плетена чанта с мотив в ръка, и право у доктора влиза. Женена жена ма, сестро, да си седне в къщи и да си гледа работата, а то - фитнало се и не оставя човека на мира! Година и половина я гледам, все зъби поправя. Какви бяха тия зъби, какво беше туй чудо! И по небцето й да бяха никнали, и все с дупки да бяха, пак досега щяха да се поправят. Развали къщата на човека, кучката му с кучка! Гледам булката му, горката - охка, пъшка, караха се, биха се, - па и тя почна май да си покръшнува: все напудрена, я гледам, излиза и шапката й настрана малко килната, като фантазия.

lalluger

Скоро бях служебно в Северната (и западна) част Германия. Бяхме наели малка къща, хазяите в съседство, голям селскостопански двор етс. (иначе, живял съм години в Германия, но в Бавария).Постоянно по радиото се съобщава за престъпления, основно извършени от чужденци, имената не се споменават, освен ако не са германски. Да се чуе, че и местните са лоши. Малко след това изводът е долу горе: колко НЕдемократична е Русия и режимът на Путин. Направо готов виц. Имаше седмица с по-известни престъпления:

 

- български цигани изнасилват местно момиче в провинция NRW: хазяйката смята, че не всички българи са такива, но не е уверена дали все пак връзката на България с Русия не е формирала тези хора

- във Франкфурт мигрант, някакъв негър мисля, бутна дете и майка германци върху идващ влак: хазяйката коментира, че не всички били такива, не бива всички да се слагат под един знаменател

- в Щутгарт един мигрант уби друг с меч. Хазяйката ми разказа , как имали наемател арменец и колко мързелив бил той (вероятно е права, кой знае).

- тумби мигранти приличащи по вид и поведение на нашите цигани минават за втори ден край имението. Хазяйката пусна голямото куче на свобода да бяга по оградата.

- Отивам до Бремен: хазяйката коментира, че имало квартали, където по-добре да не се ходи. Не бяха руски квартали, пушиха наргилета основно.

След това един руски немец, (пълно с такива, дошли около '92 основно от Казахстан) ми разказа следния виц: в един обор затворили крави, овце, патки. "Странно", но кравите родили пак теленца, овцете агънца, а патките, патенца.

Моят коментар е: докога ще се самозаблуждавате и лицемерничите? Хора живяли няколко десетилетия сред различен етнос и формирали единствено гета, няма и не искат да се интегрират. В момента в който станат самите те много,  опитват да наложат своян начин на живот и конфликтът е на лице, ако няма здрава ръка, т.е. да им се припомни с бой за задълженията преди да говорят за права. По-толерантният търпи загуби, живее в страх и се изселва. Примери: навсякъде.

 

 

Предводител на ...

Коментарите са на висотата на текста.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Каталонския сепаратизъм е типичен пример за такъв национал(идиот)изъм.

Нищо подобно. Каталонският сепаратизъм е сроден към желанието на Словения и (отчасти) Хърватска за отделяне от Югославия, но не Косово. 

Тата-ра

Всички държаваи си имат закони и водещия им е "национален интерес". Вече като чуя национален интерес и ми се драйфа . Няма "истина", няма "правда", само национален интерес ги води . Колкото и безумно да изглежда аз не се водя от тези закони , а от християнските . Нищо че има примери  бол да се избиват в името на нац интерс и с кръста да вървят в битките - Сякаш Бог е българин, или сърбин или косовар . За това признавам правото дори и на косоварите и на каталунците да имат своя собствена страна . Света няма да се срути от това , но от войните хората само ще страдат . Пък и Бог ни е създал различни , не харесвам това едни големи народи да асимилират малцинствата си , да им забраняват езика , да не могат да прилагат своите културни традиции на територия в която са малцинство . Това е някакъв префинен фашизъм , който уеднекнява хората . Намирам за очарователно народите да са различни и така мисля че Бог ни е създал . Аз нямам сърце да казвам на някой какъв може да се самоопредели , не искам и на мен да ми казват ...Това е толкова просто , хората са просто атеисти и зли по природа Но това е техен проблем , не и мой .

Тата-ра

На сърцето не можеш да заповядаш . Спомням си как освиркваха испанците Жерард Пике на една тренировка за испанския нац отбор . Той беше за независима Каталуния а онези освиркващите го изглеждаха варварски  и противни  . Аз пък мечтая да се нарека македонка без насреща ми да зее българска пастмина . Но и да зее и да не зее , на сърцето не можеш да заповядаш . Македония е там и завинаги ..и Бог е гледа и чува , Някой ден ще въздаде справедливост , защото земя има за всички божии чеда и народи, а на онзи свет ти трябва само метър на два 

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

Ау, изстрадала и престрадала северномакедонка.

 

Какво искаш да ни кажеш - че Бог е изстрадал северномакедонец и ще утрепе всички подигравчии?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Северна Македония, значи северномакедонка. И за това не е виновна българската пастмина.

Самоопределението на Скопие бе признато първо от България. Попитайте братските ни албанци .

Така че не виждам какъв ви е проблема.

Предводител на ...

Пастмина, ма верно ли?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

От "паст". Спазвам наклона. Горе, пети кариес.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×