Quantcast

Медия без
политическа реклама

Убиец и жертва си разменят телата в петък, 13-и

13 Ноем. 2020
снимка: Форум филм
Невинната жертва и страшният убиец: кой кой е всъщност?

"Откачалка" (неособено подходящ превод на оригиналното заглавие Freaky) би бил подходящ и за премиера на Хелоуин, но изборът на Universal в тези страховити времена е да пусне кръстоската между ужаси и младежка комедия в петък, 13-и. Това решение не е лишено от логика: едното от вдъхновенията зад филма на студио Blumhouse е иконата на хорър жанра "Петък, 13-и", а убиецът в "Откачалка" наподобява по дизайн на маската, походка и действия страховития Джейсън Ворхис. Второто, от което идва и името, е "Шантав петък" (Freaky Friday), в който Джейми Лий Къртис и Линдзи Лоън си смениха местата и заживяха всяка в тялото на другата, за да изгладят семейните си проблеми.

Филми, в които героите влизат - буквално - в кожата на другия, има бол: от "Лице назаем" до миналогодишния "Джуманджи". В "Откачалка" обаче те са възможно най-неподходящата двойка: подрастващата блондинка жертва и големият зъл убиец, разиграни съответно от Катрин Нютън и позабравения Винс Вон. Придържащ се към тропите на поджанра slasher и неговата модерна деконструкция в "Писък" през 90-те, филмът на Кристофър Ландън ("Честита смърт") осигурява кърваво забавление в година, когато действителността е по-страшна от филмите с бликаща бутафорна кръв и развяващи се черва. Четири трупа падат още в петте минути преди началните надписи и макар от това да е ясно какъв филм предстои, "Откачалка" показва истинското си лице едва след тях. Ландън не губи време да гради митология на своя антагонист: той уж идвал всяка година във фаталния петък, 13-и, да покоси неколцина тийнейджъри, но в настоящето героите изглеждат напълно неподготвени за появата му. 

Без да пропуска нито един от жалоните на жанра като моторна резачка, нанизване на остър предмет и по-елементарни инструменти за убийство като бутилка уиски и отвертка, "Откачалка" успява да се впише по ненатрапчив начин и във всички конюнктурни изисквания на Холивуд: най-добрите приятели на героинята Мили са тъмнокожа и гей, сексистките забележки и домогвания биват наказани по особено жесток начин, а накрая силният бял мъж си получава заслуженото. Междувременно Винс Вон искрено се забавлява с превъплъщението си в плаха аутсайдерка със семейни проблеми, а жанролюбителите - не по-малко. (Затова им обещават и продължение, ако междувременно коронавирусът не гътне киното окончателно.)

Внимавайте! #Откачалка нахлува само в кината от петък, 13 ноември.