Quantcast

Медия без
политическа реклама

Наточете ножовете за "Стъкления лук"

Едва разделил се с 007, Даниел Крейг е готов за нов мултимилионен франчайз

Netflix
Крейг (на заден план) и част от гостите на убийственото парти.

Как се обръщат само нещата. През 2017 г. Райън Джонсън ("Looper: Убиец във времето", "Братята Блум") излезе на голямата сцена с Епизод VIII на Star Wars, но с желанието да промени и модернизира евангелието на Лукас вся смут в правоверните фенове. "Последните джедаи" се оказа последният му бизнес с Disney, а през това време Даниел Крейг бе приклещен в дълга творческа пауза между "Спектър" (2015) и последния си филм в ролята на Джеймс Бонд, излязъл чак през 2021 г. Срещата между двамата роди "Вади ножовете" - криминална мистерия в духа на Агата Кристи с ярко актьорско съзвездие, топъл прием от критиката и боксофис, който надхвърли бюджета 8 пъти (за "Аватар 2" например подобно съотношение би означавало над 3 милиарда приходи). Може да се каже, че Knives Out - излязъл в края на 2019 г., бе последният оригинален хит на голям екран, преди пандемията да хвърли сянка върху кинопоказа.

Салоните отдавна са отворени, но Glass Onion: A Knives Out Mystery гледаме само у дома. Netflix първи прозряха в южняшкия акцент на детектив Беноа Блан пазарен потенциал и надиплиха $ 450 млн. за правата (бюджетите са много по-ниски) върху две продължения на неговите приключения в света на богатите. Първото от тях, "Стъкления лук", след кратък гастрол на големия екран в САЩ - колкото да се квалифицира в надпреварата за "Оскар" - стана достъпно в платформата току за коледните и новогодишните празници. 

По-малко мистерия, повече фарс: така Райън Джонсън освежава печелившата си рецепта. Сюжетът и героите са напълно различни, свързващо звено е само неговият Еркюл Поаро (наследството на дейм Агата пак се усеща, макар и по-слабо), в чийто образ режисьорът и сценарист преоткрива 007 като комедиен актьор. Джонсън даже нямал желание към името на филма му, вдъхновено от песен в Белия албум на "Бийтълс", да добавят това обяснително-маркетингово A Knives Out Mystery; но който плаща - той поръчва заглавията.

Той разказва с лекота и забележително чувство за хумор. Героите му са карикатурен Илон Мъск (тук на име Майлс Брон, изигран от Едуард Нортън) със слабост към шарадите и неговите съдружници, приятели и протежета. Трудно е да се каже кой е най-колоритен, но изпъкват бившата моделка Бърди - Кейт Хъдзън, на две десетилетия и хиляди мили от нежното групи в "Почти известни", и Дейв Баутиста (Дракс от "Пазители на галактиката") като анаболен влогър, сексист и оръжеен маниак. Най-благодатният персонаж обаче е даден на Джанел Моне, слабо позната у нас чернокожа актриса и певица - измамената и изхвърлена от компанията на Брон (съ)основателка. Десетината необявени епизодични включвания на звезди не само от екрана са бонус. Коктейлите се леят щедро, сценографията и костюмите са чудесни. Мизансценът е частен гръцки остров (всъщност луксозен курорт на Пелопонес, достъпен и за простосмъртни с дебели портфейли), "Мона Лиза" се усмихва загадъчно на гостите, а партито е убийствено... в прекия смисъл. 

Игриво пародиращият собствения си образ Крейг разбулва тайната още в средата на екранното време, за да разкаже после още веднъж същата история, но от друга гледна точка. Такова е отношението на Райън Джонсън и към жанровите клишета: виждаме повечето от тях, но под нов ъгъл, който ги прави ведро поносими. "Стъкления лук" сатиризира героите си, без да изпада в левичарска плакатност (както толкова други филми напоследък). Ясно заявява принадлежността си към леките жанрове, не демонстрира претенции и не иска много от зрителя, освен да прекара два часа в добро настроение: може би приказките за "Оскари" са прекалени, но със сигурност е една от добрите идеи в неособено вълнуващото филмово портфолио на Netflix Originals. Не съм сигурна само за радост, за яд ли е, че проектът върви твърдо по пътя на многосериен франчайз.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?