Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Бързи и яростни", младша възраст

Gran Turismo е бездушна и пешеходна екранизация по играта за Playstation

Александра филмс
Арчи Мадекве няма харизмата на главен герой.

Холивуд се е заел много сериозно да докаже, че според него киното през 2023 г. представлява дву- (или повече) часов рекламен видеоклип на вече популярен и добре продаван продукт. Понякога от тази чиста алчност се раждат оригинални и прогресивни идеи ("Барби") или просто качествени, забавни филми ("Въздушния"), а понякога резултатът от бизнес конвергенциите носи главозамайващ успех с приходи от над 1 милиард долара за няколко седмици ("Супер Марио Брос", "Барби"). Но понякога той изпада в аварийната лента и никога никой повече не чува за него въпреки многомилионната аудитория на "Бързи и яростни", готова да преглътне всяка глупост, само и само в нея да има натискане на газта до ламарината.

Точно такъв ще бъде случаят с "Гран Туризмо" - филм, с който Sony решава да рекламира Playstation конзолите си и популярната игра за тях. Gran Turismo е автомобилен симулатор, създаден през 1997 г. от японски гейм дизайнер и пожънал глобален успех. Разбира се, дори корпоративните шефчета не са толкова тъпи, за да одобрят сценарий, който просто симулира състезания на фалшива писта. На помощ се притичва живият живот: десетилетие след създаването на играта някой си маркетинг директор решава, че продажбите не са достатъчни. Et voila, през 2008 г. се ражда GT Academy: шанс за хилядите младежи по света, които дремят със слушалки и волан на дивана, да се впуснат в адреналина на истинското състезателно шофиране. В ролята на маркетинговия е Орландо Блум, изгубил цялата си елфическа невинност и откровено объркан дали да играе положителен герой, или капиталистически злодей. Но историята продължава: "Гран Туризмо" всъщност се фокусира върху само един от победителите в академията, третият и най-млад измежду тях: Ян Мардънбъро. Цветнокожият тийнейджър от Кардиф, син на второразряден футболист, който копнее синът му да не виси по цял ден пред екрана (странно защо никой не говори с уелски акцент), се превръща в пистова фурия и израства до професионалист. Дори завършва в епичното рали "24-те часа на Льо Ман". 31-годишен днес, Мардънбъро е консултант във филма и изпълнява много от каскадите на своя герой, изигран от Арчи Мадекве. Състезанията на знакови писти като "Ред Бул Ринг" и "Нюрбургринг" са показани реалистично. И дотук свършва автентизмът в "Гран Туризмо". Режисира Нийл Бломкамп - южноафриканецът, изковал име с научнофантастичните и антиутопични "Сектор 9" и "Елизиум", от чийто визуален и идеологически заряд този път няма и следа.

Авторитетният Джимон Хонсу е в ролята на бащата, а Гери Халиуел (да, от "Спайс гърлс") играе бездарно майката на Ян, но всъщност единственият, който знае какво прави пред камерата и печели симпатиите на зрителя, е Дейвид Харбър ("Странни неща"). Не че и неговата роля не е клише - на треньор с минало, който с груба любов насочва подрастващия аматьор към върховете и замества неразбиращия го баща. Но Харбър се справя.

Първият час на продукцията, от която се очаква да е жизнеутвърждаваща и вдъхновяваща, впечатлява със скука, драматургична немощ и продуктово позициониране в размери, на които би завидял всеки български продуцент. Филмът е странно пешеходен за история, фокус в която е шофирането с над 300 километра в час. Бломкамп успява донякъде да възстанови темпото по време на ралитата, особено след като играта загрубява в няколко инцидента (единият - трагичен). Но с този материал - толкова. Истината е, че във всеки кръг на "Формула 1" има повече напрежение, отколкото в тази симулация на кино. Потърсете "Форд срещу Ферари" (кой знае защо разпространен у нас под заглавието "Пълно ускорение") и се насладете на добър филм със състезателни коли, действителна история и прекрасна актьорска игра. Защото може, не всичко може да е маркетингов цинизъм - дори когато марките са в заглавието. 

Създаден по действителен случай, Gran Turismo показва осъществяването на една невъзможна мечта. Геймърът Ян (Арчи Мадекве) обединява сили с бившия състезател...