facebook
twitter

Медии

Видяла жабата, че подковават вола...

БНТ си позволи да се сравнява с Би Би Си. Обществената телевизия крие цената на предаване за отвъдното
762
Pixabay

Ръководството на БНТ намери екзотично оправдание за новото си предаване по образователния канал БНТ2 - „Новото познание” с водещ Стойчо Керев. Аргументът е, че такива предавания имало и по... Би Би Си. Самочувствието на нашенските телевизионери да се сравняват с британската обществена телевизия наистина е доста нахално. Двете телевизии засега нямат допирни точки, като изключим факта, че се издържат с парите на данъкоплатците. Образователните предавания на Би Би Си обаче до днес са недостижими за държавната БНТ. 

Точно за такова образователно предаване ни се представя "Новото познание", в чийто епизод преди две седмици в продължение на половин час се обсъждаше темата каква е формата и какъв е цветът на човешката душа.  От „Сан Стефано" 29

 

избягват въпроса дали рубрика за мистика и свръхестествени теории не е злоупотреба 

 

с парите на гражданите, които я финансират. Не се съобщава и колко плаща медията на автора на продукта му. 

С писмени и неподписани отговори ръководството на обществената телевизия информира „Сега”, че е включило „Новото познание" в програмата си, защото други телевизии били продуцирали "далеч по-предизвикателни проекти". На 27 януари Керев и негов събеседник, представен като писател, разискваха в продължение на 30 минути какво се случва с душата след смъртта. От позицията на пряк свидетел събеседникът обясни, че в небитието душите се групирали според цвета и че душата имала обла форма. Всичко това бе прието без грам критичност от водещия, който зададе серия абсурдни уточняващи въпроси: Кой произвежда душите? Колко дълбока трябва да е душата? Може ли душата да бъде ликвидирана? и т.н. На което получи не по-малка порция абсурдни твърдения. Едно от тях бе, че  древните египтяни са назовавали душата "Ка" и че българите са запазили това "ка" в имената на жените - Пенка, Иванка".

БНТ не дава конкретен отговор и какъв е бюджетът на „Новото познание” и

 

защо шефовете плащат на екип от 25 души плюс водещ,

 

при положение че в останалите предавания по БНТ 2 работят 5-6. 

Вместо това телевизията твърди, че със заглавие като „Новото познание” нашата обществена телевизия се родеела с гиганти като Би Би Си и "Дискавъри ченъл". Като конкретен пример за близка връзка от кабинета на директора Константин Каменаров посочват предаването "Табу" по "Нешънъл джиографик”.

Разликата между „Табу” и продукта на Керев е от земята до луната. Едночасовият документален сериал по "Нешънъл джиографик”, стартирал през 2002 г., представлява научен поглед върху различни аспекти от човешкия живот и познание. Част от темите в първия сезон например са „Храна”, „Лечителите”, „Наркотиците”, „Бракът”, „Сексуалността” и т.н. Всяка от сериите е разработена чрез множество репортажи на място, различни гледни точки, обобщения от релевантни специалисти. Докато предаването на Стойчо Керев се снима изцяло в студио още докато вървеше по частна телевизия, и представлява „размисли и страсти” на автора му и на избрани от него хора. Често водещият избира отвлечени и трудни за доказване сюжети, заради което той и събеседникът му изглеждат абсурдно в ролята на коментатори по главоблъсканици като „Вярвате ли в ангели?”. В други случаи Керев се проявява като доста неподготвен за темата на фона на поканения. Тази неделя например в студиото гостува астрофизикът проф. Лъчезар Филипов, който говори компетентно и увлекателно по въпроса „Съществува ли времето?”. Керев този път беше доста по-обран и само клатеше глава и повтаряше „Даааа”. 

Какви ще са следващите теми можем да се досетим от предстоящата премиера на авторски филм на водещия. В анонса за него се поставят въпросите: „Сами ли определяме съдбата си? Умишлено ли населението по света става все по-неграмотно? Защо заблудите за нашата история набират сила? На каква азбука пишем? Какъв е светът, в който живеем?"      

Колкото до хвалбите, че БНТ не налагала цензура на Керев - със същото не могат да се похвалят водещите от културното предаване в сутрешния блок, които преди година излязоха на протест именно заради цензура.

 

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Проблемите за живота след смъртта отдавна са познати на интелигентната аудитория

Телевизията плаща на "Новото познание" с предоставяне на рекламно време, казаха от пресцентъра на БНТ в отговор на въпроси на "Сега"

 

Какво мисли ръководството на БНТ за излъчения брой на „Новото познание” по темата „Къде отива душата след смъртта?”? 

- В името на коректността епизодът е озаглавен “Живот след смъртта. Откъде идват и отиват душите?”. Тази тема е разглеждана през годините в десетки документални филми на други авторитетни медии и е обект на изследване от редица учени (д-р Стюарт Хамероф - почетен професор по анестезиология и психология в Аризонския университет, Кенет Ринг, Мелвин Морз и др.), представяна е в рамките на различни форуми. Една от теориите за енергийния характер на мислите принадлежи и на българина Михаил Иванов – един от последователите на Петър Дънов. Проблематиката е в центъра на редица философски учения и религиозни схващания. Морган Фриймън е водещ на две от поредиците на „Нешънъл джиографик“ – „Историята на Бог“ и "През коридорите на времето", която бе излъчена по БНТ и предизвика голям зрителски интерес.

Аудиторията отдавна е запозната с книгите на Дийпак Чопра, Дорийн Върчу, Нийл Доналд Уолш и много други, които разсъждават над проблемите за живота и смъртта, а и филмови продукции като “Седмият печат” (Det sjunde inseglet, 1957) на Ингмар Бергман, “Смърт във Венеция” (Morte a Venezia, 1971) заснет от Лукино Висконти, “21 грама” (21 Grams, 2003) на режисьора Алехандро Гонсалес Иняриту и много други са познати на интелигентната аудитория.

 

 Гледат ли се предварително броевете на „Новото познание” от представители на БНТ? 

- Да, разбира се. Правилата на БНТ2 са еднакви за всички предавания и  “Новото познание” не прави изключение. Екипът на предаването „Новото познание“ е представил в БНТ темите на първите 10 броя, които ще бъдат излъчени в ефира на БНТ2. Обществената телевизия не упражнява цензура по отношение на подбора на теми и събеседници в предаванията.

 

Защо ръководството на БНТ избра да включи това предаване по БНТ2? Как кореспондира то с намерението на генералния директор да привлича млада аудитория?

- Авторитетните медии като ВВС, National Geografic, History, Discovery channel и други залагат в програмните си схеми далеч по-предизвикателни проекти от “Новото познание”, например програмата “Табу” на National Geografic. БНТ2 развива програмната си схема като познавателен канал на обществената телевизия. Развитието на критично мислене, в това число и у зрителите, не е възможно при ограничено представяне на схващанията за света и обществото.

 

Какъв е бюджетът на предаването за един брой? По-голям или по-малък е той в сравнение с например бюджетите на "Младите иноватори", "Артстрийм" и други 30-минутни предавания по БНТ2?

- Предаванията „Младите иноватори“ и „Артстрийм“ са собствени продукции на БНТ2 и в този смисъл не могат да бъдат съпоставяни с външна продукция, каквато е „Новото познание“. Отношенията между БНТ и продуцентите са фиксирани в договор, като телевизията не плаща средства за производството, а предоставя рекламно време.

 

Получавали ли сте сигнали от зрители, че първите броеве на "Новото познание", излъчени по БНТ2, са били по теми, които вече са били разисквани в същото предаване, докато то се излъчваше по частна телевизия?  

Не. Подобни сигнали на зрителската поща на БНТ не са получавани. Запознати сме и с успешното представяне на проекта в социалните медии и платформи за видеообмен. YouTube каналът на предаването е привлякъл над 67400 абонати. Първият брой на предаването е най-гледаната продукция в ефира на БНТ2 на 20.01.2019 г. Нито един от епизодите, показани по БНТ2, не е излъчван в друга телевизия. Интересен е фактът, че предаването „Новото познание“ предизвика предпоставени реакции от определени медии още преди старта си в ефира на БНТ, което дава основания да смятаме, че те са част от целенасочена  кампания. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ и ДПС се отказаха да удължават мандатите на шефовете на БНТ и БНР

28.03.2019

831 6
Каменаров се яви в съда, но болен съдия отложи делото

13.03.2019

1146 7
СБЖ алармира за „Покушение срещу свободата на словото“

25.01.2019

1659 46

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Първият брой на предаването е най-гледаната продукция в ефира на БНТ2 на 20.01.2019 г.

Това нищо не е.

Ако пуснете врачките с открития телефон -- е те тогава ще видите на какво се вика рейтинг

📺🔮🍼

Влез или се регистрирай за да коментираш

×