Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия осъди журналистка на 6 години затвор заради мнение за войната

Студентка чака присъда по доноси на свои приятели в социална мрежа

15 Февр. 2023
ТАСС
Официалната руска агенция придружи информацията за осъдената журналистка със снимка от женска наказателна колония на неизвестно място.

Руска журналистка днес бе призната за виновна за дискредитиране на руските въоръжени сили и получи присъда от 6 години затвор, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че това е поредната присъда в рамките на непрестанните преследвания на критици на руската инвазия в Украйна.

Съдът в град Барнаул, в Южен Сибир, призна журналистката Мария Пономаренко за виновна в "разпространяване на фалшива информация за действията на руските въоръжени сили" в постовете ѝ в социално приложение. Пономаренко, която е работила за новинарския сайт "РусНюз", отрича обвиненията.

Броени дни след като руският президент Владимир Путин изпрати войски в Украйна на 24 февруари миналата година, контролираният от Кремъл руски парламент прие закон, който забранява разпространяването на "фалшива информация" за военната кампания в Украйна.

Руските власти използваха закона, за да задушат критиките срещу така наречената от Кремъл "специална военна операция" в Украйна. Много членове на руската опозиция, активисти, журналисти и блогъри попаднаха под ударите на този закон и бяха изпратени в затвора.

През декември известният руски опозиционер Иля Яшин бе осъден на 8 години затвор. Преди това членът на московския общински съвет Алексей Горинов получи 7-годишна присъда за критични забележки срещу руската инвазия в Украйна. Още един изтъкнат руски опозиционер - Владимир Кара-Мурза, се намира в следствения арест в очакване на присъда по същото обвинение, посочва АП.

СТУДЕНТКА ЧАКА ПРИСЪДА

Руска студентка е заплашена от 10 години затвор заради публикация в "Инстаграм" във връзка с войната в Украйна,  съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

Олеся Кривцова е под домашен арест в северния град Архангелск. 20-годишната студентка в местен университет е с електронна гривна на крака и полицията може да я следи.

Провинението на Олеся е, че споделяла постове против войната в Украйна в "Инстаграм" - социална мрежа, която бе обявена от руските власти за екстремистка след агресията през февруари миналата година. Една от публикациите касаела по-конкретно експлозията на Кримския мост през октомври. "Споделих в "Инстаграм" история за моста, в която се говори колко са щастливи украинците от случилото се", разказа руската студентка пред Би Би Си.

Олеся публикувала също пост за войната от свой приятел. И тогава започнала драмата. "Говорих по телефона с майка ми, когато чух входната врата да се отваря. Влязоха много полицаи. Взеха ми телефона и ми наредиха да легна на пода", спомня си 20-годишната студентка.

На Олеся били повдигнати обвинения в оправдаване на тероризма и дискредитиране на руските въоръжени сили. Тя може да бъде осъдена на 10 години затвор.

Съгласно условията, при които е пусната под домашен арест, младата жена няма право да говори по телефона и да влиза в интернет.

Руската студентка има на десния си крак татуировка, на която президентът Владимир Путин е изобразен като паяк, с оруелски надпис: "Големият брат те наблюдава". Олеся обаче не била забелязана от "Големия брат", а полицията, както изглежда, се задействала по сигнал на нейни състуденти, отбелязва Би Би Си.

Приятел показал на младата жена групов чат, в който колеги от университета критикували поведението й. "Изобличаването е дълг на патриота", гласял един от коментарите. Впоследствие хората от чата били споменати в съда като свидетели на прокуратурата.

В цяла Русия има съобщения за изобличавания в съветски стил на критици на войната. Сред тях са случаи, при които студенти издават свои преподаватели, както и на доноси срещу колеги. Споделянето на чужди постове в социални мрежи, е опасно.

 

Още по темата