Медия без
политическа реклама

Русия се сдобила с повече политзатворници от СССР

Путин надминал по репресии Брежнев и Хрушчов, взети заедно

10 Апр. 2024
Русия не признава, че в страната има политзатворници, но смели хора понякога протестират
https://fn-volga.ru/
Русия не признава, че в страната има политзатворници, но смели хора понякога протестират

Политическите затворници в Русия в момента са повече, отколкото в СССР, заявиха участници в дискусията за репресиите на Путин, която се проведе в Европейския парламент, предаде БНР. Лидерът на кампанията на закона "Магнитски" Бил Браудър пък каза, че опозиционният политик Борис Немцов е убит заради причастността му към него.

Създадена е система на нов ГУЛАГ с унижения, нечовешка реч и мъчения, заяви организаторът на проявата - евродепутатът от "Обнови Европа" Пятрас Аущрявичюс (Литва). Съпругата на намиращия се в затвора опозиционен политик Владимир Кара-Мурза заяви, че поне 50 души са починали при подозрителни обстоятелства в ареста миналата година. "Общият брой на руснаците, които са изправени пред криминални или административни обвинения от 2018 година, защото са говорили свободно, по оповестени неотдавна данни от медиите, достигат потресаващите 160 хиляди души. Тоест, само при 4-ия президентски мандат на Владимир Путин, има повече политически процеси, отколкото при Брежнев и Хрушчов, взети заедно", заяви тя. 

Бил Браудър оглавяваше инвестиционния фонд "Hermitage Capital", а адвокатът Сергей Магнитски защитаваше интересите му, след като властите в Москва заведоха дело срещу фонда. Магнитски уличи висши руски чиновници в данъчна измама за 230 милиона долара. Адвокатът бе арестуван и почина в затвора през 2009 г., като се твърди, че е бил изтезаван и му е била отказана медицинска помощ. Браудър заяви, че след неговата кончина е решил да прекрати дейността си като бизнесмен и да насочи енергията си срещу тези, които го убиха.

По думите му Борис Немцов и Кара-Мурза са се присъединили към каузата му. "Когато законът "Магнитски" бе приет в Съединените щати, Владимир Путин беше бесен. И аз вярвам, че убийството на Борис Немцов е пряко следствие от участието му в неговото приемане", каза той.

Майката на осъдената на 7 години Александра Скочиленко Надежда заради антивоенни листовки каза, че дъщеря й страда от порок на сърцето, който в затвора се е задълбочил и вече представлява опасност за живота й. "Може да й се наложи спешна операция, но в руските наказателни колонии няма спешна медицинска помощ. Правозащитникът Денис Шедов даде песимистична прогноза за здравето на политическите затворници: "Всеки политически затворник е заложник, който ще бъде в плен толкова, колкото режимът в Кремъл иска. За съжаление, не всички от тях ще оцелеят, докато излежават присъдата си".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Русия, политзатворници

Още по темата