facebook
twitter

Медии

Предаванията на БНТ - от извънземни до неразбираеми игри

По обществената телевизия текат състезания и проповеди, които данъкоплатците едва ли биха искали да финансират
2488
Снимка: Архив
Като шеф на TV7 Кошлуков участва в протест, че управляващите искат да цензурират телевизията. През м.г. екипът на "Денят започва с култура" по БНТ обвини шефа си за същото.

Въпреки че ръководството на БНТ обвинява в. „Сега” в "целенасочена кампания" срещу телевизията, въпросът е съвсем друг - обществената телевизия харчи парите на данъкоплатците. Затова ще продължим да следим под лупа как се случва това. 

Със стартиралото си наскоро предаване „Новото познание” по образователния канал БНТ2 националната телевизия показа, че не желае да се придържа към стандартите. Вместо познавателно и научнопопулярно новото предаване е трансцедентно - занимава се с "проблемите" на задгробния живот, със свръхестествени явления, с мистика, а вече и с извънземните.

„Сега” попита обществената медия по какви критерии е избрала за програмната схема на БНТ2 рубриката "Новото познание" с водещ Стойчо Керев, която нищи теми като „Къде отива душата след смъртта” или

 

вечната „дъвка” за дупката в Царичина и пришълците от космоса -

 

тема на последното му издание. На въпросите ни мениджмънтът на БНТ прати неподписани отговори, с които се оправда, че същите предавания се излъчвали по световни медии като Би Би Си, „Нешънъл джиографик” и др.   

При такова самочувствие и изкривени критерии за оценка не е чудно, че и други предавания пораждат въпроси и будят недоумение. Например по основния канал БНТ1 от миналата есен върви играта "Спортисимо". И тя като "Новото познание" се продуцира от външна фирма. Автор е компанията „Уан бай уан”, еднолична собственост на съдружник на шефа на спортния отдел в БНТ Витомир Саръиванов.

„Спортисимо” е зле направено. Играта е тромава и безинтересна и в нея се задават или инфантилни, или абсолютно неразбираеми въпроси. Предаването изгуби блясъка си още в началото, след като известните личности от спорта спряха да участват. Водеща е бившата ис България Славена Вътова, която видимо не се вълнува много от спорт. Доказателство, че играта е тотална щета за бюджета на БНТ, е, че от есента досега страницата на „Спортисимо” във Фейсбук е харесана от по-малко от 700 зрители. Екипът не е качвал съдържание в нея от ноември, сякаш и самият той е наясно, че блокът не предизвиква голям интерес.

„Спортисимо” прекара на екран вече шест месеца, след които със сигурност може да се каже, че и това предаване е

 

сред големите недомислици и грешни решения на програмния директор

 

на БНТ1 Емил Кошлуков и на шефа му Константин Каменаров. С избора му двамата не отговарят на очакванията на зрителите на обществената медия. Каменаров и Кошлуков едва ли могат да обяснят защо са избрали толкова специализиран спортен формат за ефира на политематичния канал на БНТ. Игра като „Спортисимо” няма дори по спортните телевизии като "Диема спорт" и "Ринг" – в нито един ден от седмицата, камо ли в пет от тях.

„Спортисимо” и „Новото познание” бяха включени в схемата на БНТ в резултат на тайнствен конкурс за нови външни продукции, проведен м.г. Конкурсът бе открит през февруари 2018 г. като заявки за участие в него трябваше да се подават до март. След това срокът бе удължен до април. Телевизията не обяви официално колко кандидати с колко проекта са се явили. Само неофициално се говореше, че са над 100. През юли бе публикуван списък на допуснатите до събеседване с комисията, като в редица категории обаче имаше само по един одобрен проект. Такова бе положението както със „Спортисимо”, така и на позицията за „седмично ток-шоу за физическото, психологическото и духовното здраве и развитие на човешката личност”. Същата бе вкарана в конкурсната програма, въпреки че по БНТ1 рубрика за здраве и духовно развитие върви всеки делничен ден – „100% будни”. За победител в съботно-неделния пояс бе избрано предаването „Пътеки” с водещ Деница Гергова, съпруга на собственика на рекламни агенции Красимир Гергов. Появата на такова предаване рано сутрин в събота и неделя изглежда повече от странно, като се има предвид, че години наред БНТ разработваше този пояс през уикенда като време за детски предавания и филми. Нещо, заради което родителите бяха благодарни на медията. В момента обаче трябва да изтърпяват лекции за духовното, най-общо казано, и нумерология. 

Пак от есента по БНТ1 върви образователното куизшоу "Клуб История.БГ". То се излъчва всеки последен понеделник от месеца и в него участват ученически отбори, които отговарят на въпроси от българската история. Идеята е добра, изпълнението – не съвсем. За разлика от „История.бг”, което служи като основа на викторината, темите в „Клуб История.бг” са разхвърляни из цялата история, а не са фокусирани в определена тема и епоха. Въпросите, на които отборите трябва да отговарят, са дълги и трудни за запомняне и са пълни с дати и детайли.

 

Регламентът на играта е сложен, оценката понякога е субективна

 

и води до недоволство и обида сред децата. Не е изчистен и т. нар. разширяващ въпрос, който журито задава. Въпреки че той е "с повишена трудност", отборите нямат време да мислят по него. Проблем, който често се споменава и от водещия Драгомир Драганов.

Всъщност една от най-големите мистерии във формата е изборът на самия водещ. Драганов, известен като Драго Чая, е може би най-странният кадър на БНТ, на който шефовете можеха да поверят подобно предаване, като се има предвид, че той вече си е създал имидж на лице на предавания като "Евровизия", „Чай” и т.н. В последния брой на „Клуб История.бг” например, който бе най-интересният досега, водещият забрави да даде пълния отговор на решителния въпрос, донесъл победата на едно от училищата.

При встъпването си в длъжност шефът на БНТ Каменаров обеща, че под негово ръководство телевизията ще работи напълно прозрачно и ще прави предавания, които отговарят на обществения й характер. Обеща също, че целта на всички промени ще е да се повиши интересът към програмата на БНТ. Оттам трябвало да се стигне и до увеличаване на собствените приходи извън 65-те милиона лева, които БНТ получава от бюджета. Мандатът на Каменаров е почти преполовен, но досега генералният директор нито веднъж не е отчел публично как изпълнява програмата си за повишаване на рейтинга и увеличиха ли се приходите от реклама и спонсорство.

 

БИВШИ

След появата на Каменаров като директор на БНТ управлението на телевизията и на програмната й политика бе поверена на хора, които бяха ключови фактори в управлението на фалиралата TV7 и бяха свързани с банкера и неин собственик в сянка Цветан Василев. Програмен директор на цялата медия стана Надя Костова, работила и в телевизионната група на Василев. За програмен директор на основния канал БНТ1 бе назначен Емил Кошлуков, който бе сред основните лица на TV7, а в един момент бе и неин изпълнителен директор. По предложение на Каменаров за член на управителния съвет на БНТ бе избран Андон Андонов, участвал в реализацията на предавания на продуцентските къщи на Иван и Андрей, които минаха и през TV7.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ и ДПС се отказаха да удължават мандатите на шефовете на БНТ и БНР

28.03.2019

831 6
Каменаров се яви в съда, но болен съдия отложи делото

13.03.2019

1146 7
СБЖ алармира за „Покушение срещу свободата на словото“

25.01.2019

1659 46

Коментари

kaily
снимка на kaily

Спасов, Спасов.....

 

Телевизията НЕ Е ваша, наша е. Като не ви се гледа нещо, превключете, вземете книжка, почетете...

Всеки има право на достъп до националната телевизия, не само вие. 

Предводител на ...

Статията е справедлива.

Спортисимо и Клуб История.бг са пълна трагедия.

А Стойчо Керев, след като свършиха кинтите в частните телевизийки, в които се подвизаваше, се върна в БНТ, за да ни показва колко зле ни е здравната система и колко луди се разхождат по улиците и телевизиите.

 

Pali

Имаше едно добро предаване "Улови момента"... Имаше... Интересно на кого попречи и защо го спряха!? 

дъртреалист

След появата на Каменаров като директор 

БНТ се влоши. (по малкото, което гледам)

Изпростя.

Даже един път попаднах на чалга.

Абсолютно неоправдано е по националната телевизия да се дават игри в праймтайм.

Дори "Стани богат" е тъпня. Всички игри са тъпня, с изключение на, примерно, "Минута е много", което си беше и в съответното време. И имаше образователен смисъл, докато Стани б. е извращение.

Кошлука, макар и интересен на моменти, си позволява да пълни джобче. Познава се по специалното внимание, което отделя на специални гости. Засякох един такъв съдебен фактор, скучен, противен, с фатмашка омразна високомерна мутра, на когото беше даден половин час - за да рине пресен тор върху Лозан Панов..., с пригласяне от Кошлука... Половин час повтаряха едно и също... Рядко омерзен се почувствах. 

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Напълно заслужена критика! 👍

Васик

Едно предаване за тези, които се хванаха на въдицата за 12.12.2012. Смях в залата

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Справедлива рекапитулация👍

За слугуването в Още от деня  наистина няма смисъл да се говори и Авторът правилно е прескочил темата.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×