facebook
twitter

Медии

Пазарът на платена телевизия e тъмна Индия за регулатора

КРС за пореден път не може да обясни къде се губят една четвърт от абонатите
1030
Всеки четвърти телевизионен абонат остава скрит за държавата, съобщи през 2017 г. асоциацията АБРО. Година по-късно положението не се е променило.

Има ли сив дял на пазара на платена кабелна и сателитна телевизия, колко голям е той, укриват ли фирми броя на абонатите си и кои са имената на тези, които го правят? Отговори на тези въпроси очевидно няма да бъдат получени и тази година, въпреки че от края на миналата начело на органа, който би трябвало да ги даде, стои нов човек. През декември бившият шеф на държавната агенция "Електронно управление" Росен Желязков смени в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) управлявалия повече от десет години Веселин Божков. Преди това Желязков беше и личен съветник на Бойко Борисов по въпросите на държавната администрация и електронното управление. Естествено беше рокадата да породи очаквания, че проблемите в сектора на т.нар. електронни съобщения постепенно ще започнат да се решават, като се има предвид, че председател на комисията става технократ, излъчен директно от Министерския съвет.

Нищо от очакванията обаче засега

 

не е започнало да се реализира и няма изгледи да започне,

 

личи от последния обзорен доклад на КРС за миналата година. Разглеждането на документа присъства в програмата на Народното събрание за тази седмица, която трябва да го гласува.  Факт е, че той се отнася за период, в който Желязков още не е бил начело, но въпреки това в него няма и ред, че членовете и администрацията на регулатора са наясно с проблемите в сектора и че се готвят да се борят с тях. В отчета на КРС няма и ред анализ на какво се дължи огромната разлика между нейните данни за големината на пазара на платена телевизия и интернет и на приходите, които събира той, и аналогични данни, събрани от външни одитори и от самия бранш. Тези разминавания са наистина драстични и показват, че държавата не може или не иска да си прибере данъци в големи размери.

Към 31 декември м.г. клиенти на фирма за доставка на телевизия са били 1 820 000 абонати, което представляват 60.6 на сто от населението на страната, пише в отчета на КРС. Сметките на комисията са, че броят на плащащите леко намалява спрямо предходния период- с 0.2 на сто. Според КРС най-голям е делът на клиентите на сателитна телевизия - 47.4 на сто, следвани от абонатите на кабелна - 32.1 на сто и хората, които гледат телевизия през интернет - 20.5 на сто. Общите приходи на трите вида услуги също бележат незначително понижение - с 0.05 на сто, и са на стойност 254 397 млн. лева. Отново ръст се наблюдава при IP телевизията, където увеличението е почти два пъти, както и при приема на сателитни програми - 2 на сто. С едно на сто са намалели приходите на кабелните оператори и с доста повече на компаниите за пренос на програми на едро и на предприятията, осигуряващи пренос на радиа и телевизии.

Съотношението от 60 на сто (според КРС) на хора, които имат платен пакет вкъщи, спрямо 40 на сто, които гледат безплатно телевизия или изобщо не гледат,

 

не кореспондира по никакъв начин с данните, които събират частните фирми

 

за същия пазар. Информацията на една от двете агенции за измерване на зрителските нагласи - т.нар. пийпълметрии, показва, че през м.г. около 61 на сто от членовете на домакинствата са имали достъп до кабелна или интернет телевизия, което представлява ръст с 5% спрямо 2016 г. Около 39 на сто от хората пък са гледали у дома си сателитна телевизия. Процентите говорят, че кабелизацията у нас е масова и че на места тя приближава почти сто на сто от населението. Данните на пийпълметриите няма как да са много погрешни, тъй като въз основа на тях рекламодателите решават как да похарчат многомилионните си бюджети за реклама. В последното засега изследване на "Евробароментър" за българския пазар пък се казва, че окабеляването на домакинствата се колебае около 85 на сто.   

КРС е единствената институция, която не забелязва, че кабелният пазар у нас е гъсто населен. Причината е, че комисията поддържа регистър, в който информацията се събира не чрез обиколки и проверки на служителите, а въз основа на данни, които фирмите в бранша подават. С други думи, КРС разчита на честността и на добрата воля на играчите на пазара да декларират броя на клиентите и печалбите си, а не извършва насрещни действия за засичане на статистиката. В същото време за укриване или подаване на невярна декларация Законът за електронните съобщения (ЗЕС) предвижда глоба от 500 до 2500 лв., която е направо смешна на фона на парите, които индустрията върти.

Всичко това води до описаните и до други дефекти. По повод на предишния доклад на КРС асоциацията на частните радиа и телевизии изпрати писмо до шефа на транспортната комисия Халил Летифов. В него се казваше, че

 

за поредна година регулаторът внася неточни сведения в Народното събрание

 

Асоциацията предложи да се помисли за законови промени за увеличаване правомощията на комисията с цел въвеждане на по-сериозен контрол над бизнеса. АБРО обърна внимание, че при сегашното положение над 26% от приходите остават скрити и ощетяват държавата и обществото. "Към момента ЗЕС предвижда единствено декларативен механизъм за посочване на броя абонати от страна на операторите и липсва контрол върху предоставените данни", се казваше в становището. 

Огледално мнение даде и най-голямата асоциация на телевизионни оператори у нас. През март т.г. БАККО изпрати позиция до парламента по повод други законови промени. Тя обясни, че по принцип сдружението ги подкрепя, но че ситуацията ще се подобри "както с изменения в нормативната база, така и с по-ангажирано прилагане на съществуващите законови разпоредби от страна на държавните институции". Като основен недъг БАККО също посочи, че КРС не събира верни данни от пазара. "Ще инициираме срещи с регулатора, на които ще се обсъдят възможностите на КРС за събиране на коректни данни за пазара, както и подходящи мерки, които да водят до изсветляването му и осигуряване на равнопоставеност на всички играчи", пишеше в писмото.

Все предложения и искания, на които Комисията за регулиране на съобщенията не обръща внимание и не отговаря с поредния си формален и чиновнически поднесен доклад. Същият дори не посочва, че през последните месеци професионални сдружения с напълно противоположни интереси са поискали едно и също нещо. Вместо това новият отчет на комисията продължава да неглижира и подминава проблемите, въпреки че те са поставяни многократно. Вместо да ги изброи, анализира и да предложи мерки за справяне, КРС предпочита отново и отново да се занимава с дребнотемие и да брои сателитни чинии и опънати кабели. През това време реалната ситуация на телевизионния пазар продължава да е тъмна Индия за управляващите и за институциите и така волно или неволно поне една четвърт от него остава в сивия сектор.   

 

СЕЛА

Сателитната телевизия е най-популярната услуга в селата, където абонати й са 78 на сто от всички клиенти на платени програми. В малките населени места почти няма хора, които да гледат телевизия през телефон, компютър или таблет. В същото време в градовете съотношението между различните видове доставки все повече се изравнява и разликите изчезват. През м.г. с чиния телевизия са приемали 37 на сто от абонатите, с кабел - 27 на сто, а останалите са се ориентирали към интернет.  

Все още няма коментари

Още

ГЕРБ и ДПС се отказаха да удължават мандатите на шефовете на БНТ и БНР

28.03.2019

846 6
Каменаров се яви в съда, но болен съдия отложи делото

13.03.2019

1149 7
СБЖ алармира за „Покушение срещу свободата на словото“

25.01.2019

1669 46

Влез или се регистрирай за да коментираш

×