Медия без
политическа реклама

Мърдок призна, че водещи на Fox News са лъгали за изборни измами

28 Февр. 2023
БГНЕС
Рупърт Мърдок отхвърля твърденията на Тръмп.

Собственикът на телевизионния канал Fox News милиардерът Рупърт Мърдок призна, че няколко водещи на телевизията са подкрепили лъжата на Доналд Тръмп, че изборите за президент през 2020 г. са били манипулирани. 

Магнатът направи признание по време на показания по съдебно дело за клевета на стойност 1,6 милиарда долара, заведено срещу Fox News и нейната компания-майка Fox Corporation от компанията за машини за гласуване Dominion Voting Systems. Очаква се съдебният процес да започне в щата Делауеър през април.

В показанията си Мърдок заявява, че водещите Мария Бартиромо, Лу Добс, Шон Ханити и Жанин Пиро ''са подкрепили'' фалшивия разказ, насърчаван от Тръмп. Самият Мърдок отхвърли твърденията на Тръмп, описвайки манията на бившия президент на САЩ да докаже, че изборите са били манипулирани като ''нещо ужасно, което вреди на всички''. Магнатът призна в показанията си, че е можел да забрани в телевизията да гостуват адвокати на Тръмп като Сидни Пауъл и Руди Джулиани, но не го е направил.

Адвокатите на Fox твърдят, че телевизията е имала право да отразява твърденията на Тръмп за манипулиране на вота и че искът на Dominion пречи на свободата на словото. През декември 2021 г. съдия отхвърли искането на мрежата да отхвърли делото.