facebook
twitter

Медии

Кодексът на ЕК срещу фалшивите новини е засипан от критики

Според журналисти социалните платформи трябва да бъдат задължени да разграничават достоверната информация от лъжливата
Снимка: Архив
Създаването на Кодекса срещу фалшивите новини върви под егидата на българския еврокомисар Мария Габриел.

Потребителите да бъдат улеснявани да откриват и получават достъп до различни източници на новини, представящи алтернативни гледни точки. Да се дават права на научноизследователската общност чрез достъп до данните на платформите, необходим за извършване на постоянен мониторинг на онлайн дезинформацията. Това са две от петте сфери, в които Европейската комисия (ЕК) предлага да се фокусират усилията на Европейския съюз за справяне с проблема с "дезинформацията в дигиталната среда", както го е формулирала тя, или с т.нар. фалшиви новини.

Преди дни комисията публикува проект на кодекс с мерки за справянето с проблема, чиято цел е "измеримо намаляване на дезинформацията онлайн".  Той е създаден под егидата на българския еврокомисар по цифровите технологии Мария Габриел от екип от представители на големите социални мрежи, рекламодатели и хора от рекламната индустрия. Останалите мерки, които кодексът предвижда, са: усъвършенстване на контрола върху позиционирането на рекламата, за да не могат разпространителите на фалшиви новини да печелят от дейността си, гарантиране на прозрачност на политическата реклама с цел потребителите да идентифицират лесно популяризираното съдържание. Петата мярка предвижда осигуряване на свързаност между отделните платформи, включваща затваряне на фалшиви профили и използване на подходящи механизми за обозначаване на действия, направлявани от ботове. 

Окончателният вариант се очаква да бъде готов през септември. Първите коментари обаче са силно критични - че

 

работните текстове не включват всички решения в битката срещу фалшивите новини

 

Надзорният орган, състоящ се от медийни хора, членове на гражданското общество и работещи в fact-checking организации, разпространи лаконичен коментар, че "бордът признава усилията, но смята, че той все още не адресира адекватно пълния набор от цели". Предлага се да бъдат направени "значителни подобрения по отношение на конкретните задължения кой и как ще се ангажира с постигането на измерими показатели". Понеже публикуваният от ЕК вариант е междинен, надзорният орган спира дотук и заявява готовност да продължи съвместната работа.  

Медиите и журналистическите организации обаче не са толкова любезни и обръщат внимание, че присъствието на много представители на социалните мрежи и рекламните среди в работната група е довело дотам, че да не се направи необходимото новите платформи да бъдат задължени да разграничават достоверната информация от фалшивите новини. Въпреки че в началото на процеса Мария Габриел е обещала, че от гиганти като "Фейсбук", "Туитър", "Инстаграм" и т.н. ще се изисква да спазват правилата за правене на достоверна журналистика. Припомнят се и думите й, че "на социалните мрежи и онлайн платформите се дава шанс да разрешат проблема веднъж завинаги". 

В проекта на ЕК наистина е записано, че социалните мрежи трябва да инвестират в технологии, "за да дадат приоритет на автентичната, точна и авторитетна информация". Преди дни обаче специализираният сайт "Пойнтер" публикува проучване с точно обратните наблюдения и изводи.

 

"Фейсбук" продължава да разпространява откровени фалшификати

 

и сензации от лъжливи сайтове, се казва в него. Като пример се дават сайтовете InfoWars и YourNewsWire. Вторият е определен като най-популярния източник на фалшиви новини в света. Изданието се управлява от двама жители на Лос Анджелис, които непрекъснато тиражират конспиративни теории и измами. "Въпреки че е уличаван най-малко 80 пъти в лъжа и че публикациите  са проверявани 45 пъти чрез партньорството между "Фейсбук" и службите за fact-checking, и че е доказвано наличие на дезинформация, YourNewsWire продължава да публикува в социалната мрежа", пише "Пойнтер".

Публикувана е и таблица, според която InfoWars и YourNewsWire разширяват аудиторията си, откакто компанията на Марк Зукърбърг е декларирала, че ще се бори с явлението. През май т. г. YourNewsWire е достигал до почти 3.4 млн. души, а две години по-рано аудиторията му е била под 1.3 млн. души. "Ние вече сме известени за ангажиментите, които "Фейсбук" пое срещу разпространението на фалшиви новини (след скандала с "Кеймбридж Аналитика" Зукърбърг обяви публично серия от мерки за справяне с проблема- б.р.). Но изпълнява ли мрежата тези ангажименти?", пита журналистическата организация. 

 

ЦЕНЗОРИ

ВМРО обяви преди дни, че ще предложи свой законопроект за борба с фалшивите новини. За разлика от този на ЕС, който предвижда контрол върху рекламата, чистене на социалните мрежи от фалшиви профили и осигуряване на читателите на достъп до различни източници на информация, идеите на ВМРО са свързани основно с контрол на съдържанието. Въпреки че текстът не е показан публично още, от анонса стана ясно, че партията готви нещо, граничещо с цензурата. "Говорим за регулация и прозрачност на собствеността, филтър на информационния поток, ясни и точни правила при представянето на една тема или шега като "новина". Ако се налага, ще поискаме и съставянето на временна парламентарна комисия по темата", заявяват от ВМРО. От съобщението става ясно, че поводът за създаване на Закон срещу фалшивите новини са публикациите, че в Странджа се избиват животни, за да се разчисти територия за настаняване на бежанци. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ и ДПС се отказаха да удължават мандатите на шефовете на БНТ и БНР

28.03.2019

828 6
Каменаров се яви в съда, но болен съдия отложи делото

13.03.2019

1146 7
СБЖ алармира за „Покушение срещу свободата на словото“

25.01.2019

1659 46

Коментари

ablepsia

не адресира адекватно

 

 

Ми да потърси по-внимателно адреса и да го напише "адекватно"- къв му проблемът на "борда" на кораба? Щото на български е "съвет" въпросното нещо.

За "fact-checking" (проверка на достоверността) няма дори да коментирам!

Кога ще започнете да пишете на български в материалите си в българския, а не в чуждия печат, ммм?

 

Йосиф Хербст: "Пази негово Величество Езика – българския език"

Влез или се регистрирай за да коментираш

×