facebook
twitter

Медии

И в Унгария управляващите овладяха повечето медии

Критичната Hir TV за броени часове се превърна в правителствен рупор, след като смени собственика си
435
След смяната на собствеността в Hir TV по телевизията бързо е излъчена реч на президента Виктор Орбан.

В Унгария беше заглушена критична към властта медия - Hir TV, а случаят е като под индиго с българската телевизия BiT. Скандалът е голям и по този повод няколко международни журналистически организации призоваха Европейския съюз да забележи проблема и да предприеме действия, за да попречи на управляващите в различни държави, най-вече в Източна Европа, да ограничават свободата на словото и да застрашават независимостта на журналистите.

Европейският център за свобода на пресата и медиите (ECPMF), Медийната организация за Югоизточна Европа (SEEMO), платформата Index on Censorship и др. писаха до вицепрезидента на ЕК Франс Тимерманс, българския еврокомисар Мария Габриел, унгарския представител Тибор Наврачич и до председателя на ЕП Антонио Таяни. "Hir TV беше последната унгарска независима тв компания, притежавана от унгарски собственици. Загубата на независимостта на медията е дълбоко обезкуражаваща. Това показва до каква степен Унгария се дистанцира от европейските ценности. Настоятелно призоваваме ЕС да засили връзката между допустимостта за финансиране в рамките на следващата многогодишна финансова рамка и зачитането на свободата на медиите", се казва в писмото. 

След внезапна промяна в собствеността на Hir TV в началото на август се стига до

 

уволнения на журналисти и до рязка промяна в редакционната политика

 

на медията, коментира сайтът на Глобалната мрежа за защита на свободата на изразяване - Ifex.org. Преди сделката програмата се отличава с критичен тон към управляващите, след което само за ден политическите предавания са заменени с рубрики в проправителствен дух. Едно от отменените студиа например е заместено с реч на президента Виктор Орбан. Преди да се раздели с Hir TV, собственикът Лайош Симичка закрива други две свои медии, останали сред малкото опозиционни в Унгария - всекидневника Magyar Nemzet и радио Lanchid. Това се случва скоро след победата на Орбан на парламентарните избори през април.  

Съдбата на Hir TV напомня много тази на българската телевизия BiT. По сходен начин през февруари създателят й Павел Вълнев продаде медията на регистрирана 4 месеца по-рано компания, за лице на която бе представен продуцентът Мирослав Янев. Ден след обявяването на сделката от екрана на BiT бяха свалени всички политически предавания, в които преди това често гостуваха критици на управляващите. Забраниха се дори повторенията на рубриките на Сашо Диков, Полина Паунова, Силвия Великова, Диана Радева и др. Вместо тях от тогава досега до безкрайност се въртят стари броеве на светски и модни заглавия, както и рубриката по сексуални теми на Наталия Кобилкина. Въпреки декларациите на новия собственик, че до 2-3 месеца BiT ще се превърне в първия български интерактивен канал, ориентиран към младежка и активна аудитория, става все по-очевидно, че целта на купувачите е била

 

неудобните журналисти и предаванията да бъдат свалени

 

и медията да се остави на доизживяване. 

Други събития и тенденции в Унгария също поразително приличат на действителността в България. Чрез приближени бизнесмени през последните години Виктор Орбан хвърли широка сянка върху медийния пейзаж в страната, пише още Ifex.org. Доскоро най-големият новинарски сайт в Унгария - Origo, бе продаден от местното подразделение на Deutsche Telekom и в крайна сметка се оказа в ръцете на сина на управителя на унгарската национална банка. Левият вестник Nepszabadsag, притежаващ най-големия тираж от всички политически издания, бе спрян, като собственикът му определи причините за това като чисто финансови. Чрез компании, известни с това, че защитават медийните му интереси, Орбан овладя всички регионални вестници в страната. TV2, една от двете национални частни телевизии, бе купена от Анди Вайна, бивш холивудски продуцент и човек в приятелски отношения с президента. Така само другият голям частен канал в Унгария-RTL Club, който е лидер на пазара, се счита все още за независим от интересите на правителството. Мажоритарен собственик на RTL Club е германският конгломерат "Бертелсман". Преди години RTL Club вече се опълчи на намеренията на партията на Орбан да се меси в начина й на работа.

По темата как се финансират удобните за властта медии в Унгария и България може да се открият много общи черти. "От години е добре известно, че унгарското правителство използва разпределението на

 

държавната реклама за финансиране на проправителствени медии,

 

като по този начин те служат като ключови инструменти на меката цензура", се казва в материал на atlatszo.hu, унгарски сайт за новини от света на рекламата. Той публикува и данни, че през последните две години унгарската държавна електрическа компания е похарчила 17.3 млн. евро за реклама на услугите си, при положение че тя е пълен монополист в сектора. Огромен бюджет отделя и местна ядрена централа, която е похарчила над 7 млн. евро през последните 700 дни.

"Ръстът на броя на проправителствените инвеститори в рекламния пазар вече създаде ситуация, която предизвика огромни промени в разпределението на рекламата в Унгария", се казва в проучването. От него става ясно, че т.нар. медия шопове, които продават рекламното време на електронните медии и каретата и банерите на печатните и интернет издания, са свързани с управляващите и толерират проправителствените частни компании. 

В България насочването на пари към лоялните медии засега се случва не толкова през класическия рекламен пазар, колкото чрез разпределението на средства по европейски и държавни проекти. Както "Сега" писа, в края на м.г. министерството на българското европредседателство отпусна 370 хил. лв. на консорциум от две фирми, които да разплатят и досега неизвестна сума на неназован брой вестници и онлайн издания със задачата да рекламират събитието. Консорциумът ДЗЗД "Медия ЕС" отказа да съобщи на кои издания колко от парите на европейските и българските данъкоплатци разпределя, тъй като това било търговска тайна. От медийния план на сдружението обаче, одобрен от министерството, ръководено от Лиляна Павлова, ставаше ясно, че то си има фаворити и предпочитани издания и че те са измежду вестниците и сайтовете, които регулярно се изказват ласкаво за премиера Бойко Борисов и за министрите от кабинета. В крайна сметка министерството на Павлова и досега не е отчело какви средства бяха изразходвани по време на европредседателството за реклама и какъв бе ефектът от тях. 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

СБЖ алармира за „Покушение срещу свободата на словото“

25.01.2019

1644 46
Велизар Енчев и Александър Симов ще водят предавания по телевизията на БСП

07.01.2019

6680 102
Нов седмичник ще популяризира Китай

07.01.2019

1504 46

Коментари

ablepsia

И в Унгария управляващите овладяха повечето медии

 

А у нас, а у нас?

wreckage
снимка на wreckage

одговорът на този въпрос, въф вид на паралел, се съдържа ф текста, под който коментираме.

Положението у нас е горе-долу същото, което може да се интерпретира като:

 

а) и ф двете страни има мека диктатура и цензура, осъществявани од правителството със средства на данъкоплатеца;

 

б) Орбан може да е като Боко, но поне прави нещо;

 

в) щом Орбан прави нещо, начи всичко което прави е хубаво.

 

 

Предводител на ...

Забавното е, че най-големите бокоборци у нас са най-страстните орбанолюпци.

Казуса
снимка на Казуса

След писмото в защита на свободата на словото, подписано от 350 трудови колектива, Тръмп може само да завижда на Орбан и Бойко.

wreckage
снимка на wreckage

Забавното е, че най-големите бокоборци у нас са най-страстните орбанолюпци.

забавно е, но не е ясно дали бокомразата, респективно орбанолюбието им са ситуативни или просто не схващат.

 

Лично аз сметам, че и двамата носят единствено опществена вреда и следва да бъдат порицавани за тва с потходящи за целта епитети.

Джони
снимка на Джони

Влез или се регистрирай за да коментираш

×