facebook
twitter

Медии

Фарид Чехаб: Строим мостове над 21ви век

90
Фарид Чехаб e хоноруван председател и съветник на Борда на Leo Burnett MEA. Роден в Ливан и отраснал в Бейрут, Фарид Чехаб завършва Публично право и Политически науки. Освен привилегията да допринесе към философията на Leo Burnett WorldWide, той е избран в “House of Fame” на фестивала Golden Drum 2009 и е обявен за “Man of the Year” от списанието Arab Ad през 2010. Той стои зад повече от 12 регионални и международни кампании, някои от които са актуални и до днес. Фарид изпитва особена страст към политическите комуникации и работи като съветник на един от президентите на Ливан, както и на няколко добре познати политически фигури в страната. Зад себе си има няколко регионални и международни конференции в сферата на комуникациите, в които участва като лектор. Някои от тях са „The knife and the sharpener”, “Nobel or Cannes”, “The Mother-of-all-Integration”, “Brand building – The New World”, “Welcome to the 21st Century”, “Soldiers or Commandos”, “10 ways for one million returns”, “Chief Inventor Officer”, както и най-скорошната в Харвард – „From chaos to creativity”. През 2011 издава първата си книга „A Bet for a National Conscience”, през 2016 – “Of Happiness and Ideas” и през 2018 публикува „A Bridge over the 21st century”.

В началото на Юни в рамките на фестивала ФАРА 2019, Фарид Чехаб ще изнесе лекция по темата „Строим мостове над 21ви век“, посветена на дигиталната революция, как тя променя ежедневието и начина, по който мислим и действаме в професионален план. Не е необичайно всеобщото притеснение за бъдещето, породено от лавината от информация и множеството въпроси, чийто отговор не знаем.

Разговаряме с г-н Чехаб за бъдещето на комуникационните стратегии и настъпващите промени в сектора:

СЕГА: Г-н Чехаб, преди да пристъпим към основната тема - как решихте да приемете поканата за участие във ФАРА 2019?

Случи се на фестивала Golden Drum 2018 в Портрож. Един господин от България ме заговори и ми предложи да бъда лектор на креативен фестивал в България. Изкуших се да посетя вашата страна, която не познавах. Веднага се съгласих.

СЕГА: Плашещ ли е 21ви век за професионалистите в сферата на комуникацията?

Ние живеем в ера, която е обсебена от междуличностен страх и тревожност, произлизаща от нарастващата дигитализация в нашия живот – както в личен, така и в професионален план. Ние, комуникационните професионалисти, споделяме този страх. Но самата дума „професионалист“ е грешна. В този нов свят, професионалисти не съществуват, само начинаещи. Тези, които се учат по-бързо от останалите, оцеляват. Това правило важи за всички умения, включително и в сферата на комуникациите.

СЕГА: Прагматизъм или креативност – какъв е правилният подход към създаване на успешна комуникационна стратегия?

Нито единият, нито другият. Хуманизмът е отговорът. Първоначалната идеята на креативността в рекламата е да променя човешки животи. Това може и да остане като основно правилно. Въпросът е как? Хуманизмът е в основата на уравнението. Как може да изградим комуникационни стратегии, които да променят живота ни в предстоящата Трета индустриална революция? „Строим мостове над 21ви век“ е опитът ми да отговоря на този въпрос.

СЕГА: Живеем във време, в което обратната връзка от потребителите е водеща в процеса по разработване на продукт. Вие имате впечатляващ опит в сферата на политическите комуникации, а политиката в днешно време все повече наподобява продукт. В този ред на мисли, политическите платформи влияят ли се от потребителското поведение и обратна връзка?

Както Вие сами казахте, обратната връзка от потребителите се е превърнала в основна двигателна сила. Дигитализацията превръща обществото в пряк отговорник за икономиката и бъдещето на брандовете. За пример ще дам Франция и „Жълтите жилетки“. Навлизаме във време на споделена икономика. Да споделяш, означава да участваш. Участието е признак на човешка мобилизация. Същото се отнася и за политиката. Политиците, както и рекламистите ще осъзнаят, че истината може да бъде открита в обратната връзка на хората, в невиждани до сега обеми. Говорим за дигитална демокрация. Тя все още е в зародиш. Но ще облагодетелства както политиците, така и брандовете. На една от моите конференции, говорих за брандовете като новите лица в политиката. Това беше преди четири години. Сега настъпи времето за реализация на казаното.

СЕГА: Направете предсказание: Какво ще е най-голямото предизвикателсвто, с което ще се сблъскат комуникациите в близките години?

Бих предположил, че ще е изграждането на бранд в социалните медии. Агенцията, която успее да се справи с това начинание ще бъде лидер в новата комуникационна индустрия. Но не сме там все още.

СЕГА: Подскажете ни – с какво ще ни изненадате по време на лекцията?

Ако кажа, ще разваля цялата изненадата.


Можете да научите още за фестивала на официалния сайт на ФАРА 2019

 

 

 

 

Все още няма коментари

Още

ГЕРБ и ДПС се отказаха да удължават мандатите на шефовете на БНТ и БНР

28.03.2019

851 6
Каменаров се яви в съда, но болен съдия отложи делото

13.03.2019

1152 7
СБЖ алармира за „Покушение срещу свободата на словото“

25.01.2019

1676 46

Влез или се регистрирай за да коментираш

×