facebook
twitter

Медии

"Effie България" не е просто награда, а подкрепа за развитие

У нас вече има компании, които не говорят за потребители, а за хора, разказва членът на журито Калина Жулева
389
Калина Жулева

- Г-жо Жулева, мотото на тазгодишния конкурс за наградите „Effie България“ e: "Успешните кампании се познават от пръв поглед". Какво иска да ни каже то?

- Ако една кампания е успешна, по някакъв органичен начин тя грабва вниманието ти, докосва емоциите. Мисля, че едно такова мото свързва доста добре креативността на една кампания и резултатите от нея. Наградите, които се организират от Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА), са символ на успешната маркетингова комуникация и фокусират вниманието върху най-ефективните и работещи идеи. През 2019 г. събитието се реализира съвместно със Saatchi & Saatchi Sofia, част от комуникационна група "Publicis Groupe България".

- Кои са категориите, в които участниците могат да подават своите предложения?

- Агенции и рекламодатели могат да подават заявки за участие с проекти в 5 категории: „Стоки“, „Услуги“, „Промоции“, „Корпоративни комуникации“ и последната - „Социална, медийна, политическа“. Първият срок за подаване на заявки и материали е 7 октомври, вторият – 14 октомври, и последният е 22 октомври.

- Коя от петте категории очаквате да е най-оспорвана?

- Традиционно финансовият сектор и телекомите са сред най-активните участници. Конкуренцията в тези сектори е голяма и това кара рекламните агенции да търсят все по-добри и нови решения. Всичко там задължително се замерва преди и след кампанията, което прави участията много ориентирани към резултатите. Нямаме още заявките, за да го кажа със сигурност, но от тях със сигурност очаквам интересни неща.

- Какво ще е най-важното нещо за вас при оценката на кандидатурите?

- За мен водещото ще е стратегията и връзката между това, от което хората имат нужда, и по какъв начин кампанията, услугата или продуктът решава някакъв техен проблем. Ефективността се измерва именно с това доколко състезаващата се агенция е задоволила потребностите на някакви хора, потребители, клиенти.

- Защо за комуникационните агенции е полезно да участват в „Effie България“?

- Много полезно е по няколко причини. Това е начин да споделяш идеи, да се учиш от другите, да се развиваш, да продължаваш да мислиш все по-стратегически. Радвам се, че от година на година интересът към конкурса става все по-голям, а нивото се качва. Ползата е както за агенциите, така и за рекламодателите.

- Имате ли наблюдения дали отличена агенция след това извлича ползи от успеха си?

- Убедена съм, че всички отличени агенции за ефективност имат голяма полза от това. Аз самата съм била в тази позиция. Когато отидеш впоследствие при клиент и той те попита: "Как мога да съм сигурен, че това, което предлагате, е добро?", един от начините е, ако вече сме доказано ефективни. Според мен успех в „Effie България“ вдига самочувствието, позволява да си по-убедителен, дори и с по-малко думи, че идеите ти работят.

- Има ли примери, в които българска рекламна агенция печели клиенти в чужбина и работи навън?

- Разбира се, има много такива примери. От години имаме доста добра репутация, особено като креативност.

- Може ли да се каже, че след 11 г. присъствие в България „Effie България“ са се превърнали в синоним за значим конкурс?

- Със сигурност. Също така може да се каже, че „Effie България“ налагат критерии и да не оставят бранша да стои на едно ниво. Ежегодно наградите налагат нови стандарти, след което е важно всички ангажирани в процеса да се съобразяват с тях, да следят новостите, да ги прилагат и т.н. Знам, че от няколко години конкурсът организира специални работилници, в които споделя световен опит, насърчава агенциите да участват и да се развиват. Правят всичко възможно, за да повдигат нивото.

- Според вас кой се развива по-бързо - бизнесът в България или рекламните агенции, които го обслужват?

- Според мен стремежът е агенциите да дават най-доброто от себе си, за да бъдат добри партньори, като това е двустранен процес. За да бъде успешна една кампания или бизнес, в лицето на агенцията трябва да се търси партньор, който да помогне на бизнеса да бъде успешен, а не да е просто подизпълнител, който харчи някакъв бюджет. За съжаление, все още има примери и за второто. Такива няма да има обаче в конкурса „Effie България“. За да има ефективност, очевидно и от двете страни е имало еднакви цели и споделен интерес. От всичко това печелим ние, потребителите.

- Занимавате се с дизайн на услуги. Какво означава това?
- Дизайнът на услуги и бизнес развитието през дизайн е нов етап от развитието на комуникациите. Това, което ние правим, е маркетингът и комуникации да бъдат интегрирани още при създаването на услугите и продуктите. Партнирам си с реалния бизнес, занимавам се с иновации, със стартъпи. Границата между услугата или продукта и неговата комуникация е изключително слята и така се развива светът. Увеличава се броят на агенциите за сървис дизайн, каквито в България все още няма много. Като всяко ново нещо то има нужда от време, за да се развие. Преди 5 г., когато започнах да се занимавам с дизайн на услуги и дизайн мислене, всички ме гледаха странно. Сега хора от различни бизнеси вече сами ме питат как мога да им помогна. Разбира се, в България винаги е имало по-напредничаво мислещи фирми, които отдавна се възползват от новите методи за правене на бизнес. Те вече гледат от гледна точка на потребителя, дори не го наричат "потребител", а говорят за "хора". Създават своите услуги съвместно с тях чрез комуникации, не им ги налагат.

Повече за Effie България можете да намерите тук.

Все още няма коментари

Още

Туитър забранява политическата реклама

31.10.2019

140
Цацаров ще информира депутатите за разследването по случая "БНР"

10.10.2019

266 1
Светослав Костов: Започна да ми мирише на някакъв вид саботаж

28.09.2019

2423 5

Влез или се регистрирай за да коментираш