facebook
twitter

Медии

Данъкоплатците финансират "преки включвания от отвъдното" по БНТ

Уж образователният канал на обществената телевизия вече излъчва "Новото познание", което нищи цвета и формата на душите
1888
Кой произвежда душите, попита Стойчо Керев събеседника си в неделя.

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров се зарече, че под негово ръководство телевизията ще се превърне в медия на младите и модерно мислещи хора, а каналът БНТ 2 ще бъде образователен - както подобава на обществена телевизия.

Вместо това от няколко дни тя излъчва нещо като горещ телефон за контакти с отвъдното, финансиран щедро от данъкоплатците. В най-конвертируемото неделно време от 18.30 до 19 ч. по БНТ 2 може да се гледа рубриката "Новото познание" с водещ Стойчо Керев. Известно време тя вървеше по частна телевизия.

В неделя предаването предложи на вниманието на аудиторията темата "Къде отиват душите след смъртта?", в резултат на което в студиото се проведе

 

един от най-странните и налудничави диалози, на които зрителите са ставали свидетели

 

Най-странното бе, че всичко това се случва не в предаване на екстрасенси с импулсни телефони, а в обществената медия.

На водещия гостува човек, представен за писател, на когото напълно сериозно бяха зададени следните въпроси: Кой произвежда душите? Душата ли пренася целия опит на живота в отвъдното? Колко дълбока трябва да е душата? Може ли душата да бъде ликвидирана и т.н. Отговорите бяха също толкова абсурдни и бяха приети напълно безкритично и дори с ентусиазъм. Например: "В отвъдното душите се групират по цветове", "Човешката душа може да бъде определена като форма, най-често обла, въпреки че душата има овална форма". И още: "Ако приемем, че в душата има някакъв датчик, който е извън, а може би вътре, всяко нарушение се отбелязва някъде". И накрая: "Древните египтяни назовават душата "Ка". Ние, българите, запазваме това "ка" в имената си - Пенка, Иванка".

Продуцент на новия блок, който БНТ анонсира като "предаване за наука, хипотези и мистика", е фирма „Арк-България”. Според Търговския регистър тя е еднолична собственост на Керев. Прави впечатление, че ако за реализацията на повечето предавания по БНТ 2 работят 4-5 души - водещ, оператор, редактор, режисьор и най-много още един, екипът на "Новото познание" се състои от 25 души, от които само операторите са осем. Отделно продукцията разполага с пиар, с отговорник за рисърча, с отговорник за ефектите и т.н. И всичко това, при положение че 30-минутният ефир се снима доста семпло – статично в студиото и с камери, насочени ту към водещия, ту към събеседника му. 

Как и защо шефовете на БНТ се спряха точно на "Новото познание" и на Стойчо Керев, за да обновят програмната схема на БНТ 2? Факти от миналото навеждат на някои размисли.

 

Години наред Керев работеше заедно с Емил Кошлуков във фалиралата TV7,

 

финансирана от рухналата КТБ. В момента Кошлуков е програмен директор на основния канал на обществената медия - БНТ 1. Шеф на всички нейни програми е Надя Костова, която също е бивш кадър на TV7. Костова и Кошлуков имат главната роля при предлагането на нови заглавия за програмната схема на телевизията. От снимки към скорошно интервю на Керев във вестник "Труд", предшестващо старта на "Новото познание", личи, че той и Кошлуков са не просто бивши колеги. Кадрите показват, че двамата са близки приятели и в момента, като са позирали един до друг на конкурс за красота и на друго светско събитие.

Комерсиалните телевизии понякога предлагат на зрителите си предавания за мистика и за свръхестествени явления и теми. Те обаче харчат парите на рекламодателите си. Нито една обществена телевизия по света не си позволява да харчи парите на гражданите за подобни глупости. Българският обществен оператор вероятно е единственият в Европа, по който в продължение на 30 минути и без грам критичност се обсъжда въпросът "Какво се случва с човешката душа след смъртта, както и каква е какви са формата и цветът й?".

Вторият въпрос е дали с избора на "Новото познание" шефовете на БНТ не злоупотребяват с данъците на българите, финансирайки предавания, чиято тематика е доста встрани от това, което те очакват от националната си телевизия? И той е реторичен. Когато Константин Каменаров кандидатства за поста на генерален директор пред 1.5 г., пред Съвета за електронни медии (СЕМ) той обеща да промени порядките в БНТ, като наложи строга финансова дисциплина. Освен това каза, че ще изпълни схемата със заглавия, насочени към младежката и студентската аудитория.

 

За БНТ 2 Каменаров обеща, че ще я превърне в канал с културно-образователен профил

 

За целта той се отказа да дава път на регионалните новини и предавания, заради които БНТ 2  всъщност бе създадена. Тогава каза, че това е излишно пилеене на ресурси и време, защото новините по БНТ 2 често повтаряли тези по БНТ 1. Затова програмата на бъдещия канал трябвало да бъде обезпечена чрез взаимодействие с държавни и обществени институции като БАН, университети, научни дружества, младежки организации и т.н., както и чрез купена образователна продукция.

"Централно място ще заемат предавания тип "открити уроци" по история, български език и литература, математика, физика, състезателни образователни игри и др.", обеща Каменаров в концепцията си. Ще бъде интересно директорът да обясни "Новото познание" към кой точно от изброените типове спада.

Ръководството на БНТ обича да повтаря, че субсидираната от бюджета телевизия е недофинансирана и че обществените медии в други държави се радват на далеч по-голяма финансова благодат. С появата на "Новото познание" в ефира на БНТ 2 босовете на "Сан Стефано" 29 вече нямат никакво право да искат увеличение. След като БНТ има ресурси да плаща на водещ и на екип от 25 души, които да обясняват на зрителите има ли живот след смъртта, значи на БНТ са й много дори парите, които получава в момента.  

Обяснение дължи и Съветът за електронни медии, на който данъкоплатците плащат, за да контролира телевизията. Само че той се сеща да го прави само под обществен натиск.

 

"КЛАСИКА"

"Новото познание" върти предавания, които вече са гледани в ефира на частната телевизия, по която то се излъчваше преди. Това написаха зрители на рубриката във Фейсбук след края на първия и втория брой. Справка в Ютюб показва, че Керев и събеседникът му от "Къде отиват душите след смъртта" наистина са обсъждали тази тема през 2018 г. На записа гостът е облечен по различен начин. Доколкото изобщо може да стане ясно, тезите му са аналогични с това, което зрителите на БНТ 2 видяха в неделя.

 

БЕЗ ОТГОВОР

До редакционното приключване на броя на "Сега" от БНТ не отговориха на следните въпроси: По какви критерии ръководството на БНТ е избрало точно това предаване за програмната си схема? Какво мисли то за излъчения в неделя брой? Какъв е бюджетът на "Новото познание" и по-голям или по-малък е той в сравнение с други 30-минутни рубрики по БНТ?

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ и ДПС се отказаха да удължават мандатите на шефовете на БНТ и БНР

28.03.2019

846 6
Каменаров се яви в съда, но болен съдия отложи делото

13.03.2019

1150 7
СБЖ алармира за „Покушение срещу свободата на словото“

25.01.2019

1672 46

Коментари

аман бе

Данъкоплатите финансират и много други още по-големи простотии по БНТ. Например "Спортисимо". Но за тях, кой знае защо, нито една "будна журналистическа съвест" не е обелила и дума.

kaily
снимка на kaily

Позор! Да се обеси Керев! И Кошлуков да се обеси!

Данъкоплатците имат нужда да зяпат само неолиберални правилни евроатлантически ценности. И да отварят уста и да преглъщат като шарани на сухо.

А какво искат да гледат хората е абсолютно без значение. И никой, никой, ама никой от българите не дава пет пари има ли душа и отвъдно. Затова това е тема табу.

 

Ма как може такива глупости с такъв апломб да пишете, Спасов?!?

Phoenix59

Добре казано kaily ! 👍

fractal

БНТ да спре дързост и красота

Ойкумен
снимка на Ойкумен

Липсата на ирационално познание, не дава основание за подигравка с непозната материя.

Памфуций
снимка на Памфуций

"Древните египтяни назовават душата "Ка". Ние, българите, запазваме това "ка" в имената си - Пенка, Иванка".

 

👌😂

vvatkov

   Намерил си е ниша Керев, ама защо от нашите данъци да си я пълни?

Кире

Е, на кво да вярват хората? На лекари, на инженери, на архитекти? Нали всички са маскари?! Оскотяването е официализирано. И защо такова именно предаване, а не богослужения? Да вярваш на врачки, баячки, гадатели и так далее не е православно. Никак! Азазел ликува...

Стоф

Оглупяването на населенито е основна задача на всяка крадлива власт. Изначалната глупост на масата е дар за злодеите. 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Боеприпасът от комбиниран тип нахалство ✖️ безсърдечие ✖️ простотия  е бронебоен.

Справка Боко, бай Симо Цара,... Тръмп ...

Някъде към опашката на върволицата, която опасва екватора така, както питон се увива около тапир,

се мяркат Кошлуков и Керев -- за дамазлък, право от конкурса за красота.

buratinob

защото новините по БНТ 2 често повтаряли тези по БНТ 1. Затова програмата на бъдещия канал трябвало да бъде обезпечена чрез взаимодействие с държавни и обществени институции като БАН, 

Е, намерили са му цаката.

Като не могат дси намерят други новини, направо са минали на алтернативни.

БНТ1 за този свят, БНТ2 за четвъртото измерение.

Кога ще пускат и БНТ 3,4,5........N, че те измеренията са много и ако душите някъде са овални, ама са кръгли то в другите може да са едни тава четвъртити.😂

Влез или се регистрирай за да коментираш

×