Медия без
политическа реклама

Три спасени мечета се върнаха на свобода в Рила

14 Май 2024Обновена

Три спасени мечета, отгледани в центрове у нас и в Гърция, бяха пуснати отново на свобода в Рила, съобщиха от WWF България. Анета, Мишо и Никола останаха сираци, но в рамките на няколко операции бяха уловени и отгледани в специализирани центрове, където усвоиха необходимите за живот сред дивата природа умения.

Мечетата са в отлична физическа форма и вече тежат между 53 кг и 64 кг. Без човешка намеса, според специалистите, те не биха имали шанс да оцелеят без майка. От WWF припомнят тяхната история.

През юли Спасителният отряд на WWF с помощта на горски служители и служители на Природен парк „Витоша“ проведе акция по улавянето на петмесечно мече. Загубило майка си, само и уплашено, мечето, получило името Никола, бе намерило убежище на дърво в двора на имот в село Костенец. След внимателно планиране на операцията то бе свалено на земята от един от членовете на отряда, който се покатери на дървото, за да прихване изтощеното от глада и жегата мече.

През октомври в разстояние от няколко седмици отрядът спаси две мечета-сирачета, привлечени от хранилка за животни край елинпелинското село Крушовица. От местната ловна дружинка и местната администрация сигнализираха Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - София, откъдето се обърнаха за съдействие към WWF. Членовете на отряда поставиха специализирани капани за улов, както и фотокапани за постоянно наблюдение. Така малката Анета и братчето ѝ Мишо получиха още един шанс за живот. Те прекараха известно време в парка за мечки в Белица, управляван съвместно от "Четири лапи" и фондация “Бриджит Бардо”, единственото защитено място в България, което осигурява шанс за нов живот на спасени мечки. След това бяха транспортирани до специализирания център за рехабилитация „Арктурус“ в Гърция.

"Когато едно мече остане без майка, то няма от кого да усвои необходимите за живот умения. Няма откъде да научи как да си набавя храна, как да се защитава, да се крие, да различава опасностите и да се катери по дърветата. Престоят му в рехабилитационен център, където да се научи да бъде истинска мечка в спокойна среда, незастрашена от хората, е неговият единствен шанс за оцеляване. Така, освен че опазваме неговия живот, работим и за превенция на евентуални бъдещи конфликти с потенциални щети", разказа пред БНР консервационният биолог Александър Дуцов, старши експерт в програма "Опазване на видове" и член на Спасителния мечешки отряд на WWF.

Освобождаването на мечетата се състоя при изключителни мерки за безопасност, тъй като дори тридесеткилограмово мече е в състояние да рани тежко възрастен мъж, предупреждават експертите. Животните са маркирани с GPS нашийници, които позволяват тяхното непрекъснато проследяване и по този начин ще се гарантира безопасността както на хората, така и на животните. Проследяването се извършва в реално време и с него са ангажирани експерти от WWF и НП „Рила“.  

Ключови думи:

мечки

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?