facebook
twitter

Чужбина

Запис уличава италиански вицепремиер в опит за тайно финансиране от Русия

Съветник на Салвини преговаря за отчисления от петролна сделка
596
ЕПА/БГНЕС
Матео Салвини (първи от лявата страна на масата) слуша с възхита руския президент Владимир Путин по време на официална вечеря при посещението на Путин в Рим на 4 юли.

Електронното издание "Бъзфийд" разпространи запис от разговор между ключов съветник на италианския вицепремиер Матео Салвини и други двама негови сътрудници с трима руски представители, които уговарят план за незаконно прехвърляне на средства от петролна сделка за милиарди към италианската партия "Лига" на Салвини, която участва в управлението на Италия.

Срещата е проведена на 18 октомври м.г. в заведение в московския хотел "Метропол". "Бъзфийд" идентифицира единия от участниците в срещата като Джанлука Савоини, дългогодишен сподвижник на Матео Салвини. В италиански медии той се споменава като "шерпа за Русия" на Салвини, посочва изданието. Твърди се, че ползва своя снимка с Владимир Путин като аватар на профила си в WhatsApp. Тримата руснаци не могат да бъдат идентифицирани, но от записа става ясно, че високопоставени фигури в Москва са наясно с предмета на срещата, отбелязва изданието. По същото време Салвини е в Москва, но не участва в срещата в "Метропол". Руснаците говорят за "вчерашната среща", без да споменават участници в нея, два пъти един от тях подчертава, че ще информира "вицепремиера", и споменават, че се надяват да получат "зелена светлина" от "г-н Плигин" следващата седмица.

Разговорът се води на английски език, записът продължава около час и половина. "Салвини е първият човек, който иска да промени цяла Европа", казва Савоини на записа. Той изрежда съюзници на "Лига" в Европа като "Алтернатива за Германия" и партията на Марина льо Пен във Франция и казва: "Ние наистина искаме да създадем велик съюз на тези партии, които са проруски".

По същество тема на разговора е сделка за продажба от страна на голяма руска петролна компания на поне 3 млн. тона гориво за година на италианската петролна компания ЕНИ за 1.5 млрд. долара. Продажбата ще става чрез посредници, като продавачът ще предлага цени с отстъпка от около 65 млн. долара, съобщава "Бъзфийд", като се позовава на изчисления, извършени с експерти и анализатори. "Просто е. Нашите политически хора планираха, че при 4 на сто отстъпка 250 000 (метрични тона) плюс 250 000 месечно за една година могат да подкрепят кампанията", казва на 25-ата минута от разговора единият от тримата италианци.

От записа не става ясно дали сделката е осъществена и дали "Лига" е получила финансиране от Русия. Италианският закон не позволява чуждо финансиране на политическите партии. По времето на срещата дупка в закона позволява дарения от чужденци, но максималната сума, която партия може да получи от чужбина, е само 100 000 евро. През януари т.г. обаче тази пробойна в закона е затворена, пише "Бъзфийд". През февруари т.г. за срещата съобщи италианското сп. "Еспресо". Тогава и Салвини, и Савоини заявиха, че информацията за такава среща в Москва е "фантазия".

През май австрийският вицепремиер Хайнц-Кристиян Щрахе, лидер на австрийската крайнодясна Партия на свободата, подаде оставка, след като записи, разпространени от две германски медии, разкриха как преговаря за руска финансова подкрепа за партията си срещу достъп до обществени поръчки. 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Земеделци ще блокират пътя Солун-Атина утре

22.09.2019

199
Отровен с „Новичок“ ще съди Русия за 1 млн. лири

22.09.2019

1207 21
Няма данни за пострадали българи при силното земетресение в Албания

22.09.2019

426

Коментари

сталкер пустиняк

Италианският закон не позволява чуждо финансиране на политическите партии. По времето на срещата дупка в закона позволява дарения от чужденци, но максималната сума, която партия може да получи от чужбина, е само 100 000 евро. През януари т.г. обаче тази пробойна в закона е затворена, пише "Бъзфийд"

Значи, хем планират да взимат милиони от руснаците, хем в същото време променят закона, така че да не могат партиите в Италия хич да получават пари. 

mr_self_destruct

А зайо кога?

ЗИП
снимка на ЗИП

Италия е под директния контрол на Кремъл и това е обеществена тайна за всички дори в самата Италия. Не виждам реднеците защо се пеняват.

 

Чрез цял чадър от НПО-та Русия де факто определя политиката на Италия и особено на области, като Венето, Пиемонт, Ломбардия и други...

 

Нищо лично, просто бизнес.

 

Просто Кремъл се възползва на фулмакс от искрената русофилия на италианците.

 

:)

 

Още от времето на Палмиро Толияти. Ама сега хватката на Кремъл е доста по-силна шот "играе в комбина с Китай"....

 

:)

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Чрез цял чадър от НПО-та Русия де факто определя политиката на Италия и особено на области, като Венето, Пиемонт, Ломбардия и други...

 

🐔🐔🐔

Влез или се регистрирай за да коментираш

×